International   •   Liga Campionilor   •   FINALA LIGII CAMPIONILOR, AZI, ORA 21:45, ÎN DIRECT PE TVR1, DIGI1, DOLCE1, LIVETEXT PE GSP.RO

FOTO Oraşul trist luminat de nemţi » Cum arată Londra în ziua marii finale a Ligii Campionilor

+6 Foto
Fanii germani oferă un zîmbet stingher Londrei asediate de drame înaintea finalei Champions League

Articol de Daniel Nanu   —  sâmbătă, 25 mai 2013

Asasinat, aeronavă în flăcări, cursă de linie încadrată de avioane de vînătoare. Acestea au fost ştirile care au cutremurat metropola londoneză. După atîtea momente de spaimă, azi e fotbal, pe Wembley. De mare clasă.

Londra e tristă, se simte tristeţea, se vede, pe chipurile oamenilor, în griul cerului plin de nori, în ploaia care nu se mai opreşte. Şi nu sînt stropi, sînt lacrimi care curg, iar umbrelele nu te mai ajută cu nimic. De miercuri, de cînd soldatul Lee Rigby a fost decapitat în plină stradă de doi musulmani de culoare, englezi ca şi el, oraşul e altfel, parcă nu se mai joacă azi finala Ligii Campionilor.

A scăpat din război, a murit acasă

Ziarele britanice îl plîng pe Lee Rigby. Literele şi imaginile care desenează paginile alocate tragediei te zguduie. Sînt publicate fotografii cu Rigby din copilărie, cu el în ziua nunţii sale cu Rebecca în 2007, mesaje de la foştii săi camarazi ori colegi de şcoală. A scăpat din calvarul războiului din Afganistan şi a fost ucis acasă, în Londra!

Nu lipsesc pozele cu cei doi ucigaşi în tinereţe. La 13 ani, Michael Adebolajo priveşte încruntat dintr-o imagine-document în care toţi ceilalţi colegi zîmbeau inocent ca nişte adolescenţi. Cine ştie ce era în mintea lui încă de pe atunci!


Flăcări la motor, Heathrow dat peste cap

Ca şi cum tragedia care a lovit miercuri Anglia nu era de ajuns, ieri dimineaţă, o cursă British Airways ce ar fi trebuit să lege Londra de Oslo a produs iarăşi panică. Unul dintre motoarele avionului Airbus A319 a luat foc după decolare (se speculează că ar fi lovit un stol de păsări), martorii oculari spunînd că "s-a auzit o bufnitură şi, imediat, au apărut flăcările", dar piloţii au reuşit, în cele din urmă, să readucă aeronava cu 75 de pasageri la sol.

Pompierii au stins rapid focul, însă două piste au fost închise toată ziua, iar Heathrow a fost dat peste cap. Programul bulversat, zeci de curse anulate sau amînate. O metropolă şi aşa tulburată s-a cutremurat din nou.

Haos la aterizarea Borussiei

Şi nu a fost tot. Alt incident, ieri la prînz. O aeronavă pakistaneză de linie, cu 297 de pasageri la bord, ce trebuia să aterizeze la Manchester, a fost escortată de avioane de vînătoare britanice, din motive de securitate, spre aeroportul londonez Stansted. Pe acelaşi aeroport şi la aceeaşi oră a ajuns Borussia Dortmund într-un haos de nedescris.

550 km din Muenster la Londra

Singurii care luminează oraşul trist sînt suporterii germani. Mulţi dintre cei 50.000 de nemţi, norocoşii posesori de bilete la marea finală, au sosit deja. Şi colorează zonele capitalei în roşu, galben şi negru. Rîd, dansează, cîntă, beau bere, îşi fac poze în Trafalgar. Un fan al lui Bayern, călare pe un triciclu plin ca un brad de Crăciun de steaguri, tricouri, bannere şi rucsacuri, tocmai a sosit de la Muenster. A pedalat 550 de kilometri pentru acest meci. El nu are de ce să fie trist.


