Gimnastica

Cu caravana prin ţară » Cum arată proiectul Belu-Bitang de aprobarea căruia depinde întoarcerea celor doi la Izvorani

Mariana Bitang şi Octavian Belu spun că nu îşi doresc să fie "martorii dispariţiei gimnasticii româneşti" // Foto: Raed Krishan

Articol de Mirela Neag  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Antrenorii lotului naţional feminin vor promovarea gimnasticii în media, organizarea de selecţii în ţară, program comun de pregătire a copiilor, evaluări periodice a acestora.

MTS a constituit în acest an, în premieră, un fond special de 15 milioane de lei pentru "acţiuni de selecţie, pregătire şi realizare de competiţii ale copiilor, juniorilor mici, în vederea obţinerii de performeri".

Exact ceea ce propun Belu şi Bitang, tehnicienii care au plecat pentru moment de la conducerea lotului olimpic. Finanţarea, de 15 milioane de lei, este asigurată din cota ce revine sportului din accizele pe alcool şi tutun.

Fondul, denumit "Pierre de Coubertin", a fost accesat pînă acum doar de cîteva federaţii, printre care cea de canotaj, de scrimă, de schi, de tir. Nu şi de cea de gimnastică. "Preşedintele Stoica ne-a explicat că sînt prea încărcaţi cu pregătirea Europenelor şi a Mondialelor", a spus Carmen Tocală, secretar de stat în MTS.

Parteneriat public-privat
Cum văd Belu şi Bitang reconstrucţia gimnasticii feminine?  Proiectul întocmit de cei doi este de fapt un parteneriat public-privat. "Belu şi Bitang au găsit deja un sponsor care să se ocupe de partea de promovare în media. Este vorba de o televiziune, dar nu pot să-i fac încă public numele", a explicat Tocală.

Acest canal TV va duce o campanie de promovare a gimnasticii prin clipuri video, va anunţa cînd şi în ce oraşe vor fi organizate concursuri de selecţii, concursuri demonstrative pentru încurajarea copiilor spre gimnastică.

"În urma acestor selecţii, copiii vor fi îndrumaţi către centrele sportive ale ministerului. La Deva, la Bucureşti, la Oneşti, Constanţa, Bacău şi Bistriţa", a precizat secretarul de stat. Toţi copiii, împărţiţi pe categorii de vîrstă, vor lucra după un program comun, întocmit de Belu şi Bitang.

Cei doi antrenori vor evalua sportivii o dată la 6 luni. Programul se va întinde pe o perioadă de patru ani. "Ministerul va asigura partea de finanţare prin întreţinerea acestor copii în centrele sportive", a adăugat Tocală.

"Naţionale" cu 5 senioare!
Criza prin care trece lotul naţional de gimnastică feminină a devenit extrem de vizibilă după ce la Mondialele de la Anvers România a participat cu doar trei sportive: Sandra Izbaşa, Larisa Iordache şi Alina Stănilă.

La Naţionalele pentru senioare, care au avut loc cu două săptămîni înainte de CM, la Bucureşti, au fost înscrise în concurs doar 5 senioare! Pentru a putea organiza competiţia, FRG a dat derogare de vîrstă junioarelor şi a completat astfel lista cu participante.

"În urmă cu nu mulţi ani, la centrul de la Deva erau cinci clase cu profil gimnastică şi era bătaie pe locuri. Acum s-a ajuns să se adune cu greu 20 de eleve pentru a forma o clasă", susţine un angajat al FRG.

"Înainte, dacă se accidenta sau rata o sportivă la Mondiale sau Europene, ea era dublată la aparat de una, chiar două colege. Acum nu avem cu cine face o echipă. Nu mai avem de unde alege" (Mariana Bitang)

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.