Tenis

Corespondenţă din Bulgaria » 50 de victorii: Halep, în semifinale la Sofia! Interviu după jocul cu Alize Cornet: "Am făcut şi eu imediat un punct frumos"

+4 Foto
Simona Halep va juca sîmbătă în a a 11-a semifinală a carierei

Articol de Luminiţa Paul, Raed Krishan (foto)  —  joi, 31 octombrie 2013

Românca a învins-o cu un dublu 6-4 pe Alize Cornet în grupa Serdika a Tournament of Champions, cîştigînd al 50-lea meci al ei din 2013.

Zece steaguri tricolore flutură în sala Armeeţ. Ba nu, sînt douăsprezece! Suporterii au şi tot felul de pancarte şi înscrisuri pe care le agită. Şi ei se agită în momentele dinaintea începerii meciului, parcă vor să-i transmită ceva Simonei. Că au venit pentru ea, că o susţin, că o admiră şi că vor s-o vadă triumfînd.

Între ei se află multe persoane din familia româncei, unchii ei, alţi cunoscuţi şi amici. Restul lumii din tribune e însă împărţit, însă după ce Halep reuşeşte break-ul din primul game românii sînt cei care inundă aerul cu exclamaţiile lor de bucurie.

E al doilea meci al româncei în grupa Serdika de la Tournament of Champions şi o victorie în două seturi o va trimite în semifinale. Calculele se fac însă pe margine, pe teren franţuzoaica Alize Cornet adună la 2-0 primul ei game şi începe să ridice mai mult fruntea.

Scorul e copiat însă cu fidelitate perfectă după disputa din prima zi, cea cu Pavliucenkova. La 3-2, Cornet face break-ul şi egalează, în următorul game Simona loveşte din nou.

Un punct imens
A fost acolo, în game-ul 7, un punct cît un game. Halep a părut în două rînduri că l-a cîştigat, însă Alize s-a apărat feroce, reuşind în final un passing-shot care a dinamitat tribuna. Preţul a fost plătit în cîteva secunde de recuperare a suflului şi, pînă la urmă, în pierderea jocului prin erorile care au urmat.

Simona nu s-a lăsat copleşită de acea reuşită de efect a adversarei. Şi-a reglat propriul joc pe parametrii în care se simte bine şi a încheiat primul act cu 6-4. Acolo s-au sfîrşit şi similitudinile cu meciul contra Anastasiei Pavliucenkova.

Serie de break-uri
Actul secund a fost o nebunie a break-urilor. S-au adunat, în total, 7, dintre care 6 consecutive. Cînd părea Halep că s-a desprins decisiv, Cornet trăgea cu dinţii de orice minge, apărîndu-se incredibil şi contraatacînd curajos. A avut românca 5-2 şi serviciul, apoi s-a făcut 5-4 şi atunci a săpat în rezerve. S-a calmat, a servit îngrijit, procurîndu-şi două mingi de meci.

Emoţiile vibrau încă puternic, Cornet a egalat, încă hrănind speranţe. La a treia şansă însă, totul s-a terminat, iar suporterii români au ţîşnit din nou în picioare şi scandînd: "Simona! Simona!".

Românca şi-a asigurat calificarea în semifinalele de sîmbătă, deşi mai are azi de jucat un meci, cel cu Elina Svitolina. Nu mai poate anula calificarea în penultimul act, dar Halep vrea să-l cîştige pentru a-şi păstra concentrarea în acest turneu. "Vreau să-mi fac jocul, ca şi marţi, ca şi acum, ca întotdeauna. Dacă aş pierde, ar fi mai greu pentru mine în semifinală", a spus ea.

Fără bonus la Sofia
Tournament of Champions a avut prevăzut pe perioada cît s-a desfăşurat la Bali, între 2009 şi 2011, cu sponsor principal The Commonwealth Bank, un bonus de 1 milion de dolari pentru o jucătoare care ar fi cîştigat turneul, avînd în acelaşi an cucerite trei titluri de categorie WTA International.

Simona Halep îndeplinea anul acesta condiţia iniţială, ea avînd trei trofee în concursuri de 235.000 de dolari, Nurnberg, 's-Hertogenbosch şi Budapesta, numai că, turneul mutîndu-se la Sofia de anul trecut, organizatorii din capitala Bulgariei au renunţat la acordarea bonusului.

