Ciclism

Omul de aur » A doua medalie de AUR pentru Eduard Carol Novak la Campionatele Mondiale de paraciclism din Canada

+2 Foto
Novak pe primul loc încadrat de cehul Jezek și columbianul Duenas-Gomez

Articol de Roxana Fleşeru  —  Monday 30th of November -0001 12:00

UPDATE 23:00 Eduard Carol Novak a cucerit duminică seară cea de-a doua medalie de aur la Campionatele Mondiale de paraciclism din Canada.

Ciclistul din Romania s-a impus şi în cursa de pe şosea, lungă de 80 de kilometri. El a parcurs cele şapte ture de traseu în 2h 00:08 fiind urmat de Jiri Jezek din Cehia şi de Garcia Alcaide din Spania. Este al cincilea titlu mondial pentru Novak!

___________

El s-a impus în proba de contratimp de la Campionatele Mondiale de la Baie-Comeau, apărîndu-şi titlul cucerit în aceeaşi probă în 2012 la Roskilde.

În vara anului trecut, Eduard Novak devenea primul campion paralimpic al României. A trecut un an de atunci, de la acea maximă intensitate. Între timp sportivul din Miercurea Ciuc a îmbrăcat costumul de preşedinte al Federaţiei Române de Ciclism, dar n-a neglijat competiţia din sportul care i-a dat o a doua şansă.

La 20 de ani, Edi şi-a pierdut o parte din piciorul drept în urma unui accident de maşină. Pe atunci făcea patinaj viteză. Ciclismul i-a oferit noi perspective asupra vieţii şi i-a adus o mulţime de medalii şi satisfacţii.

Pe la mijlocul zilei în Canada, Edi s-a urcat pe bicicletă şi a pornit din nou într-o cursă nebună cu timpul. La Campionatele Mondiale a fost din nou primul la categoria C4, acolo unde concurează ciclişti care au suferit o amputare de membru inferior sub genunchi.

A parcurs cei 25,9 km în 36:22,51 depăşindu-l pe rivalul şi prietenul său Jiri Jezek şi pe columbianul Diego-German Duenas-Gomez. "Cinci secunde în faţă, am reuşit!!!", a scris pe Facebook Novak după cursă.

A fost al patrulea său titlu mondial la paraciclism după cele din 2009 de la Bogogno în cursă pe şosea, din 2012 la contratimp la Roskilde şi la Los Angeles la contratimp pe velodrom. Campionatele Mondiale nu s-au încheiat aici pentru Eduard Novak pentru că azi el participă în cursa pe şosea.

Un lucru este sigur, atunci cînd se va întoarce acasă la Miercurea Ciuc, cei trei copii ai săi se vor bucura de încă o medalie strălucitoare cucerită de eroul lor.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.