Altele

Ana, la cubana » Ana Maria Brînză a cîştigat concursul de Grand Prix de la Havana

Articol de Roxana Fleşeru  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Spadasina din România a învins-o vineri noapte în finală pe unguroaica Emese Szasz cu 15-10 şi a obţinut al doilea succes al sezonului.

Pe Ana Maria Brînză o leagă multe lucruri de Cuba. Primul ei Campionat Mondial la senioare l-a trăit în Cuba. Îi plac oamenii şi ţara cu toate aromele ei. De ieri a mai adăugat o za la această legătura specială cu Cuba, s-a impus din nou în concursul de Grand Prix de la Havana.

Ziua călduroasă de la Havana a început-o pe planşă, în compania americancei Amanda Sirico, în vîrstă de 17 ani. A învins-o cu 15-5. Apoi a urmat asaltul cu italianca Francesca Quandamcarlo. "M-a condus în prima parte a meciului, dar ascultînd sfaturile de pe margine, am reuşit să trec şi de ea", a povestit Ana. Umătoarea întîlnire pe planşă a fost una specială. "Eu şi vechea mea prietenă Şutova ne-am confruntat la ultimele 3 competiţii şi am ieşit cîştigătoare de fiecare dată".

Apoi, s-a duelat pentru o medalie cu Beate Christmann din Germania. "A fost cel mai greu asalt. Am început neglijent şi în ultima repriză mă conducea cu 9-6. Am profitat de un moment de prea mare siguranţă al ei şi am început să recuperez. Am egalat şi, în minutul de prioritate, am punctat decisiv", a descris Ana întîlnirea cu nemţoaica, pe care a cîştigat-o cu 10-9.

În semifinale a trăit un moment al revanşei pentru că a reuşit să o învingă pe rusoaica Ana Sivkova, cea care o bătuse de două ori în acest an. "În faţa spectatorilor cubanezi e o plăcere să tragi, aşa că m-am distrat şi am intrat în finală învingînd-o cu 15-10".

Finala a avut şi ea partea ei de dramatism. Acolo Ana a întîlnit-o pe Emese Szasz din Ungaria "Am început bine, am condus şi profitînd de faptul că ea nu avea antrenorul prezent. Totuşi, a reuşit să mă egaleze la 9, dar simţeam cum îşi consumă şi ultimele rezerve de energie. Am punctat pentru 10-9 şi, în criză de timp, a fost nevoită să se grăbească şi să facă greşeli, ceea ce mi-a uşurat munca".

S-a terminat 15-10 şi Ana a cîştigat cea de-a doua competiţie din acest an şi a urcat pentru a şasea oară pe podium în opt etape de Cupă Mondială. "A fost încă un concurs reuşit, dar distracţia abia acum începe: fără o medalie la CE sau CM, toate aceste podiumuri au fost în zadar", a subliniat spadasina.

La Havana, în cele şase participări, ea nu s-a clasat mai jos de locul 9, cîştigînd în 2009 şi 2013. Concursul de la Havana a fost ultimul din circuitul Cupei Mondiale, spadasinele mai au doar două competiţi în acest an, cele mai importante: Campionatele Europene, la Zagreb (16-21 iunie), şi Campionatele Mondiale, la Budapesta (5-12 august). Însă, pentru Ana, Cuba va fi mereu cel mai aproape de inima sa.

Prima oară în "sferturi"
Simona Pop a reuşit pentru prima oară să se califice în sferturile de finală ale unei etape de Cupă Mondială. Ea le-a învins la Havana pe Galantine (Fra), pe Duplitzer (Ger) şi pe liderul mondial Sun (Chi). Ea a fost învinsă la limită de Andruşina, din Rusia, cu 15-14.

Locurile ocupate de Ana Brînză la concursurile internaţionale din 2013
Doha: locul 2
Budapesta: locul 3
Leipzig: locul 33
Saint-Maur: locul 1
Barcelona: locul 3
Xuzhou: locul 2
Rio de Janeiro: locul 5
Havana: locul 1

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.