Liga Campionilor

Buget cît al Stelei! » Dinamo Tbilisi şi-a făcut actuala echipă cu jucători aduşi de la marile echipe ale Europei

Cu peste 150 de meciuri în Spania, Xisco este vedeta lui Dinamo Tbilisi

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Duşan Uhrin junior a făcut campioană a Georgiei un club care a avut o cifră de afaceri de 10 milioane de euro şi care şi-a permis să aducă doi jucători de top din Spania, Xisco şi Ustariz, pe care îi plăteşte cu 400.000 de euro pe an.

Atenţie, Steaua! Dinamo Tbilisi, adversarul din turul 3 preliminar al Ligii Campionilor, e o echipă care, după modelul multor formaţii din fostul spaţiu sovietic, a început să investească masiv şi care în acest moment e o trupă bună.

În primul rînd, bugetul e cît al Stelei, în jur de 10-11 milioane de euro, asigurat de noul patron al echipei. Roman Pipia, un miliardar din Georgia, a preluat clubul în ianuarie 2011 şi după doar doi ani a cîştigat titlul, performanţă pe care Dinamo n-o mai atinsese din 2008.

L-a adus ca antrenor pe Duşan Uhrin jr., dar mai ales a aruncat în joc sume mari pe străini care ar fi de top şi în Liga 1. Şi-a permis chiar extravaganţa de a-l aduce pe Cristiano Ronaldo la inaugurarea unei academii din cadrul clubului.

Vedeta are 150 de meciuri în Spania
Spaniolul Xisco e vedeta lor, fotbalist care are aproape 150 de meciuri în Primera Division pentru echipe precum Valencia şi Betis. El are la Tbilisi un salariu de 400.000 de euro pe an, de aproape 3 ori cît căpitanul Stelei. Al doilea spaniol e fundaş central, dar vine de la Bilbao, unde a jucat constant 5 ani şi jumătate.

Acestora li se adaugă alţi jucători aduşi de la echipe precum Liverpool, Sparta Praga şi Maccabi Haifa, dar şi doi jucători autohtoni cu cotă foarte bună: portarul Loria, căpitanul lui Dinamo şi titular al naţionalei Georgiei, dar şi atacantul Dvali, care are 65 de goluri în campionat în ultimele 4 sezoane.

L-a bătut pe Lucescu, egal cu Dan Petrescu
Tocmai pentru că patronul vrea să ducă echipa în grupele Champions League, Dinamo Tbilisi a avut numai amicale de top. A reuşit să o învingă pe Şahtior şi să termine egal cu Dinamo Moscova, dar şi cu CFR Cluj!

A eliminat doar echipe slabe
În ultimii 4-5 ani, Dinamo Tbilisi, cu excepţia sezonului 2012-2013, a participat an de an în cupele europene. Totuşi, nu şi-a trecut în palmares nici un nume mare pe care să-l fi eliminat. Metalurg Liepaja, Flora Tallinn, Gefle, Milsami, Llanelli şi Reykjavik sînt grupările în faţa cărora actuala campioană a Georgiei a reuşit să se impună.

Coşmarul echipelor româneşti
Dinamo Tbilisi s-a întîlnit în două sezoane cu echipe din România în cupele europene. De fiecare dată a trecut mai departe. Prima "dublă" a avut loc cu Victoria Bucureşti în "16-imile" Cupei UEFA, sezonul 1987-1988. A fost 2-1 pentru Dinamo şi 0-0 în retur. Apoi, tot în Cupa UEFA, dar în turul 1 preliminar, în 1994-1995, Dinamo Tbilisi a eliminat-o pe Universitatea Craiova după două victorii: 2-0 şi 2-1.

Cine e Dinamo Tbilisi
- club fondat în 1925
- are în palmares 14 titluri în Georgia şi două în campionatul URSS
- îşi dispută meciurile de pe teren propriu pe stadionul "Boris Paichadze", cu o capacitate de 55.000 de locuri
- are doar 5 străini în lot: doi spanioli, un macedonean, un slovac, un senegalez şi unul din Coasta de Fildeş
- antrenor e Duşan Uhrin junior, după ce şi tatăl său a fost "principal" la Tbilisi în perioada 2006-2008
- în 1981 a cîştigat Cupa Cupelor, după ce le-a eliminat pe Kastonia, Waterford, West Ham United şi Feyenoord, iar în finală a învins-o pe Carl Zeiss Jena (RDG) cu 2-1
- în ultimii ani, a oferit jucători extrem de importanţi: Arveladze, Demetradze, Iashvili, Kaladze, Ketsbaia, Kinkladze, Kobiashvili

Echipa-tip
Loria - Seturidze, Ustariz, Glisici, Kvirkvelia - Kvaratskhelia, Dzaria - Khmaladze, Merebashvili, Xisco - Dvali

9,2 milioane de euro e valoarea întregii echipe, conform transfermarkt.de, Steaua fiind evaluată la 42,3 milioane de euro

2.000 de kilometri e distanţa dintre Bucureşti şi Tbilisi, 90 la sută din zborul cu avionul pînă în capitala Georgiei fiind deasupra Mării Negre

110.000 de spectatori e recordul deţinut de stadionul pe care evoluează Dinamo Tbilisi, asistenţă înregistrată în 1979, în Cupa Campionilor, la returul cu Liverpool, cînd după 1-2 în Anglia, gruparea din Tbilisi a cîştigat cu 3-0 şi a reuşit o calificare senzaţională

Turul 3 preliminar Liga Campionilor, tabloul campioanelor
Dinamo Tbilisi / Streymur - Steaua / Vardar
Basel - Gyor / Maccabi Tel Aviv
Sligo Rovers / Molde - New Saints / Legia Varşovia
Slovan Bratislava / Ludogoreţ - Shirak / Partizan Belgrad
APOEL Nicosia - Birkirkara / NK Maribor
Celtic / Cliftonville - Elfsborg / Daugava
BATE Borisov / Şahtyor Karagandy - Neftci Baku / Skenderbeu
Austria Viena - Ekranas / Hafnajfiordur
Helsinki / Nomme Kalju - Viktoria Plzen / Zeljeznicar
Fola Esch / Dinamo Zagreb - Sheriff Tiraspol / Sutjeska

Turul 3 preliminar Liga Campionilor, tabloul non-campioanelor
Nordjaelland - Zenita
FC Salzburg - Fenerbahce
PAOK Salonic - Metalist Harkov
PSV - Zulte Waregem
Lyon - Grasshopper

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.