Sporturi   •   Ciclism   •   TURUL FRANŢEI 2013, 29 iunie-21 iulie

Pisica începe să latre la cîine » Contador vs Froome, o scurtă radiografie a duelului principal din Turul Franţei

+2 Foto
Alberto Contador vs Chris Froome, foto: reuters

Articol de Mitică Docan   —  miercuri, 26 iunie 2013

Cea mai importantă competiţie de ciclism, Turul Franţei, sărbătoreşte ediţia cu numărul 100 şi aduce la startul din Corsica cei mai buni rutieri din plutonul profesionist. Marea Buclă va găzdui un duel extraordinar între cei mai capabili rutieri din pluton, Alberto Contador şi Chris Froome, iar GSP.RO îţi oferă cîteva repere în ceea ce îi priveşte pe actorii principali din Turul Franţei şi te invită să intri în dezbatere: pe cine vezi cîştigător dintre cei doi?



1. ALBERTO CONTADOR Sub radar în 2013, Alberto Contador a părut o fantomă bine bronzată şi numai bună de boxat de principalii săi rivali. Înfrînt în Turul Omanului, în Tirreno-Adriatico, în Turul Ţării Bascilor şi în Criterium du Dauphine, spaniolul în vîrstă de 30 de ani a fost ţinut mereu departe de masa cu bunătăţi, dovedindu-se incapabil să declanşeze celebrele atacuri fulgerătoare din munţi şi să demonstreze prea multă vlagă la contratimp. Hăituit de Sky, care a încercat în permanenţă să îi zdrucine încrederea, cvintuplul cîştigător de Mare Tur a strîns rîndurile pentru Turul Franţei şi muşcă din adversari. "Turul e tot ce contează, o să vedeţi altceva din partea mea", a ameninţat Contador, iar traseul din ediţia centenară îi oferă argumentele necesare. Cu Michael Rogers, Roman Kreuziger şi Nicolas Roche folosiţi pe post de falangă, spaniolul are motive să fie optimist: este prima ediţie din 2007 încoace în care are o echipă ce poate controla trei săptămîni de travaliu.

Mai mult de atît, atenţia monopolizată de Sky, presiunea cu care echipa britanică striveşte orice urmă de concurenţă şi lipsa alianţelor în pluton pot funcţiona ca un bumerang. Să ne amintim. În Turul Spaniei 2012, Contador s-a sprijinit pe loialitatea lui Paolo Tiralongo pentru a captura primul său Mare Tur de după suspendare, iar firea retrasă şi modestă a rutierului de la Saxo Bank, în contrabalans cu aroganţa celor de la Sky, poate coagula din nou o mişcare de răspuns din partea numeroşilor spanioli aflaţi pe şosea. Joaquim Rodriguez, liderul de la Katusha, nu a părut prea entuziasmat de şansele sale la podium, iar o eventuală schimbare timpurie de obiectiv s-ar putea traduce într-un pact cu Alberto, stabilit pe simpatie naţională. Bun cunoscător al căţărărilor de pe Alpe d'Huez şi Mont Ventoux, Contador poate folosi experienţa acumulată în războiul intern cu Lance Armstrong, de la Astana 2009, pentru a gestiona orice criza apărută pe traseu.



Veriga slabă? Contratimpul. În Dauphine, spaniolul de la Saxo Bank a venit la două minute şi 45 de secunde de Chris Froome, după care s-a grăbit să dea vina pe alergiile sale. Răspunsul? "Contratimpul din Dauphine a fost plat ca-n palmă, ceea ce nu e cazul în Tur, acolo unde apar nişte dealuri la început. Contratimpul esenţial din Tur este cel din etapa a 11-a, iar condiţia mea fizică va fi alta. Şi alergiile nu vor mai fi acolo", a explicat Alberto pentru AS. Ibericul ignoră contratimpul individual din etapa a 17-a, cel care propune două căţărări de categoria a II-a în 32 de kilometri, însă e sigur că ştie ce trebuie să facă: "Am cercetat bine traseul".



Şi cînd Contador spune "bine", chiar are dreptate. Primele tweeturi au apărut în luna februarie. Printre poze cu cîinele familiei şi diferite feluri de mîncare pe care le-a experimentat, rutierul de la Saxo Bank l-a cărat pe Jesus Hernandez peste tot şi a cercetat sudul Franţei cu pasiunea şi încăpăţînarea de care numai un someliér poate da dovadă, după care a pus dovezile pe reţeaua de socializare. Contador este pregătit şi are cel mai bun combustibil din pluton: furia că şi-a dezamăgit fanii şi că a fost jupuit de două tricouri care le-ar face altora cariera: tricoul galben şi tricoul roz. Iar pe 21 iulie, în cursa nocturnă din Paris, probabil că zîmbetul lui va fi singura sursă de lumină din grupul principal.



