După ce a doborît un record mondial alergînd prin Deşertul Sahara şi pe la Polul Nord, Roşu a terminat şi una dintre cele mai solicitante competiţii de triatlon, Double Ironman, organizat la începutul anului la Miami.
Andrei Roşu arată că viaţa poate lua întorsături bizare şi poţi ajunge să faci ce nu ai crezut niciodată că eşti în stare. Românul, un "bucureştean obişnuit", cum s-a autodescris, fost solist în trupa Gaz pe Foc, a alergat prin zăpadă de 20-30 cm înălţime, tururi de cîte patru kilometri în jurul punctului care marchează Polul Nord. Maratonistul care a fugit alături de cămile, pinguini şi canguri povesteşte de unde a plecat totul.
De la "3-4 beri pe zi" în Cartea Recordurilor
Românul îşi aduce aminte de stilul de viaţă nesănătos, care includea cîteva beri pe zi, pe canapea, uitîndu-se excesiv la televizor. A vrut să fie, însă, un exemplu pentru copiii săi. S-a ambiţionat. Mai întîi, cîteva ture în jurul parcului. Peste puţin timp,curse pe tot mapamondul!
Primul obiectiv: maratonul de la Polul Nord. Andrei a ales acest punct de start pentru a se monta şi mai tare să reuşească să-l termine. Condiţiile erau infernale! "Ca motor al schimbării, mi-am ales o ţintă suficient de motivantă pentru a mă determina să ma trezesc la ora 5 dimineaţa şi să mă antrenez. Apoi nu m-am mai putut opri din alergat!". Andrei a atins recordul mondial după ce a alergat pe toate cele 7 continente în 582 de zile, faţă de cele 730 de zile din Cartea Recordurilor.
"În deşert nu simţi căldura!"
Deşi întotdeauna i-a plăcut să călătorească şi să-şi învingă temerile, Andrei nu a crezut niciodată că o să ajungă aici: "Nu-mi amintesc ce voiam să mă fac cînd voi fi mare, dar îmi ţin minte că citeam foarte mult Jules Verne, iar imaginaţia mea nu avea limite. Cred că am rămas cu «sechele»: dorinţa de a călatori si explora, inclusiv limitele personale.
A schimbat radical frigul de la Polul Nord. Sahara, 40 km, 53 de grade celsius cu 3 opriri în tabere de refugiaţi! Andrei îşi aduce aminte ce l-a fascinat în deşertul imens: "E un paradox. E aşa de cald că nu mai simţi deloc căldura. Oricît ai alerga, nu transpiri!". Maratonul se ţine în memoria oamenilor care au fugit din deşert în momentul în care Marocul invadase zona.
Triatlon, deşi nu ştia să înoate
Roşu a vrut să treacă mai departe şi să termine un triatlon. A avut o mică problemă însă, înainte de primul său concurs din Ţara Galilor. Nu ştia să înoate! Nicio problemă, a învăţat, ca un copil, pas cu pas, după care a ajuns să realizeze lucruri extraordinare.
Şi-a propus să termine triatlonul "Double Ironman" din Florida. Competiţie care presupune 3,8 kilometrii înot, 180 km bicicletă şi 42 km alergare. "Ecuaţia a fost destul de simplă: timpul limită era de 36 de ore, din care 4 la înot si 22 la bicicleta", povesteşte românul. A reuşit!
Visează la Everest
Roşu are de gînd să nu se oprească aici: "Visele mele sînt să ajung pe Everest, să călătoresc prin toată lumea, să survolez Asia într-un balon şi să parcurg Africa pe bicicletă". Ajuns la 37 de ani, cu doi copii, Andrei încearcă mereu să se autodepăşească şi nici nu îi trece prin gînd să renunţe la pasiunea nebunească. Dacă triatlonul din Miami a fost unul "double", de 2 ori mai aprig decît un triatlon obişnuit, Roşu s-a înscris recent la un triatlon "triple", poate una dintre cele mai grele şi solicitante competiţii de genul ăsta, care va avea loc la începutul lunii noiembrie, în Mexic.
WC-ul arctic
Una dintre cele mai "mari" probleme pe care le-a întîmpinat de-alungul competiţilor a fost chiar la primul său maraton, cel de la Polul Nord. Andrei îşi aduce aminte cu zîmbetul pe buze prin ce a trecut la capătul lumii: "Nu puteai citi ziarul cînd trebuia să foloseşti toaleta (rîde), sînt -40 de grade şi vîntul bate cu 50 de kilometri pe ora, dacă în zece minute nu terminam, îngheţam de tot".
"La "Everest Marathon" am aflat ce înseamnă altitudinea. Parcă aveam doar jumătate de plămîn. Mergeam ca Armstrong pe lună! E ca şi cum ai alerga cu nişte dopuri de vata în nări"
Andrei Roşu
"Cînd reuşesc să-mi înving temerile şi să depăşesc limitele fizice, reuşesc să îndepărtez şi barierele mentale. Sînt mult mai încrezător în forţele proprii şi în capacitatea mea de a atinge obiective înalte"
Andrei Roşu
5500 de metri este altitudinea la care a luat startul Roşu în maratonul Everestului
5 ani are Alex, fiul cel mare al lui Andrei Roşu. Ema are doi ani
Maratoane (curse atletice desfăşurate pe o lungime de circa 42 km)
Polul Nord "North Pole Marathon"
Australia "Australian Outback Marathon"
Europa "Eurasia Marathon"
America de Sud "Maraton Costa del Pacifico"
Antarctica "Antarctic Ice Marathon"
Africa "Sahara Marathon"
Asia "Everest Marathon"
America de Nord "Mayor’s Marathon Alaska"
Ultramaraton (curse atletice care pot ajunge pînă la o distanţă de 100 km)
Antarctica "Antarctic Ice 100km"
Europa "Eco-Trail de Paris 80 km"
Asia "Dead Sea Ultra 50 km"
Africa "Two Oceans Mutual Ultra 56 km"
America de Nord "Creemore Vertical Challenge 50 km"
Noua Zeelanda "Bedrock50 53 km"
America de Sud "Supermaratona Cidade do Rio Grande 50 km"
GSP special • Diverse • SPECIAL
EXCLUSIV GSP Ocolul Pămîntului în 582 de zile » Fost cîntăreţ în "Gaz pe Foc", actual corporatist, Andrei Roşu a intrat în Cartea Recordurilor
Articol de Gazeta Sporturilor — luni, 16 decembrie 2013
Andrei Roşu, 37 ani, e românul care a intrat în Cartea Recordurilor după ce a alergat 7 maratoane şi 7 ultramaratoane pe toate cele 7 continente Ocolul Pămîntului în 582 de zile.
{{text}}