Europa League

Nanu, fost fundaş la Vitesse, prefaţează meciul de azi: "Grozav şi Hamza nu pot fi opriţi!"

Articol de Ionel Luţan, Victor Vrînceanu  —  joi, 01 august 2013

Ştefan Nanu, fundaş de bază vreme de patru sezoane la Vitesse Arnhem, în perioada 1999-2003, a prefaţat "dubla" dintre olandezi şi Petrolul. Nanu îşi pune baza în Grozav şi Hamza, dar în acelaşi timp trage un semnal de alarmă în privinţa lui Theo Janssen


- Ştefan, ce şanse are Petrolul să treacă mai departe de Vitesse?

- Dacă este să ne luăm după jocul prahovenilor din ultima perioadă, aş spune că şansele sînt egale şi nu spun asta din politeţe.

- Cum vezi meciul Petrolului cu Vitesse Arnhem?
- Cred că va fi un duel echilibrat. Încet, încet, olandezii revin la nivelul la care erau atunci cînd jucam şi eu în Olanda. Vitesse reprezintă un campionat respectat în Europa. Îmi place foarte mult cum joacă Petrolul, are un stil ofensiv, bazat pe atac, în viteză. Repet, şansele de calificare sînt egale.

- Ai avut vreun contact pînă acum cu olandezii? Poate le dai detalii despre Petrolul?
- Nu, pentru că nu mai sînt acum la club conducătorii din vremea cînd evoluam eu acolo. Doar masorii au rămas aceiaşi :)

- Ce jucători din echipa Petrolului pot face diferenţa?

- Îmi plac foarte mult Gicu Grozav şi Younes Hamza. Dacă prind o zi bună, nu pot fi opriţi. Oricum, un mare aport îl va avea şi publicul de pe "Ilie Oană".

- Dar din tabăra olandezilor?
- Un jucător extrem de periculos este Theo Janssen. Cînd jucam eu la Arnhem era doar un copil promovat de Ronald Koeman. Ţin minte că avea nişte calităţi nemaipomenite. Dacă joacă, este un real pericol pentru apărarea petrolistă.

- Vitesse pare să fie în revenire...
- Începînd cu anul 2004 a fost în cădere liberă, dar acum am văzut că se află într-un trend ascendent. Au revenit şi spectatorii la stadion, se adună la fiecare joc cam 28.000 de fani, exact aşa cum era în perioada în care eram şi eu acolo.

- Ce poziţie ar ocupa echipa din Arnhem în acest moment în campionatul nostru?
- Clar primele 5 locuri, deşi acum doi ani se zbătea la retrogradare în Olanda.

- Care este punctul slab al echipei antrenate de Contra?
- Din punctul meu de vedere, Petrolul este o echipă solidă, care nu poate produce surprize. Doar să prindă un jucător o zi mai slabă şi astfel să apară greşeli individuale.

- Olandezii au mulţi tineri în lot. Poate fi asta o slăbiciune?
- Vitesse are o academie puternică de fotbal, unde copiii sînt foarte valoroşi şi joacă de la 12 ani în sistemul echipei mari, 4-3-3, deci nu consider tinereţea lotului o hibă.

- În minutul 85 al returului cu Vikingur, Guilherme a luat un cartonaş galben pentru proteste. Contra a declarat că se gîndeşte să-l amendeze pe brazilian. Ce părere ai de atitudinea lui Cosmin?

- Foarte bine face! Performanţa se obţine cu disciplină de fier. Cosmin a jucat mult afară, la echipe mari, şi ştie ce înseamnă să faci performanţă. Îţi dau un exemplu: Pe vremea cînd jucam la Vitesse, am întîrziat la vestiar maximum 30 de secunde. Cînd am intrat, toată echipa era adunată în jurul lui Ronald Koeman. Cînd m-a văzut, Koeman m-a aplaudat şi mi-a dat o amendă de 300 de dolari, pentru 30 de secunde!

- Unde vezi meciul?
- Am să fiu în cantonament cu echipa mea, Minerul Motru, dar voi încerca să ajung la Ploieşti. Mi-e dor de perioada olandeză, am rămas cu mulţi prieteni acolo.

- Ai un pronostic pentru această dublă?
- Deşi am jucat mult în Olanda şi m-am simţit foarte bine, îmi doresc să cîştige Petrolul la Ploieşti cu scorul de 2-0, pentru că sînt român.

Nanu a venit de la Motru pentru Vitesse Arnhem
Ştefan Nanu a evoluat, vreme de patru ani, la Vitesse Arnhem, club care i-a rămas aproape craioveanului. Dealtfel, în baza bunelor relaţii pe care le-a păstrat cu şefii clubului olandez, Nanu a încercat să îi faciliteze un transfer la această grupare lui Valerică Găman. Ştefan Nanu şi-a lăsat echipa pe care o antrenează, Minerul Motru, în cantonament, şi a fugit spre Ploieşti pentru a-i vedea pe jucătorii lui Vitesse înaintea jocului cu "găzarii" din Europa League. Fostul internaţional a ajuns la hotelul unde sunt cazaţi jucătorii olandezi pentru a se întreţine cu Theo Janssen, singurul jucător din lotul lui Vitesse cu care Nanu a fost coleg în perioada olandeză a fostului internaţional.






Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.