Schumi împlineşte astăzi 45 de ani. După accidentul groaznic de schi petrecut la sfîrşitul anului în Alpii francezi, septuplul campion mondial se află în continuare în comă indusă.
Astăzi, Michael Schumacher împlineşte 45 de ani. Septuplul campion mondial de Formula 1 a fost la un pas de moarte după accidentul teribil la schi, petrecut pe 29 decembrie în Alpii francezi, în staţiunea Meribel.
Germanul, internat la un spital din Grenoble, a suferit pînă acum două intervenţii chirurgicale în urma leziunilor craniene suferite. "Sînt leziuni difuze şi grave" au fost primele detalii oferite de medici.
Ultima operaţie a constat în îndepărtarea cu succes a unui hematom cranian produs în urma impactului cu stînca.
Prima veste bună
Deşi se află în continuare în comă indusă, a apărut şi prima veste bună. În ultimul comunicat de presă, medicii francezi au precizat că starea sa este stabilă, fapt confirmat şi de către Sabine Kehm, ataşatul de presă al lui Michael Schumacher.
"Situaţia este stabilă, iar aceasta este o veste bună. Nu va fi vreo conferinţă de presă decît dacă va exista vreo schimbare. Doar medicii pot discuta despre acest subiect. Situaţia rămîne în continuare critică", a declarat Kehm, într-o scurtă intervenţie în faţa spitalului din Grenoble.
Niki Lauda: "I se putea întîmpla oricui"
Niki Lauda, fostul mare pilot austriac care a fost şi el la un pas de moarte în 1976 pe circuitul de la Nurburgring, i-a luat apărarea germanului.
"Mi se pare complet şocant şi inexplicabil ca acestui mare pilot, care a cîştigat şapte campionate în peste 300 de curse şi a rămas în viaţă, să i se întîmple aşa ceva!
Michael este un schior foarte bun şi ceea ce s-a întîmplat cu el i s-ar fi putut întîmpla oricui. E un om perfect, un tip remarcabil. N-ar risca inutil pentru că nu e prost. Nu făcea el acte de bravură în faţa propriului său fiu".
Un ziarist deghizat în preot a vrut să intre la Schumi
Toată familia Schumacher se află la spitalul din Grenoble. Corina, soţia lui Schumi, a făcut un apel către presă. Asta după ce un jurnalist deghizat în preot a încercat, fără succes, să pătrundă în camera în care se află fostul pilot.
Ataşatul de presă al lui Schumacher, Sabine Kehm, a confirmat pentru publicaţia Die Welt incidentul. "Nu mi-aş fi imaginat vreodată că se poate întîmpla aşa ceva. După ce s-a descoperit că bărbatul nu era un preot, el a fost escortat în afara spitalului".
"Nu vă ascundem nimic"
Neurochirurgul Gerard Saillant a avut şi el acelaşi mesaj în conferinţa de presă susţinută de medicii spitalului din Grenoble. Acesta, un apropiat al lui Schumacher, le-a cerut jurnaliştilor să nu îi incomodeze pe cei din personalul spitalului abordîndu-i pentru interviuri.
"Vreau să vă rog să nu puneţi presiune nici asupra noastră, nici asupra familiei! Cel mai bine îl puteţi ajuta pe Schumacher să cîştige această cursă teribilă lăsîndu-i pe doctori în pace. Nu vă ascundem nimic", a spus Saillant.
Cifrele fabuloase ale lui Schumacher
- pilot în Formula 1 în perioada 1991-2012
- septuplu campion mondial (1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004)
- a debutat în Formula 1 la vîrsta de 22 de ani, la volanul unui monopost Jordan, în august 1991, în Marele Premiu al Belgiei, desfăşurat pe circuitul Spa-Francorchamps
- a cîştigat în carieră 91 de Grand Prix-uri
- a obţinut prima victorie în 1992 în Grand Prix-ul Belgiei
- a luat startul în 307 curse şi s-a aflat de 69 de ori în pole position
- a reuşit de 77 de ori cele mai bune tururi în curse
- de 22 de ori a înregistrat tripla pole-position - victorie - cel mai bun tur, de 43 de ori s-a clasat pe locul doi şi de 155 de ori s-a aflat pe podium
- a obţinut 1.560 de puncte, a parcurs 16.481 de tururi (79.395 kilometri), s-a aflat în frunte la 5.111 tururi (24.148 km) şi a obţinut 40 de victorii pornind din pole-position
- a concurat pentru patru echipe în cariera sa, Jordan (1991), Benetton (1991-1995), Ferrari (1996-2006) şi Mercedes (2010-2012)
- este pilotul cu cele mai multe victorii în F1, devansîndu-i pe francezul Alain Prost (51 de victorii) şi pe brazilianul Ayrton Senna (41 de victorii).
