Expediţia românească, al cărei lider este Zsolt Torok, a început ieri atacul final spre vîrful Nanga Parbat (8.126 m), considerat de trei ori mai periculos decît Everestul. GSP te va ţine la curent cu evenimentele!
UPDATE 16, ora 22:30 Expediţia românească pe Nanga Parbat (8.126 m) a ajuns la 7.300 metri. Mîine va urca spre Zona Morţii! Detalii AICI!
UPDATE 15 iulie, ora 19:00 Alpiniştii români au ajuns cu bine la 6.900 metri altitudine pe Nanga Parbat (8.126 m), iar marţi vor pleca spre Tabăra 4, ultima înainte de ascensiunea finală. Detalii AICI!
UPDATE 14 iulie, ora 18:45 Cei cinci alpinişti români au petrecut ziua de duminică în Tabăra 2 (6.000 m), din cauza vîntului puternic, care nu le-a permis să urce spre Tabăra 3 (6.900 m). Luni dimineaţă vor continua ascensiunea spre vîrf. Detalii AICI!
UPDATE 13 iulie, ora 17:00 Cei cinci alpinişti au ajuns cu bine în Tabăra 2 (6.000 m), dar prognoza meteo nu este una favorabilă, fiind aşteptate ninsori şi vînt puternic. E posibil ca plecarea spre Tabăra 3 (6.900 m) să nu aibă loc duminică, cum era programat. Detalii AICI!
******
I se spune "Muntele golaş", "Lăcaşul zînelor", "Muntele destinelor" sau "Muntele ucigaş", cel din urmă nefiind pronunţat de alpinişti. Nanga Parbat, masivul situat în extremitatea vestică a lanţului Himalayan, are al 9-lea vîrf ca înălţime (8.126 m) de pe Pămînt, dar şi cel mai mare abrupt montan, Faţa Rupal, ce măsoară 4.600 m diferenţă de nivel.
Multiplele tentative nereuşite de a urca muntele, soldate cu 61 de morţi, l-au declarat ca fiind cel mai dificil vîrf din lume. Posibilitatea de a muri la escaladarea acestui munte este considerată de trei ori mai mare decît la urcarea Everestului.
Este muntele pe care o expediţie românească vrea să-l cucerească în cîteva zile. Cinci alpinişti, Aurel Sălăşan, Teofil Vlad, Bruno Adamcsek, Marius Gane, conduşi de Zsolt Torok, au început atacul final pe ruta Rupal şi, ieri, au ajuns cu bine la tabăra de bază 1, situată la 5.050 m altitudine. "Hei, hei, verde e iarba, soarele sus pe cer. Hei, hei, dusă e iarna cu dinţii ei de fier… Se vede Nanga în toată splendoarea lui. Pornim!" Aşa arăta mesajul trimis de Torok soţiei sale, ieri-dimineaţă, devreme de tot.
În momentul de faţă, prognoza arată că zile posibile pentru ascensiunea finală, de la 7.000 la 8.000 m, sînt 17, 18 sau 19 iulie. Ar reprezenta o premieră românească şi totodată o performanţă mondială. "Vom afla mai exact în funcţie de cum ne apropiem mai mult", a mai transmis Torok. Plecaţi pe 5 iunie, românii au avut parte pînă acum de vreme rea. Au fost nopţi cînd a nins încontinuu şi s-au declanşat multe avalanşe, fiind blocaţi în tabăra de la 7.200 m, pe care apoi au fost nevoiţi să o părăsească şi să coboare.
Păziţi de poliţişti
Alpiniştii români sînt păziţi zi şi noapte, în tabăra de bază, de poliţişti şi soldaţi pakistanezi. Măsura a fost luată după atacul terorist din 27 iunie, ce a avut loc în tabăra de bază Damir, situată pe cealaltă parte a muntelui. O grupare talibană a deschis focul asupra alpiniştilor, fiind omorîţi trei ucraineni, doi slovaci, doi chinezi, un lituanian, un nepalez, un pakistanez şi un chinez-american. Toată tabăra a fost apoi evacuată şi închisă.
Singurul pe K2 în 2010
Zsolt Torok este cunoscut în lumea alpinismului ca fiind unul ce preferă ascensiunile solo şi pe traseele extreme, cele nordice ale munţilor. Este liderul primei echipe româneşti care realizează, în 2004, "Trilogia Alpilor", cei trei mari pereţi nordici ai Alpilor: Eiger, Grandes Jorasses, Matterhorn. Este singurul alpinist din lume care a reuşit în anul 2010 să atingă K2 (8.611 m), al doilea vîrf din lume.
2 alpinişti români au murit în tentativa de a atinge Nanga Parbat în 1996, pe faţa Damir
200 de escaladări reuşite au avut loc pe Nanga Parbat, iar pe vîrful Everest au fost 2000
{{text}}