Liga 1

COMENTARIU Talentul e un plus, nu o necesitate » Cum s-a transformat un jucător plictisitor în eroul Stelei

Articol de Cătălin Popescu  —  vineri, 08 noiembrie 2013

În fotbal, talentul nu e suficient! Se ştie, aşa e, au demonstrat-o atît de multe mari speranţe româneşti ajunse prin eşaloanele inferioare sau pe la echipe ale căror nume nu pot fi pronunţate de prin Asia sau spaţiul ex-sovietic. Ba chiar se poate citi şi pe tricourile lui Reghecampf.

Întrebarea e: fără talent se poate? Federico Piovaccari a venit la Steaua pe ultima sută de metri. Propus de MM şi acceptat ulterior de Reghe, italianul nu a fost un transfer răsunător.

Împrumutat de la Sampdoria, atacantul de 29 de ani nu spunea nimic microbistului român. Totuşi, a ajuns la 10 reuşite în tricoul roş-albastru în 4 luni de zile. Nu e o performanţă impresionantă, dar nici un alt stelist nu o depăşeşte!

În plus, "macaronarul" a devenit cel mai prolific marcator străin din istoria campioanei României în cupele europene! Mai mult, a înscris în 4 luni aproape tot atîtea goluri cît Nikolici în cei aproape doi ani şi jumătate de cînd e în Ghencea, muntenegreanul avînd în total 13 reuşite în toate competiţiile.

Jocul italianului nu încîntă, nici n-are cum, privindu-l ai senzaţia că nu poate dribla nici un stîlp de înaltă tensiune, dar nu asta e treaba lui.

Federico nu e spectaculos, nu e un show-man, însă are abecedarul fotbalului. Din punct de vedere tactic, ar putea fi profesor în Liga 1! Ştie cînd să atace colţul scurt sau cînd să facă un culoar pentru colegii din linia a doua, simte cînd e nevoie să vină la presing sau cînd trebuie să încrucişeze, e mereu la locul potrivit.

Dacă vreţi, e un fel de Nikolici, dar exact pe dos. Poate că execuţiile lui nu sunt întotdeauna curate, lucru pe care e clar că-l ştie şi el, poate că a mai avut şi noroc, dar e fotbalistul care evoluează perfect fără minge, adică fără a avea balonul sub control. Nu rîdeţi! Pentru asta e nevoie de un IQ superior.

O dovadă e şi golul de la Basel. Italianul a plecat perfect dintre stoperii adverşi, reuşind să evite ofsaidul, şi a înscris. Şi n-a fost prima oară, s-a întîmplat şi cu Legia. Prin comparaţie, la Braşov, Kapetanos le-a provocat febră musculară tuşierilori de cîte ori i-a făcut să ridice fanionul.

Italianul e deja un succes pentru Steaua. El şi Stanciu, dintre achiziţiile verii. Poate că ar trebui să nu mai sperăm la mari talente aduse de afară pe bani puţini. Poţi da lovitura şi altfel. Oricum, talentul nu e vital, se poate şi fără el! Un exemplu îl avem: Federico Piovaccari!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.