Ciclism

Egalul lui Bernard Hinault! Mark Cavendish obţine primul succes în acest Tur al Franţei şi atinge o bornă istorică

Mark Cavendish, foto: reuters

Articol de Mitică Docan  —  miercuri, 03 iulie 2013

Britanicul Mark Cavendish (Omega Pharma-QuickStep) a cîştigat etapa a cincea din ediţia centenară a Turului Franţei, după ce i-a depăşit la sprint pe toţi adversarii la sprint masiv. Sagan a obţinut al treilea podium de etapă, după ce a luat bronzul, iar norvegianul Edvald Boasson Hagen s-a interpus pentru locul secund

. A fost cea de-a 24-a victorie de etapă pentru Mark Cavendish în Turul Franţei, rutierul în vîrstă de 28 de ani atingînd un record incredibil: are 42 de victorii de etapă în toate Marile Tururi, performanţă pe care o împărtăşeşte cu legendarul Bernard Hinault

Ai nevoie de o baghetă, multă imaginaţie şi ajutorul tuturor zînelor locale pentru a crea un peisaj cu mai multă vrajă ca sudul Franţei. 228.5 kilometri aranjaţi între Cagnes-sur-mer şi minunata Marsilie, un pluton intrat sub o nouă administraţie, cea a lui Simon Gerrans şi Orica GreenEDGE, miros de levănţică şi un vîrtej continuu de etichete de vinuri preţioase. Etapa a cincea din Turul Franţei a invitat pe toată lumea la un soi de lene vinovată, într-o simfonie binecuvîntată de vreme bună şi ciclism de calitate, pe o "canapea" cu multe povîrnişuri.



Folosindu-se de succesiunea de căţărări ca Mowgli de crengile unui baobab, Yukiya Arashiro (Europcar), Kevin Reza (Europcar), Romain Sicard (Euskaltel), Thomas De Gendt (Vacansoleil), Anthony Delaplace (Sojasun) şi Alexey Lutsenko (Astana) şi-au luat avînt încă din primele două borne şi au dus ecartul la un record competiţional de 13 minute. A urmat un nou contratimp nebun din partea lui Orica, care şi-a dat seama că a scăpat din zona de confort un om important precum De Gendt. Lotto Belisol şi Argos s-au alăturat efortului făcut de "canguri", iar clepsidra a fost întoarsă, secundele prelingîndu-se încet, strop cu strop, în avantajul grupului principal.

Cu 60 de kilometri înainte de final, ecartul s-a subţiat la 7 minute, însă ritmul echipelor de sprint a început să nu mai sperie aproape pe nimeni. Profitînd de faptul că sînt un grup destul de numeros şi de faptul că transferul de trenă s-a făcut foarte fluid, fruntaşii au început să îşi împartă tortul pentru victoria de etapă. Sicard şi Delaplace au fost debarcaţi cu 50 de borne înainte de Marsilia, iar restul a încercat să se agaţe cu unghiile de orice kilometru de asfalt pentru a trece linia de sosire. Primii care au abandonat lupta au fost De Gendt şi Arashiro, lăsîndu-i pe motorul de abanos Kevin Reza şi Lutsenko să continue bătălia, aceştia arborînd steagul alb cu cinci borne înainte de final.

Trenurile de sprint s-au organizat clar, Omega Pharma-QuickStep adjudecîndu-şi partea stînga a asfaltului, în timp ce Lotto nu a reuşit să străpungă definitiv trena oamenilor lui Cavendish. A fost suficient pentru super-expressul din Manx. Cavendish a fost lăsat în vînt tîrziu, iar sprintul său a căzut ca lama unei ghilotine, inevitabilă, de neoprit, de nedezbătut.  Tunica de campion al Marii Britanii s-a arătat prima pe linia de sosire, în timp ce Boasson Hagen i-a luat faţa lui Peter Sagan, iar Andre Greipel s-a resemnat şi a evitat clasarea pe podium.

"Am fost puţin frustrat pentru mine, dar am fost foarte motivaţi astăzi. Le-am zis oamenilor că va fi o etapă dificilă, ştiam foarte bine ce căţărări mă aşteaptă. Sînt foarte fericit de tot, mulţumesc echipei" (Mark Cavendish)

Clasamentul etapei:
1 Mark Cavendish (GBr) Omega Pharma - Quick-Step  5:31:51
2 Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky
3 Peter Sagan (Svk) Cannondale
4 André Greipel (Ger) Lotto Belisol
5 Roberto Ferrari (Ita) Lampre-Merida
6 Alexander Kristoff (Nor) Katusha
7 Juan Jose Lobato Del Valle (Spa) Euskaltel
8 Ramunas Navardauskas (Lit) Garmin-Sharp
9 Cyril Lemoine (Fra) Sojasun
10 Jose Joaquin Rojas Gil (Spa) Movistar

Clasamentul general:
1 Simon Gerrans (Aus) Orica-GreenEdge
2 Daryl Impey (RSA) Orica-GreenEdge
3 Michael Albasini (Swi) Orica-GreenEdge
4 Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma-Quick Step 0:00:01
5 Sylvain Chavanel (Fra) Omega Pharma-Quick Step
6 Edvald Boasson Hagen (Nor) Sky Procycling 0:00:03
7 Christopher Froome (GBr) Sky
8 Richie Porte (Aus) Sky
9 Nicolas Roche (Irl) Saxo-Tinkoff 0:00:09
10 Roman Kreuziger (Cze) Saxo-Tinkoff

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.