”Regelui” i-ar plăcea să-i aibă secunzi pe Balint şi V. Moldovan. Lucian Burchel, acum director tehnic la Academie, ar fi o variantă de rezervă. Moraru, Iaşko şi Iordănescu ar completa lista. Proiectul ar fi pregătit pentru situaţia în care Gică Popescu devine şef la FRF, în primăvara viitoare.
"Stau la turul următor. Sînt pregătit să preiau echipa naţională. Am o strategie clară, proiectul e pregătit. Totul este scris, ştiu exact de ce avem nevoie. Cunosc totul!". Aşa suna o declaraţie a lui Hagi în iunie 2011, cînd, după plecarea lui Răzvan Lucescu din fruntea "tricolorilor", se pusese pe tapet numirea "Regelui" pe banca reprezentativei.
Finalmente, Hagi s-a retras din cursă, după o discuţie cu preşedintele FRF, Mircea Sandu, care luase atunci în calcul un cuplu cu Iordănescu pentru succesiunea lui Lucescu jr. "Nu vreau să preiau naţionala la jumătate de drum" a fost argumentul decisiv al lui Gică.
Oamenii de încredere ai "Regelui"
Acum însă ar fi ora "turului următor", spun surse de la Academia "Regelui". Mai precis, versiunea întoarcerii lui Hagi ca antrenor al echipei naţionale, după scurta experienţă din toamna lui 2001, e pregătită să prindă contur dacă Gică Popescu va ajunge şeful FRF.
Iar asta s-ar putea întîmpla de prin februarie 2014, cînd ar urma să aibă loc alegerile federale.
Mai mult, Hagi ar avea deja structurat şi staff-ul pentru România:
secunzi - Gabi Balint (Lucian Burchel), Viorel Moldovan
antrenor cu portarii - Dumitru Moraru
team-manager - Zoltan Iaşko
director tehnic al loturilor naţionale - Anghel Iordănescu.
Sînt oameni cu care "Regele" a mai lucrat la lot (Balint, Moraru) sau încă lucrează la Academie (Burchel, Iaşko). Plus Moldovan, actual analist la DolceSport, dar interesat să revină în circuitul competiţional după trei încercări modeste ca "principal", la Vaslui (2008), FC Braşov (2009) şi Sportul (2010).
Versiunea radicală
Surse apropiate lui Popescu nu exclud nici scenariul dur: Piţurcă reuşeşte să ducă "naţionala" la Mondiale, "Baciul" preia şefia FRF la începutul lui 2014 şi trece la propunerea rezilierii amiabile a contractului actualului selecţioner, scadent în 2015, cu prelungire automată pentru Euro 2016 în caz de calificare! Bineînţeles, cu asumarea plăţii clauzei de reziliere, în valoare de 500.000 de euro.
Popescu: "Scenariu inventat"
Ieri, Popescu a punctat însă pentru GSP că "e un scenariu inventat, nu am avut nici o discuţie cu Mircea Sandu pentru un viitor selecţioner. În ce calitate să o fac?! Şi nu, nici nu am de gînd să-i propun lui Hagi postul de antrenor al echipei naţionale dacă voi deveni preşedintele federaţiei. Din contră, eu sînt printre puţinii care cred sincer acum că Piţurcă poate să califice România la Mondialul din Brazilia".
A nuanţat însă discursul la sport.ro: "În mod normal, contractul lui Piţurcă ar trebui respectat şi să se meargă mai departe cu el ca să califice echipa la Euro 2016. Nu vreau să vorbesc ce voi face eu cînd voi veni la federaţie".
23 de fotbalişti a folosit Hagi în cele 4 partide ca selecţioner în mandatul anterior
2 jucători au debutat la echipa naţională cu Hagi pe bancă: Iulian Miu şi Daniel Pancu
"Trebuie să luăm şase puncte cu Andorra şi cu Estonia. În primul meci am cîştiga şi cu magazionerul! Depindem de Olanda pentru calificare, dar, deşi avem şanse minime, trebuie să luptăm pînă la capăt" (Gabi Balint, la DigiSport)
"Astea sînt invenţii din ciclul «Hai să mai comentăm!». Echipa naţională are selecţioner, mai sînt două meciuri de jucat, despre ce antrenor să vorbim?!" (Gheorghe Hagi)
Cine se mai visează la lot:
Boloni: "Dacă pleacă Piţi, aş veni eu!"