De-a lungul timpului, singura care ar fi putut obţine premiul suplimentar era Roberta Vinci, în 2011, dar ea a pierdut atunci în primul tur.

Alt turneu, altă atmosferă
Simona mai jucase o singură dată la Sofia, în septembrie 2009, într-un turneu din circuitul ITF, cu premii de 100.000 de dolari, disputat pe zgură, în aer liber. Atunci a pierdut în primul tur, greu, în trei seturi, în faţa slovenei Polona Hercog. "Nici nu mai ţineam bine minte anul, dar ştiu că a fost acum ceva vreme", şi-a amintit ea zîmbind.

"Oricum, era un turneu micuţ. Acum e altceva, dar, de fapt, e altfel decît oriunde în altă parte. N-am mai jucat niciodată în sistem de grupe, e un concurs special. Mă bucur mult să mă aflu aici".

WTA Tournament of Champions Sofia*

Grupa Serdika**
Simona Halep (Rom) 2 meciuri: 2 victorii
Alize Cornet (Fra) 2 meciuri 1 victorie, 1 înfrîngere
Anastasia Pavliucenkova (Rus) 2 meciuri: 1 victorie, 1 înfrîngere
Elina Svitolina (Ucr) (a înlocuit-o pe Maria Kirilenko) 1 meci: 1 înfrîngere
*turneul de la Sofia le reuneşte pe jucătoarele care au cîştigat în acest an cel puţin un turneu WTA International, ultima categorie de turnee. Turneul Campionelor, care le adună pe cele mai bune 8 jucătoare din lume a avut loc la Istanbul în perioada 21-27 octombrie
** primele două clasate după disputarea a trei meciuri de fiecare se califică în semifinale

Rezultatele de ieri, grupa Serdika: Halep-Cornet 6-4, 6-4, Pavliucenkova-Svitolina 6-2, 6-4; grupa Sredeţ: Stosur-Vesnina 6-3, 6-3

Halep: "Am făcut imediat şi eu un punct frumos"

Aşa a tratat Simona micul moment de explozie al adversarei din setul întîi, cînd franţuzoaica a cîştigat un schimb de mingi intens.

- Simona, ştii ca aceasta a fost a 50-a ta victorie în 2013? Te aşteptai la începutul anului să aduni atîtea meciuri cîştigate?
- Ştiam doar că sînt aproape, dar acum aflu că acesta a fost chiar al 50-lea. Nu m-am gîndit la asta, dar mă bucur mult că am reuşit să joc atît de constant pe durata unui sezon întreg.

- Cornet te învinsese o dată, în 2011, la Monterrey. Ţi se întîmplă înaintea unui meci să-ţi aminteşti, să spui: ea m-a bătut sau am bătut-o eu?
- Te gîndeşti, sigur, e imposibil să nu-ţi treacă prin minte ce a fost, ce a făcut ea, ce ai făcut tu, ce ai putea să încerci diferit. De aceea este tenisul un sport atît de complet, într-o zi a învins ea, data viitoare înving eu, mereu se poate întîmpla altceva. Pentru mine este însă important să-mi fac treaba pe teren aşa cum ştiu mai bine, să rămîn concentrată pe joc.

- A fost un punct în game-ul al 7-lea pe care ea l-a cîştigat cu un passing-shot, apoi s- a bucurat vizibil, dar şi-a tras şi sufletul din greu. Poate schimba un asemenea punct...
- Soarta meciului?

- Da. Sau a unui set.
- Se poate, sigur. (zîmbeşte) Şi eu mi-am tras sufletul după acel schimb de mingi, însă am trecut repede peste. M-am întors ca să nu văd cum se bucură, m-am mobilizat şi imediat am făcut şi eu un punct frumos. Aşa că situaţia s-a egalat repede!

- Vei avea o zi liberă vineri. E nevoie de un pic de odihnă?
- Da, corpul meu simte nevoia unei zile de pauză. O să merg un pic în oraş, la cumpărături, o să mă relaxez ca să fiu pregătită pentru semifinala de sîmbătă.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.