Ieri, în semifinalele de la Tournament of Champions, românca a revenit senzaţional în faţa Anei Ivanovici, deşi a fost condusă în decisiv cu 3-0.
Simona a avut foarte mulţi suporteri veniţi din România şi lor le-a dedicat victoria de aseară. În finala de la Sofia, ea o va întîlni pe Samantha Stosur, la fel ca la Moscova, azi de ora 17:20, liveTEXT pe GSP.ro
Mai sînt 50 de minute pînă să înceapă prima semifinală de la Sofia. Undeva, în spatele sălii, mascată parţial de o dubiţă, mama Anei Ivanovici, Dragana, fumează o ţigară lungă şi albă. Are telefonul la ureche şi o expresie incertă pe chip. Parcă ar zîmbi uşor, încrezătoare. Sau e numai o impresie.
În sală, lumea a început să umple tribunele. Sînt atîtea steaguri tricolore încît aproape se poate crede că sîntem în Polivalentă. Dacă Polivalenta ar arăta aşa. Şi de o parte, şi de alta, scaunele se colorează în roşu, galben şi albastru. Au venit şi destui sîrbi. Un drapel mare e fluturat înaintea intrării fetelor în arenă, iar un suporter are un mesaj plin de umor pentru Ana: "Dacă te măriţi cu mine, promit să spăl vase toată viaţa".
Nimeni nu mai are răbdare. Cînd pe ecranul din sală apar imaginile cu Simona şi Ana pe tunelul de la vestiare, lumea oftează de uşurare. Să înceapă o dată!
Nervi de început
Şi începe. În loja Simonei, Virginia Ruzici stă pe acelaşi loc pe care l-a ocupat toată săptămîna. E un pic încordată. Poartă un sacou bej închis şi o bluză neagră. Pe aceeaşi parte de tribună, dar în capătul opus, Dragana Ivanovici, acum fără ţigară, are un sacou bej şi bluză neagră. Coincidenţă.
Pe teren, săbiile se scot de la primele mingi. Au mai jucat o singură dată una contra celeilalte Simona şi Ana, anul acesta, la Doha, dar nu e o amintire concludentă. Halep s-a retras atunci după un set din cauza problemelor la spate. Acum e altceva. Semifinală de turneu important, ultimul pe care fiecare dintre ele îl joacă în acest sezon. Amîndouă vor să încheie sus, cu un zîmbet.
Românca face prima break-ul, are 2-1, dar Ivanovici revine imediat. Şi se lansează, într-un torent de forehand-uri şi strigăte de "Ajde!". E ceva ce o frînează pe Simona, picioarele sînt un pic moi, mîna tremură. Între timp, sîrboaica se distanţează la 5-2 şi încheie primul set cu încă un break şi un gest uşor emfatic. 6-2.
"Am fost nervoasă la început", avea să explice Halep după meci. "Nu puteam lovi mingea. Îmi doream atît de mult să joc pentru cei din tribună, care veniseră pentru mine, şi nu reuşeam". Mai era însă o problemă: la 5-2, la unul dintre servicii, a sărit şi a suferit o mică întindere la piciorul stîng. "De oboseală", spune ea simplu. A chemat trainerul şi a primit tratament chiar acolo, pe teren.
De partea cealaltă, Ivanovici şi-a chemat antrenorul şi hitting partnerul, pe Nemanja Kontici. Au discutat minute bune, cît Simona era întinsă pe prosop, lăsîndu-se pe mîinile trainerului. Ce urma?
În loja din stînga, un bărbat de vreo 40 de ani, cu părul grizonat, şi-a adus copiii la tenis. Fetiţa, un pic mai mare, ţine cu Ivanovici, băieţelul - cu românca. Puştiul, posomorît după primul set, a început să prindă glas cînd s-a făcut 3-0 pentru favorita lui. "Haide, Simona!", ţipă el cu glasul subţirel şi hotărît, sub ghionturile şi privirile duşmănoase ale surorii.
Altă Simona
Ceva s-a schimbat pe teren. Dramatic. După acele game-uri şovăitoare din partea întîi, Halep ridică brusc, decisiv, nivelul jocului. Taie hotărîtă unghiurile. Aleargă cît poate.
Măreşte lungimea mingilor, controlînd jocul. "A început să joace mult mai bine în setul al doilea", a recunoscut la final şi sîrboaica. "Întotdeauna sînt două jucătoare pe teren, nu depinde totul doar de tine, ci şi de ceea ce face adversara. Iar ea a crescut", a detaliat apoi Ana.
Puştiul e fericit. Cînd strigă "Hai, Simona!" o face cu zîmbetul cît toată faţa. Tot mai suspină însă la cîte o greşeală. E un mic suporter devotat. Din fericire pentru Halep, nu sînt prea multe. S-a făcut 6-1 într-un iureş şi vom avea decisiv.
Publicul se desface în două şuvoaie sonore, dar cel care strigă "Simona!", "Simona!" are un ritm superior, o cadenţă impunătoare. Urmau, şi nimeni nu bănuia, momente de dramă pură. Ana începe setul cu un break şi îşi recapătă aplombul. Românca luptă să egaleze, are şanse, dar, cumva, nu concretizează. Prăpastia creşte, 3-0 cu două break-uri, unde e salvarea?
