Handbal

Singurul român care joacă în Liga Campionilor avertizează: "La naţionala României nu se vrea performanţă!"

+2 Foto
Vali Ghionea a jucat ultima dată pentru România în 2011, în calificările pentru Euro 2012

Articol de Marian Ursescu  —  marți, 24 septembrie 2013

Extrema dreapta de la Wisla Plock (Polonia) spune că nu mai vine să joace pentru România atît timp cît lotul se schimbă la fiecare convocare, dorindu-se doar promovarea de jucători.

Vali Ghionea, 30 de ani, e erou la Plock, în Polonia. În actualul sezon, e golgeterul echipei în Liga Campionilor.

În trei meciuri a marcat de 21 de ori! Vicecampioana Poloniei, Wisla Plock, a eliminat în preliminarii pe Montpellier, fosta campioană a Europei, românul fiind omul decisiv, cu 17 reuşite în dubla manşă.

La debutul polonezilor în actualul sezon, Wisla a fost aproape de o mare surpriză. A condus campioana Germaniei, THW Kiel, cu 33-32, dar a primit două goluri în 40 de secunde!

- Vali, cum a fost meciul cu Kiel? Aţi fost aproape de un rezultat mare!
- Aşa e, dar, din păcate pentru noi, am pierdut. Nu ne aşteptam la prea multe pentru că am avut cinci jucători accidentaţi. Dacă am fi fost toţi, am fi bătut Kielul.

- Dezamăgirea e mare?
- Nu avem timp să ne plîngem. Asta e, am pierdut, nu la meciurile cu Kiel se joacă eventuala calificare. Noi ne batem cu Dunkerque, cu FC Porto, cu Kolding.

- Care e obiectivul vostru în Ligă?
- Oamenii de aici nu ne-au pus un obiectiv anume pentru a nu crea presiune în plus. Cred că o calificare în primele 16 echipe ar fi un rezultat foarte bun. Noi, jucătorii, ne gîndim însă şi la mai departe, avem echipă bună.

- Sînteţi în aceeaşi grupă cu marea rivală, Vive Kielce. Sînt orgolii mari, probabil, între voi şi ei.
- Vive Kielce au echipă puternică, s-au calificat în Final 4, sezonul trecut, dar îi aşteptăm. Anul acesta, probabil, ne vom întîlni cu ei de 10 ori! Sînt meciuri care împart Polonia în două tabere!

- Cum e handbalul polonez comparativ cu cel din România?
- Polonia are acum un campionat tare. Cred că a treia şi a patra echipă s-ar bate la titlu în România. Plock şi Kielce sînt de alt nivel. S-a investit mult în ultimul timp, noi de exemplu, la echipă, avem opt jucători străini!

- E "Turnul Babel" în vestiar?
- Da, glumind pot spune că da. Avem la echipă sîrbi, bosniaci, croaţi, unguri, sloveni. Anul trecut, măcar, cît a fost Ferenc Ilyes la echipă, aveam şi eu cu cine să mai vorbesc româneşte. Acum, numai în engleză. Merg şi la şcoală, să învăţ poloneză.

- Vali, ştii că eşti singurul român în Ligă, la băieţi?
- Da, de necrezut! Am rămas surprins, mă uitam pe loturi şi mi-am dat seama că nu mai e nici un român.

- De Constanţa ai rămas surprins că nu s-a calificat în grupe?
- Sincer, nu. Nu aveau turneul acasă, Porto s-a întărit, dar cel mai mult a contat că nu prea au vrut să se califice. Iar jucau în alt oraş, că nu aveau sală! E greu să joci fără suporteri. Noi, meci de meci, avem 5.000 de fani în tribună. Numai la Minaur mai jucam cu sala plină meci de meci şi era o atmosferă comparabilă.

- Tu şi soţia ta, Renata, formaţi un cuplu de Liga Campionilor, acum că şi Baia Mare s-a calificat în grupe, nu?
- Da, mi-am dorit mult. Meritau, au echipă bună, au muncit. Am fost fanul lor numărul 1. Îmi doresc ca soţia mea să-mi depăşească performanţele.

- Crezi că vor putea fi urmaşa Oltchimului?
- Aaa, mai e mult pînă acolo. Oltchim era un brand, era an de an în Ligă, se băteau pentru trofeu. Erau alţi bani, s-a vrut performanţă! Baia Mare încearcă să cîştige prima oară campionatul, să atragă alţi sponsori. Susţinuţi doar de Primărie, va fi foarte greu!

- Cu "naţionala" cum rămîne, Vali? Te-ai retras? Ai anunţat că nu mai vii.
- De ce să mai vin? Nu se vrea performanţă la "naţionala" României. Nu ştiu de ce. Jucătorii actuali se mulţumesc că sînt la lot.

- Dar de ce zici că nu se vrea performanţă?
- Nu ştiu de ce! Dar cum se explică faptul că mereu sînt alţi jucători la lot, rămîn foarte puţini, în loc să se pună accentul pe un nucleu. Se tot insistă cu tineri de la Centrul de Excelenţă, nu am nimic cu ei, dar sînt dezamăgit. Eu nu mai vin la lot. Nu vin acolo să mă antrenez doar! Vreau rezultate.

- Dar înainte cum era?
- Atunci se făcea cea mai bună echipă. Pe vremea domnului Omer, a domnului Stîngă. Ne-am calificat la două Campionate Mondiale. Mulţi spun că am avut noroc cu Rusia, că una şi alta. Noroc, nenoroc, am bătut Rusia în deplasare şi ne-am calificat. Acum, nu facem nici un punct în grupă!

"Te-a apucat performanţa la 28 de ani!"
Renata Ghionea, interul stînga de la HCM Baia Mare, a fost convocată recent de selecţionerul Gheorghe Tadici şi la "naţionala" României.

"Merita. Eu cred că ar fi trebuit mai de mult să facă parte din echipa României", a declarat Vali Ghionea. Renata a povestit că, în glumă, soţul ei i-a reproşat. "Acum, cînd eu nu mă mai duc la naţională, te-a găsit pe tine performanţa la 28 de ani!".

Vali a subliniat însă că o susţine total şi chiar crede că reprezentativa feminină are alt drum. "Fetele au avut mereu rezultate, ele au avut generaţii extraordinare!", a încheiat Vali.

"Aş veni cu drag la echipa naţională. Am făcut-o de la 19 la 29 de ani, dar în condiţiile actuale eu nu mai vin. Nu se vrea să se facă nimic" (Vali Ghionea)

"În Polonia nu s-a auzit de criză. Economia merge excelent. Asta se vede şi în sport. Echipele au rezultate, iar sălile sînt pline de suporteri şi fani" (Vali Ghionea)

"Sînt cel mai mare fan al celor de la Baia Mare, acolo unde joacă soţia mea. Sper să aibă rezultate excelente în Liga Campionilor. Au un lot foarte bun!" (Vali Ghionea)

7 participări în Liga Campionilor a bifat Vali Ghionea pînă acum, cu patru echipe diferite: Dinamo Bucureşti, Pick Szeged, HCM Constanţa şi Wisla Plock

185 de goluri a marcat Vali Ghionea în Liga Campionilor. Cele mai multe, 110, în perioada cît a jucat în Ungaria, la Pick Szeged

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.