Handbal

Cenuşăreasa Ligii Naţionale » Ce a însemnat Vîlcea în handbal şi ce a ajuns!

Maria Torok Duca (a treia din dreapta), a fost în 2011 secundul Anjei Andersen la Oltchim, alături de Aurelian Roşca şi Luminiţa Dinu

Articol de Marian Ursescu  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Nou-înfiinţata echipă de la Vîlcea, care ia locul Oltchimului, are şanse minime să reziste în prima ligă. Bugetul echipei e cel mai mic dintre cele 12 formaţii.

Sezonul trecut, Oltchim Rm. Vîlcea creiona cea mai bună echipă din istoria clubului. Katarina Bulatovici, Allison Pineau, Alexandrina Barbosa, Silvia Navarro, Amandine Leynaud se adăugau celorlalte vedete prezente la Vîlcea în tentativa de a cîştiga Liga Campionilor.

Tensiunile de la Vîlcea, lipsa banilor au deturnat corabia condusă de danezul Jakob Vestergaard. Chiar şi aşa, Oltchim a ajuns în semifinale, a ratat dramatic calificarea în finală şi a adunat cele mai multe puncte reuşite vreodată în Ligă într-un sezon: 22! Finalul a fost însă trist. Echipa s-a desfiinţat, jucătoarele au plecat şi despre campioana României se va vorbi de acum doar la trecut!

Obiectiv: salvarea de la retrogradare
Echipa care i-a luat locul în prima ligă, HC Oltenia, a devenit între timp HCM Rm. Vîlcea, fiind susţinută de Primărie. Cu un buget de peste 10 ori mai mic decît al Oltchimului de anul trecut, HCM nu-şi poate propune decît salvarea de la retrogradare. Chiar şi aşa, în condiţiile în care echipa s-a format doar din junioare şi handbaliste refuzate de celelalte echipe din Liga Naţională, obiectivul va fi foarte greu de îndeplinit.

"Noi am luat-o de la zero. Exact ca atunci cînd începi să aduni jucătoare, să-ţi formezi o echipă. Iar munca nu este deloc uşoară. Să nu se uite însă că şi la începutul anilor '80, cînd s-a născut Chimistul, devenită apoi Oltchim, tot de jos s-a plecat! Trebuie doar răbdare" e încrezătoare noua antrenoare a echipei, fosta mare handbalistă Maria Torok Duca.

De la peste 100 de trofee la unul singur
Vedetele de cinci stele de la Oltchim, din sezonul trecut, cîştigaseră împreună, în toate competiţiile, cu mult peste 100 de trofee. Acum, în lotul încropit la Vîlcea, o singură handbalistă a cucerit un trofeu. E vorba de Amalia Busuioceanu, fostul centru de la Rapid, care a cîştigat campionatul cu echipa din Giuleşti în 2003.

În rest, jucătoare, puţine, gen Janina Luca, Mihaela Pătuleanu, Irina Lazarin, care au adunat cîteva sezoane în Liga Naţională, fără a ieşi în evidenţă. Celelalte sînt debutante în prima ligă, făcînd abia acum trecerea de la junioare şi tineret.

Cei mai cunoscuţi, antrenorii!
Dacă HCM Rm. Vîlcea nu are jucătoare cu nume în lot, în schimb, pe bancă, va avea trei foste mari handbaliste! "Principal" va fi Maria Torok Duca, care va fi ajutată de Maria Rădoi şi de Ildiko Kerekes Barbu. Toate trei au jucat la Oltchim, dar au îmbrăcat în multe rînduri şi tricoul echipei naţionale.

250.000 de euro e bugetul anunţat al formaţiei HCM Rm. Vîlcea, cel mai mic din prima ligă

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.