Liga 1

Motivul de optimism, motivul de îngrijorare » De ce poate spera Steaua la clemenţă din partea UEFA

Imagine din sala unde cazul Stelei se va judeca vinerea viitoare

Articol de Theodor Jumătate  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Motivul de optimism
Steaua va fi judecată în aceeaşi şedinţă în care există alte două cazuri cu mult mai grave: Fenerbahce şi Beşiktaş. Acestea diferă foarte mult de speţa Stelei, în sensul că echipele din Turcia au fost dovedite că au corupt jucători adverşi şi arbitri pentru a cîştiga meciuri. Ele vor fi încadrate însă la acelaşi capitol, al corupţiei, iar Steaua ar putea avea parte, prin comparaţie, de clemenţă.

Motivul de îngrijorare
În 2008, cînd Steaua a fost judecată în ţară pe linie sportivă, UEFA, care ştia despre cazul respectiv, n-a deschis nici o procedură disciplinară şi nici n-a luat vreo decizie împotriva roş-albaştrilor.

Acum, şi-a schimbat poziţia, dovadă că a luat în calcul hotărîrea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din România, hotărîre care spune că "Gigi Becali a fost condamnat pentru dare de mită la un meci de fotbal din campionatul României", astfel că, din acest punct de vedere, e posibil un verdict nefavorabil.

CAZURI DE ECHIPE CARE AU FOST IERTATE

1. Milan a luat Liga cu "Calciopoli" în CV
În 2006, pe lîngă Juventus, o altă echipă din Serie A a fost exclusă de UEFA. E vorba despre Milan, care fusese penalizată cu 30 de puncte pe plan intern. Forul de la Nyon a judecat cazul în Comisia de Disciplină, Milan a pierdut, dar a cîştigat după ce a făcut recurs. Echipa pregătită atunci de Ancelotti a luat startul în competiţie şi a cîştigat trofeul.

2. Porto a găsit îngăduinţă la Apel
Chiar dacă verdictul Comisiei de Disciplină a UEFA va fi de excludere pentru Steaua, cei din Ghencea vor putea ataca decizia la Comisia de Apel. Aşa s-a întîmplat în 2008, atunci cînd la "disciplină" FC Porto a fost dată afară din Europa din cauza faptului că se dovedise că a corupt arbitri în sezonul 2003-2004. Lusitanii au făcut recurs, au susţinut că nu există o condamnarea în Instanţă, iar Comisia de Apel le-a dat cîştig de cauză.

COMPONENŢA COMISIEI DE DISCIPLINĂ A UEFA
Judecă 8 occidentali şi un ungur
Preşedinte: Thomas Partl (Austria)
Vicepreşedinte: Jacques Antenen (Elveţia)
Membru: Sandor Berzi (Ungaria)
Membru: Tomas Gea (Andorra)
Membru: Jim Stjeme Hansen (Danemarca)
Membru: Hans Lorenz (Germania)
Membru: Rudolf Repka (Cehia)
Membru: James Shaw (Irlanda de Nord)
Membru: Joel Wolff (Luxemburg)

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.