Campionate

Cine crezi că e cel mai apreciat fotbalist în vestiarul Spaniei? Pont: nu e nici Xavi, nici Iniesta!

foto: Reuters

Articol de Cristina Negrilă  —  miercuri, 26 iunie 2013

E considerat un fotbalist fundamental pentru naţionala Spaniei, la fel cum este şi la echipa de club, FC Barcelona. Colegii se întrec în cuvinte de laudă la adresa lui, iar adversarii îi recunosc şi ei calităţile.


Promovat alături de Pedro Rodriguez, în 2008, de la Barcelona B în La Liga de către Guardiola, Sergio Busquets a devenit uşor-uşor piesa fără de care antrenorii de la echipa de club şi de la naţională nu concep echipa.

Contestat pentru simularea celebră din meciul cu Internazionale Milano, din urmă cu 3 ani, cînd Thiago Motta a fost eliminat după un duel cu el, mijlocaşul catalan nu a reuşit să scape de această etichetă. Dar nu pare să fie afectat de critici. Îşi vede de joc şi vorbeşte foarte puţin în afara terenului.

Colegii de la naţională au făcut front comun cu antrenorul Vicente del Bosque de fiecare dată cînd jucătorul de 25 de ani a fost criticat şi s-a pus la îndoială rolul său pentru La Roja. Criticat la Campionatul Mondial din 2010, din Africa de Sud, pentru că a mizat permanent pe Busquets, selecţionerul n-a dat înapoi. Ba, mai mult, Del Bosque declara la vremea respectivă: "Dacă aş fi jucător, mi-ar plăcea să fiu Sergio Busquets".


Iată ce spun cîţiva dintre colegii de naţională despre mijlocaş:

"Busi e cel care susţine echipa, pentru că jocul începe şi se termină cu el, are o inteligenţă tactică de invidiat" - Javi Martinez

"Cînd Busquets primeşte mingea, nici nu mai contează că e înconjurat de adversari, are "tentaculele" bine întinse pe gazon. Îţi oferă o linişte absolută în orice situaţie. Pe postul lui, Sergio e cel mai bun din lume" - Fernando Torres

"La Busi îmi place tot jocul lui. E mereu la locul potrivit, stă perfect în teren. Rolul lui e unul dintre cele mai importante dintr-o echipă pentru că dă echilibru, e genul de jucător dorit de orice antrenor. L-aş transfera la Real Madrid dacă aş putea" - Sergio Ramos


"Cu el ai certitudinea că va fi mereu acolo unde trebuie să fie şi asta îţi permite să menţii ordinea. Parcă are o baghetă magică, e mereu omul potrivit la locul potrivit" - Andres Iniesta & Pedro Rodriguez

"Doar cei care nu se pricep la fotbal nu-l apreciază cum trebuie pe Busi. În afară de viteză, la care nu stă bine, e fotbalistul perfect.
E o adevărată experienţă să joci alături de el. Seamănă mult cu mine ca joc, nici eu nu am viteză, dar compensăm prin plasament, prin viziunea asupra jocului"
- Xavi Hernandez

"Cea mai mare calitate a lui Busi? Mai bine încercaţi să găsiţi ceva ce nu face bine" - Iker Casillas

Fostul fotbalist brazilian Luis Pereira, 64 de ani, merge chiar mai departe: "În ultimele două sezoane am avut senzaţia că l-am văzut luînd o decizie greşită o dată sau de maximum două ori"

Ce spune Busquets despre toate acestea? Nu prea multe. Nu-i place să fie mediatizat, aşa că rezumă simplu: "Nu-mi pot permite erori, trebuie să gîndesc mult şi să aleg bine. Treaba mea e să joc pentru echipă, nu-mi pasă dacă lumea îmi recunoaşte mai mult sau mai puţin meritele, atît timp cît colegii mei şi antrenorul mă apreciază".

La Cupa Confederaţiilor a adunat 190 de minute (a fost odihnit la meciul cu Tahiti), fiind integralist contra Uruguayului şi Nigeriei. A atins de 238 de ori mingea, a dat 205 pase bune din 214 şi a făcut 14 recuperări, pierzînd de 7 ori balonul. A comis un singur fault.

Sergio Busquets mai are contract cu FC Barcelona pînă în 2015, avînd o clauză de reziliere de 150 milioane de euro. Contractul lui Busquets mai include o opţiune de prelungire automată pînă în 2016, în funcţie de partidele pe care fotbalistul le va juca în ultimul an al acordului. Clubul catalan va negocia în scurt timp prelungirea contractului mijlocaşului.

sursa: elpais.com

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.