Oligarhul rus are o mare provocare: să triumfe cu un fotbal iubit de toată lumea. ”De aceea a cumpărat o nouă generaţie de jucători”, confirmă fostul manager Avram Grant.
A investit 163 de milioane de euro în iulie 2003, preluînd un club cu datorii imense, ajuns pe buza falimentului. A încheiat afacerea într-un sfert de oră, iar în cei 10 ani scurşi de-atunci a schimbat fotbalul englez, forţîndu-i pe ceilalţi proprietari la o competiţie nebunească. Roman Abramovici a tratat cu Fulham şi Tottenham, dar a ales Chelsea, cheltuind o avere pentru a crea un brand solid şi respectat, care a întrerupt hegemonia lui United şi Arsenal, atrăgînd alţi oligarhi străini.
Miliardarul rus a cîştigat aproape tot ce se putea, însă nu e sătul de glorie. Deşi nu mai deţine polul puterii în Premier League, "Roman e sedus de o mare provocare, să triumfe cu un fotbal iubit de toată lumea. De aceea a cumpărat o nouă generaţie de jucători, ca Oscar şi Hazard. Vrea să transmită un mesaj", a dezvăluit Avram Grant, fostul manager din urmă cu 5 sezoane. Iar pentru asta a apelat iar la Mourinho, ce readusese titlul pe Stamford Bridge după 50 de ani.
Zece antrenori şi 13 trofee
În ultimul deceniu londonezii au schimbat 10 antrenori. Cel mai longeviv a fost Mourinho, ce a rezistat 3 ani şi două luni, portughezul fiind şi unicul rechemat pe Stamford Bridge. Chelsea a cîştigat în era Abramovici 13 trofee, inclusiv 3 titluri, Liga Campionilor şi Europa League.
Mutu, o afacere proastă
Dintre achiziţiile lui Abramovici, Mutu s-a plasat între afacerile proaste. Adus cu 22,5 milioane de euro de la Parma în august 2003, atacantul român a fost votat pe site-ul "Daily Mirror" pe locul 3 (11%) în topul rateurilor, după Şevcenko şi Torres. Mutu a fost dat afară în 2004, după ce a fost prins pozitiv cu cocaină, Chelsea cerîndu-i daune de 17,6 milioane de euro.
2,75 miliarde de euro a investit în cei zece ani patronul rus în transferuri şi salarii la Chelsea
{{text}}