Pentru postul de selecţioner mai apare o variantă dinspre Qatar! Fostul antrenor al echipei naţionale, Ladislau Boloni, a explicat ieri la sport.ro: "Nu cred că la federaţie s-a discutat despre schimbarea lui Piţurcă. Nu ştiu de ce ne grăbim aşa. Se poate ca Piţi să aibă ofertă din ţările arabe şi sînt convins că e greu să faci faţă oscilaţiilor suporterilor. Poate că este sătul de mult timp, dar ştiu că e un om puternic. Dacă ar pleca Piţurcă, aş veni la naţională. El a lăsat însă să se înţeleagă că nu mai e dorit pentru că "nu sînt un tehnician comod".
Reghe: "Colaborare cu naţionala"
Antrenorul Stelei a dezvăluit ieri că a discutat cu preşedintele FRF pentru o colaborare la nivelul echipei naţionale. "Eu am discutat cu Mircea Sandu şi sînt dispus la o colaborare cu echipa naţională, dar discuţiile privind înlocuirea actualului selecţioner nu-şi au rostul. Nu trebuie să facem rău echipei naţionale", a nuanţat Reghe, la sport.ro.
”Baciul”: editorial înţepător către selecţioner
Într-un editorial apărut ieri în Evenimentul Zilei, Gică Popescu a criticat afirmaţia selecţionerului, care declarase că jucătorii săi nu pot duce două meciuri în patru zile. "Uitaţi de chestia asta! Eşti fotbalist adevărat, joci şi la două zile distanţă şi dai tot ce poţi ca să cîştigi! În fotbalul de azi, altfel nu se poate. Mi-a fost frică de meciul cu Turcia. Un antrenor mobilizator mai mare decît Fatih Terim n-am avut în cariera mea", a spus Popescu.
ALTE ŞTIRI DESPRE NAŢIONALĂ:
Atac de la Meme
Managerul general al Stelei, Mihai Stoica, a ieşit ieri la atac împotriva selecţionerului după ce Piţurcă a criticat jucătorii Stelei pentru prestaţia din meciul cu Turcia: "Există nişte fracturi de comunicare cu naţionala, nu cred că sîntem noi vinovaţi. Nu am făcut vreun comentariu nici măcar la comentariile echipei naţionale, deşi e deranjant cînd jucătorii Stelei sînt criticaţi. Un antrenor care îşi asumă rezultatele negative şi discută cu jucătorii separat, face bine, dar dacă dai public în jucători îţi faci un alibi. Mourinho nu-şi critică jucătorii, vorbesc de antrenorii mari. Trebuie să luăm exemple de la cei mari, să nu ne credem noi cei mai deştepţi".
Riscăm porţi închise cu Estonia!
Dacă maghiarii au avut stadionul suspendat la meciul Ungaria - România 2-2, "tricolorii" pot avea de suferit identic în urma meciului retur. Observatorul Mike Foster, din Anglia, a menţionat în raportul de joc că "fanii români au apelat la scandări cu conţinut xenofob", iar în tribune "au existat două incidente între grupuri de suporteri". România a mai fost amendată şi în urma incidentelor petrecute la înfrîngerea de la Amsterdam, 0-4. Riscul e de a evolua cu porţile ănchise la ultimul meci din actuala campanie, cu Estonia (15 octombrie).
Am urcat două locuri
România a rămas sub Ungaria şi în clasamentul FIFA Coca-Cola dat publicităţii ieri. Selecţionata lui Piţurcă a progresat de pe locul 33 pe 31, acumulînd 739 de puncte, cu cinci sub "naţionala" maghiară (locul 30). Turcii au săltat 9 locuri, pînă pe 49, iar Olanda, liderul grupei noastre, a picat de pe 5 pe 9.
{{text}}