ATUURI: experienţă, foarte multă inteligenţă tactică

PUNCT SLAB: contratimpul



[Sîmbătă începe Turul Franţei cu numărul 100! 5 etape istorice pe care nu trebuie să le ratezi]



2. CHRIS FROOME Nelson Mandela spunea că "după ce termini cu un munte mare, urmează alţi munţi mari". Aceeaşi situaţie se regăseşte şi în cazul liderului de la Sky. Totul a început acum un an, cînd Froome i-a arătat lui Bradley Wiggins că poate cîştiga Turul Franţei, dar nu a avut abilitatea, curajul şi doza de sfidare necesare pentru a smulge tricoul galben de pe umerii dictatorului şi a-l duce la Paris. A urmat un an de semne de întrebare. Muntosul Tur al Spaniei s-a dovedit prea mult pentru firavul Froome, iar iarna a menţinut spiritul de agitaţie în sînul echipei conduse de Sir Dave Brailsford. Înconjurat de "siri", rutierul născut în Nairobi, Kenya, a fost nevoit să îşi suflece mînecile şi să ia situaţia pe cont propriu. Înalt de 1.86 metri, cu tenul de porţelan şi zîmbetul blajin a la Poulidor, Froome s-a erijat într-un asasin tăcut, care mestecă kilometri de căţărare şi nu se lasă impresionat de niciun fel de intemperie. Recompensele au venit imediat: Turul Omanului, Turul Romandiei, Criterium du Dauphine etc. 



Uns ca lider de directorul sportiv de la Sky, Froome a suportat cu stoicism un drôle de guerre condus de Wiggins şi a primit o mîna nesperată de ajutor atunci cînd Sir Bradley s-a îndoit sub vremea apocaliptică din Turul Italiei. Totuşi, alţi munţi au răsărit în calea britanicului. Cultura canibalismului din cadrul lui Sky, iniţiată chiar de Froome, a fost continuată de Rigoberto Uran în Italia, şi a devenit o prezenţă tăcută atunci cînd Richie Porte a îmbrăcat tricoul galben din Paris-Nisa. Deşi şi-a declarat suportul complet faţă de liderul său, Porte ştie că e pe tărîmul tuturor speranţelor şi că poate oricînd să-l abandoneze pe Chris în praful neputinţei.



[Chris Froome: "Lumea trebuie să creadă în ciclism"]



Dar, într-adevăr, Sky-ul e plin de stele. La fel ca în 2012, echipa îmbrăcată elegant în negru, un trademark ce aduce aminte de argintiul interbelic al lui Mercedes, propune un mediu divers şi spectaculos. Avînd în vedere că lupta principală se va da în săptămîna a treia, Froome se prezintă la startul din Corsica susţinut de oameni de curse clasice încredibili: Ian Stannard, Edvald Boasson Hagen sau Geraint Thomas, oameni ale căror motoare sînt suficiente pentru a-l ţine departe de orice primejdie în moţăitoarele etape de plat sau cele vălurite. Căţărători precum Richie Porte sau Kanstantsin Siutsou vor completa mixul.



Chris Froome are şansa să păstreze tricoul galben în Regat, performanţa nemaiauzită în 110 ani de competiţie. În condiţiile în care în sălile de presă din Hexagon au început să fie din ce în ce mai stridente vocile din ţara lui Shakespeare, presiunea de pe umerii lui Froome este enormă, cam ca ceea ce trăieşte Andy Murray, an de an, pe iarba fără succes de la Wimbledon. Rămîne de văzut dacă situaţia din cadrul echipei, căţărările lungi pe care Froome nu a încrucişat niciodată săbiile cu adversari de calibru şi responsabilitatea rezultatelor nu îl vor încovoia pe rutierul în vîrstă de 28 de ani.



ATUURI: forţa echipei, contratimpul pe echipe sau individual

PUNCT SLAB: experienţa



Turul Franţei începe sîmbătă, în Corsica. Rutierii vor parcurge 3,479 km în 21 de etape, vor trece pentru căţărări mitice precum Alpe d'Huez şi Mont Ventoux, după care se vor face onorurile pentru învingător, într-o etapă ce se va termina în nocturnă pe Champs-Elysees.



Dezbaterea asupra luptei din Contador şi Froome este deschisă, dar doar şoseaua va spune adevărul. Pînă atunci, tu pe cine mizezi?





Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.