Liga 1

De la "Liga lu' Mitică" la cea a lui Gino » Diferenţe uriaşe între campionatul României de acum şi cel din urmă cu 5 ani

Articol de Vlad Nedelea  —  luni, 18 noiembrie 2013

Dumitru Dragomir a pierdut alegerile pentru şefia LPF în dauna lui Gino Iorgulescu. Este ultima dintr-un şir lung de schimbări majore în fotbalul românesc.

Plecarea lui Cristi Borcea de la Dinamo, retrogradarea Rapidului sau retragerea lui George Copos de la cîrma giuleştenilor sînt doar cîteva dintre "şocurile" din ultimele luni.

Toate acestea întregesc un şir lung de schimbări, care a metamorfozat total faţa fotbalului românesc în doar 5 ani.

Cum s-au schimbat principalele cluburi din Bucureşti faţă de sezonul 2007-2008:

Steaua: - Gigi Becali controla clubul din Ghencea şi schimba antrenorii pe bandă rulantă.

Acum, patronul roş-albaştrilor se află în închisoare  şi cele mai importante decizii sînt luate prin intermediul lui Teia Sponte şi a lui Valeriu Argăseală.

- Managerul general al Stelei, Mihai Stoica, se certase în mai 2007 cu patronul echipei şi plecase la Unirea Urziceni, a revenit însă în 2010.

- Antrenorii Stelei în acel sezon au fost: Gheorghe Hagi, Massimo Pedrazzini şi Marius Lăcătuş.

- Acum, antrenorul echipei de mai bine de un an este Laurenţiu Reghecampf.

- În lotul Stelei se aflau nume precum: Mihăiţă Pleşan, Dayro Moreno, Romeo Surdu, Andres Mendoza sau Adrian Neaga

- Obiectivul Stelei era cîştigarea campionatului, însă a terminat doar pe locul 2. Acum, echipa se află pe prima poziţie şi are mari şanse de a cîştiga din nou titlul

Dinamo: Echipa din "Ştefan cel Mare" a suferit printre cele mai multe schimbări:

În primul rînd, principalul acţionar, Cristi Borcea s-a retras. Pe atunci, la club se mai regăseau nume precum: Nicolae Badea, Dragoş Săvulescu, Vasile Turcu, Florian Wlater, Vladimir Cohn, dintre aceştia doar primul mai este şi azi.

- În acest moment la Dinamo antrenor este Flavius Stoican. În acel sezon "cîinii" au schimbat de 4 ori antrenori: Mircea Rednic (5 etape), Walter Zenga (11 etape), Cornel Ţălnar (5 etape), Gigi Mulţescu (5 etape) şi din nou Cornel Ţălnar (8 etape).

- În lotul lui Dinamo existau nume precum Gabriel Torje sau Bogdan Lobonţ, componenţi ai echipei naţionale a României,

- Dinamo a ratat în acel sezon la mustaţă calificarea în Liga Campionilor, fiind eliminată în ultimul tur preliminar de Lazio (1-1, 1-3), acum "cîinii" au ca obiectiv declarat clasarea în primele patru locuri.

Dinamo se zbate în prezent la mijlocul clasamentului, fiind o echipă în reconstrucţie, după ce în ultimii ani şi-a dezamăgit suporterii.

Rapid: - A terminat pe podium acel sezon, fiind la egalitate de puncte cu Dinamo şi Unirea Urziceni, ocupantele locurilor 4 şi 5.

- Avea în lot jucători precum Dăni Coman, Vasile Maftei, Cesinha, Pierre Boya şi Cristian Săpunaru.

- Era condusă de George Copos, în timp ce preşedinte era Cristian Zotta (în prezent la FC Braşov). Acum echipa este patronată de Nicolae Cristescu şi Adrian Zamfir.

-  Antrenor este Viorel Moldovan, în acel sezon giuleştenii au schimbat 3 antrenori: Cristiano Bergodi, Mircea Rednic şi Marian Rada. Azi doar ultimul se mai află la club, dar ocupă postul de director tehnic.

- În prezent, Rapidul se află în Liga a 2-a, pe locul 4, dar speră să revină de la anul în primul eşalon.

Alte detalii interesante:

- CFR Cluj era condusă tot de Arpad Paszkany şi Iuliu Mureşan, însă atunci finanţatorul echipei care avea să cîştige campionatul era mult mai prezent la televizor, acum apare rar.

- 5 cluburi care în acest moment se află în Liga 1 în acea perioadă nici nu existau: Astra Giurgiu, Corona, Viitorul, Săgeata şi ACS Poli

- doar 8 dintre echipele de azi din Liga 1 se aflau şi în urmă cu 5 ani tot aici: Steaua, Dinamo, Pandurii, CFR Cluj, Ceahlăul, FC Vaslui, Oţelul şi U Cluj.

- Dan Petrescu făcea echipă cu Mihai Stoica la cîrma Unirii Urziceni. Un an mai tîrziu au reuşit să cîştige campionatul.

- Echipa naţională a României se afla pe locul 13 mondial în noiembrie 2007 şi reuşise calificarea la Euro 2008, acum este pe 29 şi joacă barajul pentru Campionatul Mondial.

- La cîrma LPF şi FRF se aflau Dumitru Dragomir şi Mircea Sandu. Acum, primul a fost schimbat, iar preşedintele FRF şi-a anunţat retragerea, favorit să-i ia locul fiind Gică Popescu.

- Astra, care pe atunci se numea CSM Ploieşti, promova din Liga a 3-a în Liga a 2-a. Acum este una dintre cele mai puternice echipe din Liga 1.

Ce s-a întîmplat cu restul echipelor:

Unirea Urziceni (locul 4) - Nu mai există! Palmaresul clubului poate fi vizitat la recepţia unui hotel.

Poli Timişoara (locul 6) - Marian Iancu nu a mai dorit să finanţeze echipa după ce a fost retrogradată din cauza datoriilor, iar peste un an avea să se desfiinţeze.

FC Vaslui (locul 7) - Adrian Porumboiu nu mai doreşte să reprezinte oficial clubul, chiar dacă este prezent la partidele importante de pe teren propriu ale echipei.

Echipa este în continuare în Liga 1 cu şanse de a se clasa pe o poziţie care să îi premită prezenţa în cupele europene.

Oţelul (locul 8) - Se află în continuare în Liga 1. Între timp a cîştigat un titlu de campioană şi a bifat o prezenţă în grupele Champions League

U Craiova (locul 9) - A fost dezafiliată, iar în sezonul acesta a fost reprimită în Liga a 2-a. Se bate la promovare cu o echipa primăriei, CS U Craiova.

Gloria Bistriţa (locul 10) - Este acum în Liga a 2-a cu şanse de a reveni din sezonul viitor în prima ligă.

Poli Iaşi (locul 11) - Nu mai există! În locul ei a fost înfiinţată CSMS Iaşi, prima echipă intrînd în insolvenţă în 2010.

Pandurii (locul 12) - Este una dintre echipele de top la ora actuală din Liga 1. Gorjenii reprezintă în acest an România în Europa League.

Farul (locul 13): Se află în Liga a 2-a, însă situaţia financiară a echipei nu este una deloc bună.

Gloria Buzău (locul 14), Dacia Mioveni (locul 16), UTA (locul 17) - Se află în Liga a 2-a.

Ceahlăul - Este pe locul 5 în Liga 1, deşi în sezonul 2007-2008 a retrogradat de pe locul 15.

U Cluj (locul 18) - este pe locul 17 în Liga 1. Ardelenii rezistă tot mai greu din punct de vedere financiar.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.