Selecţionerii "naţionalelor" României, Gheorghe Tadici şi Eliodor Voica, sînt cei mai vehemenţi contestatari ai sistemului propus de FRH
Consiliul de Administraţie al FRH a validat în urmă cu aproape o săptămînă noul sistem competiţional al Ligii Naţionale, atît la masculin, cît şi la feminin, pentru sezonul 2013-2014. Competiţia gîndită însă de şefii handbalului e vehement contestată de marea majoritate a cluburilor.
Care e sistemul?
1. Campionatul regulat, tur-retur, 22 de etape
Play-off, locurile 1-6
2. Se vor disputa trei partide: 1 cu 4, 2 cu 5, 3 cu 6
3. Cîştigătoarele intră în turneul 1-3, luptînd pentru titlu, în sistem fiecare cu fiecare. Învinsele îşi dispută, locurile 4-6
Play-out, locurile 7-12
2. Se dispută partidele: locul 7 cu 10, 8 cu 11, 9 cu 12
3. Cîştigătoarele intră în turneul 7-9, în sistem fiecare cu fiecare. Învinsele îşi dispută, locurile 10-12, ultimele două urmînd să retrogradeze.
"Este ceva incredibil!"
Eliodor Voica, selecţionerul "naţionalei" masculine, dar şi tehnicianul vicecampioanei Ştiinţa Dedeman Bacău, spune că nu înţelege acest sistem. "E peste puterea mea. Practic, la finalul celor 22 de etape din campionatul regulat, se porneşte de la zero. Primele clasate nu au nici un avantaj în faţa celorlalte. Să-mi fie cu iertare, dar e ca şi cum te-ai scărpina la urechea dreaptă cu mîna stîngă", face haz de necaz Eliodor Voica.
"Este ceva incredibil! Practic, acest sistem nu motivează echipele să cîştige, ci să piardă! Mai bine termini pe locul 6, nu pe locul 1. Păi, după sistemul regulat, locul 6 joacă cu locul 3, iar locul 1 cu locul 4. În plus, locul 6 joacă meciul retur pe teren propriu", adaugă Constantin Buceschi, tehnicianul de la HCM Baia Mare, echipa care e considerată principala favorită la cîştigarea campionatului viitor. Tehnicianul băimărean merge mai departe. "Vă dau un simplu exemplu. Iau cazul echipei mele. Cîştigă toate cele 22 de etape. Va termina pe primul loc. În meciul tur, cu locul 4, cîştigăm cu 4 goluri, dar pierdem returul cu 5. Nu mai avem şanse nici la podium, ce să mai vorbim de titlu, cu doar un singur meci pierdut! Nu e posibil un astfel de sistem", încheie Buceschi.
"Ne e ruşine să copiem de la alţii?"
Selecţionerul reprezentativei feminine, Gheorghe Tadici, antrenorul de la HC Zalău, e şi el categoric împotriva acestui sistem. "Lasă loc de aranjamente şi de blaturi, înţelegeri între echipe. Eu am propus să se aleagă între sistemul de desfăşurare al play-off-ului în Ungaria sau cel din Danemarca. Ne e ruşine să copiem de la alţii? Dacă s-a dovedit că sistemul lor a dat rezultate, se joacă de ani buni, de ce nu încercăm şi noi la fel? Stilul românesc, să facem o simbioză între ele, şi a ieşit o mare prostie", spune Tadici.
32 de meciuri pentru o echipă!
Pentru o echipă care se bate la titlu, dar şi la Cupa României, sezonul 2013-2014 ar însemna un număr de 32 de partide, doar în întrecerea internă. Vor fi 28 de dispute în campionat şi alte patru în Cupa României. "Va fi foarte-foarte aglomerat calendarul! În plus, meciurile cele mai importante, vor fi în luna mai 2014.Jucătoarele vor fi la final de sezon, epuizate. Iar în luna iunie, pentru echipa naţională vin calificările la Europene. Ce să le mai ceri unor jucătoare care în luna mai, între 7 şi 30 mai, vor trebui să dispute opt meciuri de campionat?", întreabă selecţionerul Gheorghe Tadici.
"Antrenorii în România nu sînt băgaţi în seamă. De multe ori, sînt incomozi, că spun lucrurilor pe nume, ca nişte şosete urît mirositoare. Noi de ce nu am fost întrebaţi cu privire la sistemul competiţional?"
Eliodor Voica, antrenor Ştiinţa Bacău
"Hotărîrile importante din handbalul românesc se iau de nişte oameni care nu au nici o treabă cu fenomenul! Nu sînt implicaţi direct la echipe şi nu-i interesează"
Gheorghe Tadici, antrenor HC Zalău
"Eu sper ca acest sistem să fie modificat pentru că e o mare eroare. Nu am văzut o astfel de desfăşurare la nici o ţară care are treabă cu handbalul"
Constantin Buceschi, antrenor HCM Baia Mare
Cum se joacă în Ungaria şi Danemarca?
În Ungaria, ţara care dă cîştigătoarea Ligii Campionilor, sistemul competiţional e simplu. După campionatul regulat, primele patru echipe intră în play-off. Se resetează punctajul, dar în ordinea poziţiei în clasament, prima echipă primeşte patru puncte, a doua trei, a treia două puncte, iar a patra un singur punct. Se dispută alte şase etape, fiecare cu fiecare şi se stabileşte campioana.
În Danemarca, în play-off intră primele şase clasate, care sînt împărţite în două grupe: locurile 1, 3 şi 6 o grupă, locurile 2, 4 şi 5 a doua grupă. Locurile 1 şi 2 pleacă mai departe cu două puncte, iar locurile 3 şi 4 cu cîte un punct. Se joacă sistem fiecare cu fiecare. Primele clasate în cele două grupe joacă apoi finala.
"De ce se mai joacă sistemul regulat dacă nu se ţine cont de rezultate? Echipele care termină primele trebuie să aibă un avantaj, ori să li se acorde puncte, ori să dispute mai multe meciuri pe teren propriu, în play-off"
Zvonko Sundovski, antrenor HCM Constanţa
{{text}}