Mii de euro pe piaţa neagră

Tabloidele britanice susţin că vor fi cel puţin 100.000 de germani la Londra, zeci de mii sperînd să cumpere tichete de pe piaţa neagră. Preţurile acestora sînt de-a dreptul bolnave. London Evening Standard, care se făleşte pe frontispiciu că este citit zilnic de 1,69 milioane de londonezi, publică informaţia că un tichet care costa oficial 60 de lire sterline a ajuns la peste 4.000, adică 4.700 de euro, iar unul care costa iniţial 330 de lire bate spre 14.000 (16.300 de euro)!

Familia fotbalului fericită

"Concurenţa", adică ziarul gratuit Metro, face un comentariu şi pe baza locurilor alocate finalistelor. Englezii calculează că, din cele 86.000 de tichete, UEFA a reţinut pentru sponsori, pentru politicieni, pentru federaţii, pentru cluburile care au luat parte la competiţie, dar şi pentru ea însăşi aproximativ 20.000 de bilete! Cum ar veni, "familia fotbalului", expresie dulce şi atît de des folosită de Mircea Sandu, se întîlneşte şi la mai-marii de la Nyon! Cine ştie dacă nu cumva Naşul o fi preluat-o de acolo!

Şi Stevie Wonder ar ajunge pe Wembley

Sponsorii celei mai luxoase competiţii intercluburi sînt necruţători cînd vine vorba de imagine şi de marketing. Staţia cea mai apropiată de stadion ar trebui să se numească Heineken, nu Wembley Park, fiindcă titulatura iniţială nici nu se mai zăreşte printre zecile de bannere uriaşe ale producătorului de bere. Iar drumul spre Wembley l-ar nimeri şi Stevie Wonder, fiindcă logourile celorlalţi sponsori, dar şi ale celor două finaliste, se văd şi din elicopter.

Totul e scump

Într-un oraş oricum scump din cale-afară, şi cei mai decenţi comercianţi îşi freacă mîinile. Cel mai ieftin hamburger e 10 lire (11,6 euro). Primii fani nemţi au şi luat cu asalt tarabele oficiale cu însemnele Champions League, înşirate pe drumul spre stadion. Un fular oficial costă 15 lire (17,4 euro), iar un program, 10. Iar acestea sînt şi cele mai ieftine dintre suveniruri.

Finalistele sînt gata de asalt

DORTMUND: "Acum vrem şi trofeul"

Antrenorul Borussiei, Jurgen Klopp, a venit foarte destins aseară la conferinţa de presă: "Surpriza a fost că am ajuns în finală. Acum vrem să luăm şi trofeul. Şansele sînt mari dacă mental şi fizic sîntem la înălţime. Ca outsider, noi avem mult de cîştigat şi puţin de pierdut". Fundaşul Mats Hummels a ţinut să-i liniştească pe suporteri, spunînd că s-a refăcut de pe urma accidentării suferite la gleznă în ultima etapă de campionat. Iar căpitanul Kehl le-a oferit jurnaliştilor reţeta victoriei: "Va învinge echipa care va intra în joc fără presiune, care va evolua curajos şi cu entuziasm".

BAYERN: "Dumnezeu cu noi!"

Primii care au testat ieri gazonul Wembley-ului au fost jucătorii lui Bayern. În prealabil, la conferinţa de presă, antrenorul Jupp Heynckes remarca: "Anul trecut, cu Chelsea, am fost echipa mai bună, dar n-am avut noroc. Sper ca, de data aceasta, Dumnezeul fotbalului să fie cu noi!". Căpitanul Lahm, la rîndu-i, a spus că "nu există nici o garanţie a cîştigării trofeului. Finalele pierdute de noi în 2010 şi mai ales cea din 2012 o demonstrează". Iar Thomas Muller a glumit cu reporterii: "Ce emoţii să mai am cînd la 23 de ani sînt deja în faţa celei de-a treia finale de Ligă? Ştim foarte bine ce e în joc".

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.