Europa League

VIDEO Pandurii lusitani » Al 4-lea meci fără înfrîngere în Europa, în deplasare, al gorjenilor: 1-1 cu Pacos de Ferreira

Articol de Eduard Apostol  —  vineri, 04 octombrie 2013

Echipa lui Pustai a remizat aseară la Guimaraes, în confruntarea cu Pacos de Ferreira, obţinînd primul punct românesc în grupele cupelor continentale


Portugalia! Sună aşa frumos pentru cei de la Pandurii. Aici, pe acest tărîm atractiv, au obţinut gorjenii calificarea senzaţională în grupele Europa League, după un 2-0 la Braga de povestit nepoţilor. La Guimaraes, la două aruncături de băţ de stadionul sculptat în stîncă, începutul de partidă i-a făcut pe olteni să viseze iar. Momcilovici, în minutul 5, a trimis necruţător sub bară. Dacă Matulevicius şi-ar fi făcut bine paşii în minutul 10, altfel ar fi curs desfăşurarea ostilităţilor.

Click aici pentru VIDEO!

La pîndă
Scăpaţi de un deficit de două goluri, lusitanii - în premieră în cupele europene - au prins curaj şi au periclitat poarta compatriotului lor dintre buturile Pandurilor. Doar că Mingote a avut şansă la început, pentru ca apoi să facă parade spectaculoase. Caetano (11) a ghidat balonul puţin pe lîngă poarta românilor, apoi Bebe (19), din unghi, acrobatic, a arătat de ce a fost cîndva în curtea lui Man United.

Manu Jose a bătut lovituri cînd mai bine, cînd mai prost, a fost principalul motor al gazdelor, pînă cînd Ciucur i-a suflat mingea după o cursă în care a pornit cu deficit de 3 metri. Pandurii puteau gîndi altfel pauza, dacă Breeveld (39) ar fi calibrat bine execuţia cu capul, din alergare, după o centrare perfectă a lui Momcilovici.

Puteam să le închidem lumina
Dacă oltenii au savurat începutul de meci, galben-verzii au fost împliniţi în startul părţii secunde. Fără succes la Astra, Rui Miguel (49) a creat o fază măiastră din care s-a produs egalarea: "călcîi" combinativ cu Seri, pasă simplă către autor şi lusitanul a marcat, nestingherit de Erico sau de altcineva. Gorjenii n-au încetat să spere, Ciucur a încercat din nou să marcheze ca la Braga, dar, probabil, portughezii i-au studiat mişcările care au produs coşmar în august. Lusitanul Pandurilor, Mingote, a fost impecabil, în minutul 65, la şutul-bombă al lui Anunciacao.

Vă mai aduceţi aminte golul din prelungiri al lui Costinha, în 2000, la European, cînd lusitanii i-au învins pe "tricolori"?! Antrenorul gazdelor zîmbea satisfăcut, însă profesorul Pustai i-a scos pe ai lui la catedră.

Christou şi, mai ales, Buleică au fost atît de aproape de un gol al unei mari victorii. Pandurii au vrut să stingă ei lumina portughezilor, în meci, să forţeze succesul, dar e bun şi punctul din vestul Europei, ce menţine echipa în lupta, teoretică, pentru primăvara europeană.

"Este un punct meritat. Eu, personal, nu am avut o evoluţie chiar bună, dar mai sînt patru meciuri, nu oi fi slab chiar în toate! Atacul nu prea a mers, însă a mers apărarea. Pe viitor, sperăm să meargă amîndouă"
Eric de Oliveira, mijlocaş Pandurii

"Mă simt bine acasă, în Portugalia, puteam obţine mai mult. Se simte oboseala, drumuri la Cluj, drumuri prin Europa, drumuri în campionatul României"
Pedro Mingote, portar Pandurii

"Încă avem şanse la locul 2 în grupă, nu renunţăm la luptă"
Marin Condescu, preşedinte Pandurii

"Ştiam ce joacă Pandurii, am văzut ce-au făcut la Braga. De-abia aştept să mă întorc la Cluj, acolo unde am prieteni"
Manu Jose, mijlocaş Pacos de Ferreira

"N-am profitat de ocazii pe final de meci, dar a ieşit un rezultat corect. De-abia aştept să vin în România, am rămas prieten cu Răducioiu, de cînd evoluam amîndoi la Monaco. Îi apreciez enorm pe Hagi, pe Popescu, pe Dumitrescu"
Costinha, antrenor Pacos de Ferreira


Clasamentul grupei
1. Fiorentina 2 2 0 0 5-1 6
2. Dnepr 2 1 0 1 2-2 3
3. Pandurii 2 0 1 1 1-2 1
4. Pacos Ferreira 2 0 1 1 1-4 1
Etapa viitoare (24 octombrie): Fiorentina - Pandurii, Pacos Ferreira - Dnepr.


Momcilovici, cu dedicaţie de la Eric
E clar: Marko Momcilovici nu poate marca decît din faze fixe şi doar dacă îi centrează brazilianul Eric! Sîrbul de 26 de ani a punctat în premieră în cupele europene, după un corner executat de mijlocaşul Pandurilor, aşa cum s-a întîmplat şi la primul gol al fundaşului în tricoul gorjenilor, contra lui Dinamo, doar că atunci Momcilovici a înscris cu capul. Marko are acum două goluri în 16 meciuri pentru olteni, în toate competiţiile.

Cunoştinţe din Liga 1
Dintre titularii lusitanilor, gorjenii îi cunoşteau deja pe Rui Miguel şi pe Manu Jose. Decarul, care a marcat pentru lusitani, a bifat 5 meciuri pentru Astra în ediţia 2011/'12, în timp ce Manu a fost la CFR Cluj timp de doi ani, timp în care a cîştigat un titlu de campion şi o Cupă a României! Alături de Jose au mai fost Tony şi Andre Leao, ambii jucători sub contract cu Pacos de Ferreira, doar fundaşul dreapta fiind rezervă. Tony a stat trei ani în Gruia, avînd două titluri de campion şi 3 Cupe ale României.

Matulevicius a putut
Vîrful Deividas Matulevicius a fost folosit din primul minut de către Cristi Pustai, deşi antrenorul se plîngea miercuri că nu crede să se poată baza pe atacant, din cauze medicale. Lituanianul nu s-a menajat şi chiar ar fi putut da lovitura în minutul 10: a scăpat spre poarta adversă, dar a fost prins şi blocat de către Rodrigo Antonio.



Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.