Octavian Morariu a devenit oficial membru CIO, fiind ales cu 73 de voturi pentru şi 14 împotrivă.
Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român s-a aşezat ieri la masa greilor sportului mondial. Votul obţinut, 73 pentru şi 14 împotrivă, arată că s-a aşezat bine. Personalităţi mai importante au fost mai puţin dorite decît Morariu.
De exemplu, Alexander Jukov, vicepremierul Rusiei, a primit 29 de voturi împotrivă, iar miliardarul american Larry Probst a adunat 20 de voturi contra sa.
La polul opus s-a aflat suedezul Stefan Holm, campionul olimpic din 2004 la săritura în înălţime primind doar 10 voturi negative. Dar toţi cei 9 candidaţi au fost validaţi la Congresul CIO de la Buenos Aires.
Cei nou veniţi nu au participat însă la votul pentru preşedinte, ei aşteptînd rezulttaul scrutinului într-o încăpere separată de sala de cvorum, mandatul lor începînd de azi.
- Domnule Morariu, cum aţi simţit atmosfera din sala de vot?
- A fost o atmosferă civilizată, sobră, chiar distinsă, dar încărcată emoţional, mai ales pentru mine.
- Aţi avut emoţii la vot?
- Am avut emoţii pentru că nimic nu e formal la Comitetul Olimpic Internaţional. Şi pentru că am avut în permanenţă sentimentul că nu mă reprezint doar pe mine, ci reprezint sportul unei naţiuni.
- Ce va însemna pentru România faptul că are de acum încolo un membru în CIO?
- În primă fază, alegerea mea înseamnă o recunoaştere a valorii sportului românesc, a celor 300 de medalii olimpice cucerite. De acum încolo, sportul românesc va avea o altă reprezentare, o altă expunere la masa deciziilor, ceea ce înseamnă pentru mine o mare responsabilitate.
{{text}}