CM 2014

Nu suflă în faţa "Împăratului"! » Cum decurge un sfert de ceas din antrenamentul lui Fatih Terim

Articol de Justin Gafiuc  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Tipii care vor să ne ia locul în barajul pentru Mondiale stau smirnă în faţa lui Terim. Nu tu o glumă sau o ieşire din front! "Nu e mereu aşa, acum e presiunea meciului cu Olanda", spun jurnaliştii de pe Bosfor.

În baza de pregătire de la Kemerburgaz, localitate situată precum Snagovul faţă de Bucureşti, trupa otomanilor prepară în linişte meciul exploziv cu Olanda. Iar expresia "în linişte" nu e întîmplătoare, căci 15 minute de antrenament deschis sînt suficiente pentru a pleca uimit de tăcerea care domneşte în tabăra Semilunii. Mai că auzi tic-tac-ul ceasului de pe mînă!

Teleghidaţi
Nu glume, nu ironii, nu ieşiri din front, nu comentarii inutile: jucătorii se adună întîi în dreptul uneia dintre băncile tehnice şi ascultă un speech concis al lui Terim, apoi pleacă în şir indian spre exerciţiile de încălzire.

Parcă sînt teleghidaţi, "nimeni nu suflă în faţa «Împăratului», dar e şi presiunea fantastică a meciului cu Olanda, pentru că, de obicei, nu e starea de încordare de acum", îmi suflă un fotograf turc.

Tipul cu colile portocalii
Grupul portarilor se rupe de restul colegilor, iar în timp ce fotbaliştii au trecut la segmentul de stretching, Terim se plimbă agale prin faţa fiecăruia. Cu unii duce un scurt schimb de replici, pe alţii doar îi măsoară din priviri, ca pe nişte fotomodele aflate în faza de evaluare.

Ţine între degete nişte coli portocalii, ce întîmplare cromatică!, mîinile le poartă la spate şi, prin felul cum trece în revistă întreg lotul, aduce cu un ofiţer de rang înalt pregătit să-şi anunţe milităreşte subordonaţii că începe războiul!

De pe gazon nu se aude însă decît sunetul înfundat al porţilor tîrîte pe iarbă spre a fi aşezate pentru o miuţă, pînă şi Terim parcă discută în şoaptă cu ai săi! Iar cînd se dă drumul la minge, Volkan, Arda şi Umut Bulut sînt singurii care mai strigă la coechipieri.

Plasament, presiune, rapiditate
Ceilalţi se concentrează doar la joc, plasament, presiune, pase rapide, "în cross, în cross!", se citeşte din gesturile insistente ale lui Terim. Gata, s-a încheiat demonstraţia pentru media! Serios, aşteptam un sfert de ceas cu strigături, dar parcă am nimerit la un antrenament de surdomuţi!

150.000 de euro va primi fiecare jucător turc dacă ienicerii bat Olanda şi ajung la baraj; dacă se califică la CM, suma se va dubla

"Susţineţi-ne! Rugaţi-vă pentru noi! Fiţi toleranţi! Aceasta e echipa unei naţiuni! Vom merge împreună la Mondial, după ce vom trece de Olanda, unul dintre cele mai importante meciuri din istoria noastră" (Fatih Terim, selecţioner Olanda)

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.