Ciclism

Marele ciclist german Jan Ullrich a recunoscut că s-a dopat: "Nu am luat ceva ce nu au luat şi ceilalţi" :O

foto: focus.de

Articol de Gazeta Sporturilor   —  sâmbătă, 22 iunie 2013

Germanul Jan Ullrich, fost cîştigător al Turului Franţei, a recunoscut pentru prima dată că a recurs la substanţe dopante cu ajutorul medicului spaniol Eufemiano Fuentes, aflat în centrul unei vaste reţele de dopaj.

"Da, am recurs la tratamentele lui Fuantes", a declarat Ullrich într-un interviu ce va apărea luni în publicaţia Focus. "Aproape toată lumea folosea atunci substanţe dopante. Nu am luat ceva ce nu au luat şi ceilalţi", a precizat singurul cîştigător german al Turului Franţei (1997).

Jan Ullrich, în vîrstă de 39 de ani, a menţionat că a vrut să se plaseze la acelaşi nivel cu ceilalţi. "Din punctul meu de vedere, este trişare dacă eu obţin un avantaj. Însă nu a fost aşa. Doream să fie egalitate de şanse", a explicat cel mai mare rival din cariera lui Lance Armstrong.

Germanul este de părere că talentul, performanţa, spiritul de echipă şi dorinţa de a cîştiga rămîn factorii care decid victoria.



Acelaşi scandal Puerto

Raidurile din vara lui 2006 au dezvăluit o adevărata uzină a dopingului în ciclismul profesionist, şi nu numai, acasă la doctorul spaniol Eufemiano Fuentes. Peste două sute de pungi de sînge tratat au fost găsite într-un apartament aparţinînd odiosului doctor, iar nouă dintre acestea purtau numele Hijo Rudicio ("fiul lui Rudy" Pevenage, directorul sportiv şi mentorul lui Ullrich la echipa T Mobile) şi se potriveau ADN-ului rutierului german.



Considerat printre actorii principali ai scandalului Operacion Puerto, belgianul Pevenage a fost puntea de legătură dintre rutierul german Jan Ullrich şi celebrul doctor Eufemiano Fuentes. Cei doi au fost concediaţi de echipa germană înainte de Turul Franţei 2006 şi alături de alţi "şomeri" celebri ca Oscar Sevilla, Francisco Mancebo sau José Enrique Gutíerrez, Pevenage şi-a continuat ulterior cariera la  echipa de divizie continentală Rock Racing.



"În afară de Eufemiano Fuentes, mai sînt cel puţin cinci doctori care îşi continuă munca neperturbaţi de autorităţile spaniole", spunea Pevenage într-un interviu pentru un cotidian basc, citat de Marca, în 2010.



Jan Ullrich este singurul german din istorie care a cîştigat Turul Franţei, în 1997, şi a terminat de alte şase ori pe podiumul celei mai importante curse de ciclism din lume.



În februarie 2012, TAS a menţinut o suspendare de doi ani pentru Ullrich, după ce a concluzionat că fostul rutier a fost implicat în scandalul Puerto. Toate rezultatele pe care le-a înregistrat ca rutier în perioada mai 2005-februarie 2007, cînd s-a retras din ciclism, au fost anulate. Jan Ullrich a fost suspendat pentru doi ani, începînd de pe 22 august 2011.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.