Azi după prînz (în jurul orei 15:00) aflăm cu cine ne batem pentru accesul la cel mai spectaculos Mondial din istorie, liveTEXT pe GSP.ro
Gazeta analizează şansele pe care le-am avea cu fiecare dintre cele 4 adversare de la baraj, iar ordinea favorabilă României e: Grecia, Ucraina, Croaţia, Portugalia. Meciurile vor avea loc pe 15 şi 19 noiembrie. Tot azi se va trage la sorţi şi care echipă va disputa meciul tur pe teren propriu
Grecia
Şansele să ne calificăm: 50%
Puncte tari:
1. Selecţionerul Fernando Santos are un super CV: Porto, AEK, Panathinaikos, Sporting şi Benfica în ultimii 15 ani. Pe banca "naţionalei" are doar 4 înfrîngeri în 39 de meciuri oficiale şi 59 la sută procentaj de victorii, peste germanul Rehhagel, cu care grecii au cîştigat Campionatul European în 2004!
2. Veteranii Karagounis (36 de ani), Katsouranis (34) şi Salpingidis (32) au o experienţă incredibilă: au împreună 306 selecţii!
Puncte slabe:
1. 60 la sută din lot provine din campionatul intern, unul subminat de problemele economice ale cluburilor. AEK Atena a dispărut din prima ligă, Panathinaikos are şi ea mari dificultăţi.
2. A înscris doar 12 goluri în ultimele 10 partide oficiale, dintre care trei cu Lichtenstein!
3. Are palmares negativ contra României. Din 30 de meciuri, Grecia a cîştigat 5, de 8 ori a fost egal şi românii au învins în 17 ocazii. În meciuri oficiale, în preliminarii, nu am pierdut niciodată!
Turnee la care a participat în ultimii 10 ani: Euro 2004, Euro 2008, CM 2010, Euro 2012.
Ucraina
Şanse să ne calificăm: 45%
Puncte tari:
1. Echipa are o structură atipică pentru o selecţionată: se bazează pe jucători de la doar patru cluburi, Şahtior, Dinamo Kiev, Dnepr şi Metalist. De aceea e omogenă cum puţine "naţionale" mai sînt.
2. Atacanţii laterali, Iarmolenko şi Konoplianka, sînt printre cel mai bine cotaţi din Europa pe poziţiile lor, curtaţi de cluburi tari din vestul Europei. Primul e de la Dinamo Kiev şi are 23 de ani, al doilea, de la Dnepr, are 24 de ani şi a înscris contra României într-un amical cîştigat de Ucraina cu 3-2 la Lvov, în 2010.
3. S-a descurcat foarte bine recent. N-a mai pierdut din octombrie 2012, 0-1 acasă cu Muntenegru. Între timp a disputat 11 partide oficiale şi amicale, printre care 0-0 în Ucraina cu Anglia, o dublă victorie cu Polonia, un 4-0 în Muntenegru, 1-0 în Bulgaria, 2-0 în Norvegia.
Puncte slabe:
1. Selecţionerul Fomenko, 65 de ani, a avut pînă acum o carieră submediocră. Mai deţine o experienţă la o "naţională", Guineea, pe care a condus-o în 1994, şi a avut trei mandate la Metalist, ultimul pînă în 2005, dar toate înainte ca formaţia din Harkov să devină o forţă în Ucraina.
2. Cele mai importante cluburi din campionatul intern, Dinamo Kiev şi Şahtior, mizează mai ales pe străini. Mircea Lucescu are brazilieni pe toate poziţiile ofensive, mijlocaşi şi atacanţi, iar rivala din Capitală apelează şi ea la mulţi stranieri în acest sezon, după o vară în care a investit enorm în vedete precum marocanul Belhanda şi congolezul Mbokani. Spre deosebire de Şahtior, Dinamo a cumpărat străini şi pentru apărare, nu doar în atac.
3. S-a calificat de patru ori la baraj în preliminariile pentru CM sau pentru Euro şi a ratat de fiecare dată! A pierdut cu Croaţia în 1998, cu Slovenia în 2000, cu Germania în 2002 şi cu Grecia în 2010.
Turnee la care a participat în ultimii 10 ani: CM 2006, Euro 2012
Croaţia
Şanse să ne calificăm: 40%
Puncte tari:
1. Are cîţiva jucători formidabili: Modrici, de la Real Madrid, Srna, căpitanul lui Şahtior, Mandzukici, unul dintre favoriţii lui Guardiola la Bayern.
2. Fundaşul dreapta Srna şi portarul Pletikosa sînt cei mai selecţionaţi fotbalişti de cînd există "naţionala" Croaţiei, cu 108 prezenţe, respectiv 102.
3. Atmosfera de la Zagreb e dificilă pentru oaspeţi. Pe stadionul Maksimir, Croaţia a pierdut doar de 5 ori în istorie şi are 34 de victorii!
Puncte slabe:
1. Scandalul intern, în care sînt implicaţi patronul lui Dinamo Zagreb, noul selecţioner Kovaci plus foşti şi actuali jucători.
2. Niko Kovaci, abia numit selecţioner în locul lui Stimac, are 42 de ani şi nu a mai pregătit nici o echipă de seniori pînă în prezent, doar juniori şi tineret!
3. N-a mai cîştigat un meci oficial de 7 luni, de la 2-1 în Ţara Galilor. Între timp a pierdut acasă cu Belgia, 1-2, şi în Scoţia, 0-2.
Turnee la care a participat în ultimii 10 ani: Euro 2004, CM 2010, Euro 2008, Euro 2012
Portugalia
Şanse să ne calificăm: 15%
Puncte tari:
1. Cristiano Ronaldo e printre cei mai buni fotbalişti din lume. 144 de goluri în 154 de meciuri în campionat pentru Real Madrid, 43 de reuşite în 107 selecţii la "naţională" sînt cifrele uluitoare ale extremei de care Portugalia e dependentă.
2. La Euro de anul trecut, Portugalia a ajuns pînă în semifinale, unde a fost eliminată abia la penalty-uri de Spania, în urma a 120 de minute de joc echilibrat, în care campioana mondială şi europeană nu a izbutit să înscrie.
3. Beneficiază de un nucleu de fotbalişti cu superexperienţă: Ronaldo, Pepe, Coentrao, Raul Meireles, Joao Moutinho au cîştigat titluri cu cluburile la care au evoluat şi au disputat multe zeci de meciuri internaţionale.
Puncte slabe:
1. România s-a calificat de pe primul loc din grupa preliminară pentru Euro 2000 în condiţiile în care s-a confruntat cu generaţia de aur a Portugaliei, cu Vitor Baia, Fernando Couto, Figo, Rui Costa, Sergio Conceicao, Joao Pinto. "Tricolorii" pe care-i conducea tot Piţurcă au învins în deplasare cu 1-0 şi au remizat acasă, 1-1.
2. În afara lui Cristiano Ronaldo, nici un alt portughez nu mai e star la nivel european. Pepe, colegul lui Cristiano la Real Madrid, e singurul care joacă la nivel de top. Coentrao e rezervă la Real, în rest, jucători buni dintre care nici unul nu e vedeta echipei la care e legitimat.
3. Portarul Rui Patricio e sub nivelul echipei. Portugalia a avut ocazia să se califice direct la Mondial, fără baraj, dar în penultimul joc din grupă, goalkeeperul şi-a îngropat echipa, cu o degajare greşită din care Israel a egalat, 1-1, cu patru minute înaintea finalului jocului.
Turnee la care a participat în ultimii 10 ani: Euro 2004, CM 2006, Euro 2008, CM 2010, Euro 2012
{{text}}