Gimnastica

Medicină zero » Lotul olimpic feminin de gimnastică a rămas fără kinetoterapeuţi

Kinetoterapeutul Ovidiu Tănase făcîndu-i un masaj Sandrei Izbașa înainte de antrenament // Foto: Raed Krishan

Articol de Mirela Neag  —  joi, 11 iulie 2013

Cu două luni înainte de Campionatele Mondiale, cele 19 sportive antrenate la Izvorani de Octavian Belu şi Mariana Bitang nu mai beneficiază de serviciile nici unui cadru medical.

Fără asistent medical, din 2008. Fără medic, din 2009. Cu un singur kinetoterapeut, de o lună. Fără nici unul, de azi. Aceasta este în prezent situaţia de la lotul olimpic de gimnastică feminină. Cu două luni înainte de Campionatele Mondiale(30 septembrie-6 octombrie), Octavian Belu şi Mariana Bitang nu mai pot asigura celor 19 gimnaste nici un fel de supraveghere medicală.

"Este aberant ce se întîmplă cu noi! Să nu mai avem pe nimeni la lot. Ne-au părăsit pînă şi cei doi kinetoterapeuţi, Andreea şi Ovidiu, cei care asigurau inclusv masajul sportivelor!", a mărturisit ieri Bitang.

Tehnicienii nu-i condamnă pe cei doi pentru că au părăsit Izvoraniul. "Îi înţeleg pentru că la bază se află aceeaşi problemă pentru care nu avem aici un medic sau asistent medical. Nimeni nu vrea să se izoleze de lume, să facă eventual naveta, pentru un salariu de 1.500 de lei pe lună", a explicat antrenoarea.

Cei doi kinetoterapeuţi primeau un salariu de la federaţie de cîte o mie de lei, iar încă 500 de lei reprezenta indemnizaţia sportivă. "Indiferent de facultate sau de vechime, federaţia nu poate plăti mai mult de 1.000 de lei pe lună. Cum să determini pe cineva să stea aici, pe coclauri, pentru doar atîta?!", s-a arătat indignată Mariana Bitang, care consideră că plecarea celor doi va afecta negativ pregătirea pentru Mondiale.

"Sportivele sînt nişte copile, care şi-au format o dependenţă faţă de toţi cei cu care lucrează. Se ataşează, se obişnuiesc inclusiv cu cei care le masează. Nimeni nu schimbă oamenii din echipă înainte de concurs!".

Belu şi Bitang sînt de părere că sala de gimnastică de la Izvorani este perfectă, dar pentru un cantonament de o lună, două. "Se face un an de cînd am cerut să se facă ceva în legătură cu sala din Bucureşti, de la Dinamo, dar se pare că nu se mişcă nimic. Nici noi nu avem nervi de oţel!", a spus Bitang. Cei doi au cerut după Jocurile Olimpice de la Londra mutarea lotului olimpic în Bucureşti. "Aşa le putem asigura sportivelor şcolarizarea şi asistenţa medicală de care au nevoie!"

3 din cele 19 gimnaste din lotul olimpic vor participa la CM: Sandra Izbaşa, Larisa Iordache şi Diana Bulimar

"Domnul ministru Bănicioiu a luat legătura cu Institutul de Medicină Sportivă şi aceştia vor delega la lotul de gimnastică, pentru trei luni, un medic şi doi kinetoterapeuţi" (Carmen Tocală, secretar de stat MTS)

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.