Roxana Bîrcă, proaspătă campioană mondială universitară la 5.000 metri, a fost depistată pozitiv după concursul de la Kazan. Aceasta susţine că nu se dopează, ci doar a omis să anunţe că foloseşte un medicament în scopuri terapeutice
Preşedintele FR Atletism nu a avut parte de un început de săptămînă grozav. Ion Sandu a primit în cursul zilei de luni un fax ce l-a îngrozit. Acesta a fost înştiinţat că analiza probei A a Roxanei Bîrcă, atletă care a fost testată doping în iulie, după Jocurile Mondiale Universitare de la Kazan, a ieşit pozitiv. "Proba a indicat prezenţa unui metabolit al matasteronului. Dacă există o scutire de uz terapeutic de care Federaţia Internaţională a Sportului Universitar nu a fost informat sau orice alt motiv pentru acest rezultat, vă rugăm să informaţi imediat", se arăta în comunicat FISU. Probele au fost analizate de către laboratorul acreditat de la Moscova.
Pînă luna trecută, de numele alergătoarei Roxana Bîrcă nu era legată nici o performanţă deosebită pentru atletismul românesc. La întrecerile de la Kazan însă, aceasta a reuşit să cîştige prima medalie din cariera sa. Atleta în vîrstă de 25 de ani a cucerit aurul în proba de 5.000 metri. CV-ul acesteia mai cuprindea un loc 5 la Europenele din 2012, iar la Jocurile Olimpice de la Londra a alergat doar în serii la 5.000 m.
Are scutire, dar a uitat
Preşedintele Sandu a chemat-o ieri pe sportivă la sediul FRA, unde aceasta şi-a susţinut apărarea. "De patru, cinci ani, eu iau un medicament, Duphaston, indicat pentru reglarea menstruaţiei. Este un medicament care conţine o substanţă care nu este interzisă, dar care trebuie declarată. Înainte de fiecare concurs, am informat despre acest lucru agenţii care recoltează probele, dar la Kazan am uitat s-o fac. Este şi vina mea, dar poate că nu se întîmpla asta dacă am fi fost însoţiţi de un medic. Parcă am fi ai nimănui!", a declarat Roxana Bîrcă.
Şeful FRA este gata să-i ofere sportivei prezumţia de nevinovăţie. "Dacă este vorba numai despre această substanţă, care se regăseşte în medicamentul pe care susţine că-l ia de cîţiva ani, o să o apărăm pentru că aşa este normal. Regulamentul prevede că în cazul în care sportivul a uitat să declare un medicament pe care-l foloseşte în scopuri terapeutice, acesta poate fi anunţat înainte de analizarea probei B", a afirmat Ion Sandu.
"Nu am luat nimic interzis! Sînt o campioană curată, nu am explodat dintr-o dată pe pistă. Eu am urcat în performanţe treaptă cu treaptă"
Roxana Bîrcă
Eliminate din lotul de Beijing 2008
Ultimele cazuri de dopaj din atletismul românesc au avut loc în 2008 şi au fost implicate semifondistele Elena Iagăr Antoci şi Cristina Vasiloiu. Analizele probelor prelevate de la cele două sportive au arătat consum de EPO. Iagăr şi Vasiloiu, calificate în proba de 1.500 m la Olimpiada de la Beijing, au fost lăsate acasă. Cele două erau antrenate de Eleodor Roşca, el pregătindu-le şi pe Corina Dumbrăvean şi Liliana Popescu, ambele implicate, şi ele, în cazuri de dopaj.
{{text}}