Handbal

VIDEO Carnaval la Belgrad! » Brazilia a devenit a doua campioană mondială noneuropeană din istorie

Braziliencele şi-au asortat aurul mondial la galbenul tradiţional din echipament // Foto: Marius Ionescu (Belgrad)

Articol de Luminiţa Paul  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Sud-americancele au învins reprezentativa ţării gazdă, Serbia, într-o finală strînsă şi aspră. Doar Coreea de Sud, în 1995, mai cîştigase în afara echipelor de pe Bătrînul Continent.

Au bătut drum lung pentru a ajunge aici. Au traversat ani şi oceane, grupe şi meciuri, emoţii şi eşecuri. Au adunat de toate într-un sac imens, speranţe, experienţă, valoare, mingi, faulturi, goluri, pase, victorii, iar aseară le-au revărsat generos pe podeaua sălii Kombank din Belgrad, un Crăciun anticipat, petrecut în frigul european, departe de plajele dulci şi fine. Brazilia e noua campioană mondială la handbal feminin!

VIDEO: Vezi AICI înregistrarea partidei!

Ajunsă neînvinsă în ultimul act, cu un parcurs imaculat în grupă, o "optime" lejeră, un sfert de finală tahicardic contra Ungariei şi o semifinală controlată, "naţionala" Braziliei a mers pînă la capăt şi în faţa gazdelor, Serbia. A fost o finală cu momente de strălucire şi altele de luptă oarbă, aproape disperată, din care au ieşit însă mereu în faţă stînga sclipitoare a Alexandrei Nascimento, fentele lui Da Silva ori vreo intervenţie reuşită a portarului Pessoa.

De partea cealaltă, Serbia a început nevoită mereu să recupereze, cu excepţia cîtorva minute din prima parte, cînd a condus cu un gol şi o dată cu două (8-6, min. 16). Greu de făcut asta cînd Damjanovici n-a mai avut aceeaşi eficienţă, Lekici aceeaşi inspiraţie, iar Cvijici s-a stins după o repriză. Au fost însă şanse pînă la ultimele răsuflări ale cronometrului, speranţa a plutit frumos şi inutil la 20-20 pentru că pitica Nunes, de 1,59 metri, şi Rodrigues au semnat golurile victoriei braziliene. Sambaaaa! Pentru următorii doi ani.

Bronz danez
Finala mică, disputată tot ieri, a fost cîştigată de Danemarca, 30-26 (12-15) în faţa Poloniei. Nordicele nu mai cuceriseră o medalie la o competiţie importantă din 2004, cînd deveneau campioane olimpice şi obţineau argintul european.

Echipa CM
Portar - Barbara Arenhart (Bra)
Extremă stînga - Maria Fisker (Dan)
Inter stînga - Sanja Damjanovici (Ser)
Centru - Anita Görbicz (Ung)
Inter dreapta - Susann Müller (Ger)
Extremă dreapta - Sun Hee Woo (CdS0
Pivot - Dragana Cvijici (Ser)
MVP - Eduarda Amorim (Bra)

SERBIA 20 (11)
Cvijici 5, Lekici 4, Damjanovici 4, Zivkovici 2, Nisavici 2, Krpez 1, Popovici 1, Ognjenovici 1

BRAZILIA 22 (13)
Nascimento 6, Da Silva 4, Rodrigues 4, Amorim 3, Nunes 2, Cavaleiro 2, Piedade 1

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.