În dreapta, un ziarist bulgar experimentat notează frenetic, apoi îi explică soţiei, care priveşte terenul printr-un binoclu de operă acoperit cu sidef - 80 de leva la tîrgul din centru - "Asta, dragă Liuba, se numeşte un contre-pied clasic!". Doamna dă din cap a înţelegere, apoi strigă: "Haide, Ani!". E clar cu cine ţine. Domnul e obiectiv, aplaudă mingile frumoase ale Simonei, însoţindu-le cu cele cîteva cuvinte pe care le ştie în română: "Ce faci? Bine".
Evident, pe vremuri, ne uitam mai mult noi la programele lor tv decît invers. Virginia a renunţat la sacou, a rămas cu bluza neagră. Nu e foarte cald în sală, dar tensiunea face ca aerul să fiarbă. Dragana Ivanovici înalţă bărbia cu un gest semeţ. E un reflex poate.
Punctul care a schimat totul
3-0, serveşte Ana şi Simona are 40-30. Puştiul de alături aproape s-a scurs sub scaun de emoţie, iar surioara îl priveşte răutăcios. Şi atunci apare salvarea. Momentul de inspiraţie, inima transferată în picioare, în mîini, în rachetă. Halep trimite înapoi orice minge, deşi Ivanovici conduce punctul şi, la final, sîrboaica greşeşte neforţat aproape incredibil. "Am alergat nebuneşte la acel schimb de mingi, iar ea a făcut o eroare uşoară. Acum cred că acela a fost punctul care a întors meciul".
Pentru că s-a întors. Incredibil, emoţionant, curajos. La 3-2, sîrboaica are şi ea nevoie de trainer. Se scurg cîteva minute grele ca plumbul. Dar e clar că s-a schimbat ceva. Aerul e mai uşor, se respiră mai liber. Din acel moment, Simona n-a mai cedat nimic.
A prins toate liniile, a construit puncte extraordinare, plimbîndu-şi adversara pentru a puncta sigur în terenul liber. 3-3, încă un break, cît ar dori Dragana Ivanovici o ţigară acum! 4-3, apoi 5-3, al treilea break consecutiv, Ana nu mai strigă "Ajde!", nu mai strînge pumnul lîngă piept. Simona pluteşte parcă pe teren, aproape că nu atinge suprafaţa.
Înainte să servească pentru meci, puştiul şi sora, acum împăcaţi, şi-au luat mingile mari galbene şi au plecat tropăind să aştepte autografele.
Virginia şi-a pus la loc sacoul. Se face 40-0 atît de rapid că sala nici n-a clipit. Halep închide la a doua minge de meci şi, în fine, zîmbeşte larg, uşurată, bucurîndu-se pentru a şasea finală de anul acesta, după o semifinală crîncenă.
Suporterii sar direct în picioare, strigă neobosiţi. Sînt mulţi şi o admiră pe fata aceasta care a luptat formidabil sub ochii lor. Şi pentru ei. Iar cînd le adresează cîteva cuvinte de mulţumire în română, cercul afecţiunii e complet închis. Azi e lupta finală.
Stosur, în 3 seturi
Cea de-a doua semifinală le-a opus pe Samantha Stosur, cîştigătoarea Grupei Sredeţ, şi pe Anastasia Pavliucenkova, locul 2 în Grupa Serdika. Australianca a început în forţă, adjudecîndu-şi primul act cu 6-1, dar rusoaica a revenit şi a egalat, tot cu un 6-1. În decisiv, forţa lui Stosur a fost superioară, un break dovedindu-se suficient pentru a face diferenţa. 6-3 şi biletul de finală, una cu aceeaşi distribuţie ca la Moscova.
11 este locul pe care-l va ocupa Simona Halep în ierarhia mondială începînd de luni
145.000 de dolari are asiguraţi pînă acum Simona Halep pentru atingerea finalei la Sofia
5-3 este raportul dintre finalele cîştigate şi pierdute de Simona Halep în cariera sa
3 foşti lideri mondiali a învins în 2013 Simona Halep, pe Jelena Jankovici, pe Caroline Wozniacki şi pe Ana Ivanovici la Sofia
5 deţinătoare de trofee de Mare Şlem a învins Simona în 2013, Kuzneţova, Bartoli, Stosur, Kvitova şi acum Ivanovici
Finalele Simonei în 2013
Nürnberg, cîştigată la Andrea Petkovic
's-Hertogenbosch, cîştigată la Kirsten Flipkens
Budapesta, cîştigată la Yvonne Meusburger
New Haven, cîştigată la Petra Kvitova
Moscova, cîştigată la Samantha Stosur
Sofia ?
Topul jucătoarele cu cele mai multe victorii în 2013
1. Serena Williams 78 de victorii
2. Agnieszka Radwanska 56 de victorii
3. Simona Halep 52 de victorii
4. Petra Kvitova 51 de victorii
5. Roberta Vinci 50 de victorii
{{text}}