Dinamo a avut un start de sezon dezastruos condusă de Gigi Mulţescu, dar în doar cîteva săptămîni, Flavius Stoican a reuşit să revitalizeze echipa şi să readucă optimismul în tabăra "cîinilor".
Cu acelaşi lot avut la dispoziţie şi de Mulţescu, antrenorul de 37 de ani a detectat rapid slăbiciunile echipei şi a creat un grup de care rivalele au început să se teamă. "La Dinamo, chiar dacă nu e în primele 4 în campionat, se simte un reviriment, cel puţin din punct de vedere al rezultatelor", a remarcat Mihai Stoica.
Ce a schimbat Stoican la Dinamo şi cum a reuşit să impresioneze:
- Un modul tactic clar definit. Încă de la primul meci pe banca lui Dinamo, 2-1 la Galaţi cu Oţelul, Stoican a arătat clar cum gîndeşte ca antrenor. L-a plasat pe puternicul Thicot în faţa apărării, francezul devenind o constantă în planul tactic. Stoican a făcut mici modificări pe parcurs şi, odată cu revenirea lui Cătălin Munteanu, preferă un sistem 4-3-3, care-i permite să aibă 5 oameni ofensivi pe faza de atac. Mulţescu îi exasperase pe şefi prin schimbările de jucători şi de tactică de la etapă la etapă.
- Lucrează bine cu tinerii şi e bun motivator. Cel mai mare progres pe care Stoican a reuşit să-l aducă înlocuindu-l pe Mulţescu a fost mai ales în relaţia cu jucătorii. Tinerii Rotariu, Matei, Ţucudean, dar şi fotbaliştii mai cu experienţă precum Grigore sau Curtean au crescut în joc foarte mult de la venirea lui Stoican. Dinamoviştii au intrat în pauza de iarnă discutînd despre oferte pentru jucători. "Dacă doream, îl vindeam în această iarnă pe Dorin Rotariu pe bani foarte mulţi. Am avut o ofertă bună, însă nu am luat-o în considerare. De asemenea interesul lui Manchester United pentru Rotariu e sută la sută real, dar nu putem vorbi acum de un transfer al lui", a dezvăluit Ionuţ Negoiţă.
- Noul preparator fizic i-a pus pe picioare. Şefii "cîinilor" au realizat că jucătorii stau prost din punct de vedere fizic după pregătirea făcută de Mulţescu în vară şi au adus un alt prepataror. La sugestia lui Ioan Becali, roş-albii l-au angajat pe Salvatore Nazareno, care a reuşit să-i pună rapid pe picioare şi să-i permită lui Stoican să aibă jucătorii într-o formă bună din punct de vedere fizic.
- A creat un nucleu de bază şi a detectat liderii. Deşi e un antrenor fără experienţă, Stoican a evaluat rapid şi corect potenţialul jucătorilor şi a reuşit să creeze un grup care să aducă rezultate. Bălgrădean, Grigore, Thicot, Elton, Matei, Cătălin Munteanu şi Ţucudean sînt fotbaliştii cu care tehnicianul roş-albilor începe de fiecare dată alcătuirea formaţiei.
A conştientizat că Matei nu poate juca rolul liderului, astfel că a decis să-i dea banderola lui Dragoş Grigore, jucător mult mai experimentat şi mai influent în cadrul echipei.
- Impune respect jucătorilor şi conducerii. Un fapt absolut impresionant avînd în vedere situaţia de la Dinamo din perioada Bonetti, Ţălnar sau Mulţescu, s-a petrecut în această perioadă sub conducerea lui Stoican. Actualul antrenor a cîştigat încrederea conducerii clubului, a fanilor şi îşi menţine o relaţiei excelentă cu jucătorii. Nici un conflict major nu a apărut de cînd el a preluat banca tehnică, ceea ce e de remarcat ţinînd cont de scandalurile din ultimii ani de la Dinamo.
"Am început să mă uit cu atenţie la Stoican, care revigorează o echipă care părea moartă la începutul acestui campionat"
Mihai Stoichiţă
{{text}}