Ce accident stupid!
Schumacher a luat startul în 307 curse de F1 şi a mers cu peste 300 km/h şi n-a păţit nimic. Destinul i-a scos în cale un bolovan.
Cotidianul german Bild a aflat cum s-a produs nefericita întîmplare în Alpii francezi. Schumacher a abandonat pîrtia pe care schia pentru a ajuta o fetiţă care căzuse pe o pistă alăturată. A luat-o pe scurtătură, dar s-a lovit de bolovani ascunşi de zăpada proaspăt căzută şi s-a înfipt cu capul într-o altă piatră.
Prietenii fostului mare pilot din Formula 1 au declarat că Schumi este un schior foarte bun, fiind de notorietate acest fapt, iar în momentul în care germanul s-a lovit cu capul de o piatră, acesta era însoţit de fiul său şi de un grup de amici.
Cotidianul german Bild a publicat ieri ultima variantă a accidentului. Schumacher a observat un grup de copii pe o pistă paralelă. O fetiţă din grupul său de prieteni ar fi căzut, iar germanul a deviat de la traseu 20 de metri pentru a ajunge la pîrtia respectivă printr-un loc interzis şi marcat de pari. Nu era un loc necunoscut pentru fostul mare pilot. Schumacher, care deţine şi o proprietate în zonă, ştia ca-n palmă toate traseele.
Zăpada proaspăt căzută i-a fost însă fatală lui Schumi. Aceasta a acoperit pietrele, iar fostul mare pilot a intrat direct în ele, după care a fost catapultat cu capul direct într-o altă piatră. Martorii spun că Schumacher nu avea viteză mare, iar pe acolo poţi să atingi maximum 40 km/h.
Întrebarea este de ce nu şi-a folosit mîinile pentru a atenua impactul? Lipsa de reacţie a germanului în condiţiile în care acesta şi-ar fi putut folosi mîinile pentru a mai diminua impactul intrigă pe toată lumea. Nici legăturile schiurilor n-au sărit în momentul în care Schumi a dat peste piatră, căderea devenind necontrolată.
Accident de motocicletă în 2009
Un alt accident serios al lui Michael Schumacher s-a petrecut în februarie 2009, pe un circuit din Spania cu o motocicletă. Germanul a suferit traumatisme la cap şi la gît. Era perioada cînd Schumi se retrăsese pentru prima oară din Formula 1.
Premoniţia lui Schumi
Michael Schumacher a acordat pe 17 decembrie 2013 un amplu interviu în Bild în care septuplul campion mondial a vorbit despre destin. "N-am evitat niciodată să fac lucruri în care se poate întîmpla orice. Dacă e să mi se întîmple ceva înseamnă că aşa mi-a fost scris", declara atunci fostul mare pilot.
A luat startul în 307 curse în F1 şi a mers cu viteze de peste 300 km/h şi nu a păţit nimic. "Lumea spune despre mine că am viteza în sînge. Nu este adevărat. Indiferent dacă sînt la volan, la schi sau pe motocicletă, am căutat s-o controlez eu pe ea şi nu invers", spunea în acelaşi interviu.
Destinul i-a scos în cale mai mulţi bolovani acoperiţi de zăpadă. Iar viteza "ameţitoare" de 40 km/h n-a mai putut-o controla.
Doi schiori, cu acelaşi diagnostic, şi-au revenit
Există două cazuri asemănătoare cu cel al lui Schumacher, ambele petrecute în timpul unor antrenamente la Kitzbuhel, chiar pe aceeaşi pîrtie, în 2009 şi, respectiv, 2011. E vorba de doi schiori care au primit acelaşi diagnostic din partea medicilor, traumatisme craniene grave, fiind nevoie de operaţii pe creier.
Elveţianul Daniel Albrecht a stat 3 săptămîni în comă, viteza cu care s-a lovit de o piatră fiind mult mai mare, 140 km/h. Doi ani mai tîrziu, în acelaşi loc, austriacul Johan Grugger s-a accidentat şi el foarte grav. A stat în comă 11 zile. Cei doi au renunţat în cele din urmă la schi, dar trăiesc o viaţă normală.
{{text}}