Handbal

Brădeanu a fost desemnată cea mai bună handbalistă a României în 2013: "Eu nu mă uit în buletin, important e ce faci pe teren!"

Aurelia Brădeanu a jucat în toate meciurile României la Mondialul din decembrie, marcînd 15 goluri // Foto: Marius Ionescu

Articol de Marian Ursescu  —  vineri, 03 ianuarie 2014

Căpitanul "naţionalei" României spune că va mai evolua atît timp cît va simţi că o face cu plăcere. Anul 2013 nu a fost unul bun pentru interul de la Corona Braşov, care şi-ar fi dorit ca Oltchimul să cîştige Liga Campionilor şi echipa să nu se desfiinţeze.

Aurelia Brădeanu e recordmana de participări la turneele finale importante cu România. Are nu mai puţin de 15! 7 la Campionatele Mondiale, 6 la Europene şi două la Jocurile Olimpice.

Ajunsă la 34 de ani, interul stînga de la Corona Braşov, dar şi căpitanul "naţionalei", a fost desemnată pentru a doua oară jucătoarea anului în România. Prima oară se întîmpla în 2004!

- Aurelia, te aşteptai să cîştigi acest trofeu, de jucătoarea anului?
- Nu! Nici nu m-am gîndit vreun moment şi nu ştiam nici că va fi decernat. Pentru mine însă e important, e un trofeu de suflet, îmi demonstrează că sînt apreciată pentru ceea ce fac, oamenii au văzut că am muncit şi că am făcut sacrificii pentru a ajunge aici.

- E normal să cîştige acest trofeu o jucătoare de 34 de ani şi nu una de 24, de exemplu?
- Nu ştiu dacă e normal sau nu. Numai noi, românii, ne uităm însă în buletin. Pentru alţii, important e cum joci, ce faci pe teren, şi nu cîţi ani ai! De un lucru să fie siguri toţi, că, în ceea ce mă priveşte, eu mă voi retrage cînd nu voi mai avea plăcerea de a intra pe teren, de a evolua. Sportul se face cu inima, cu sufletul şi nu-l poţi păcăli!

"Un an zdruncinat!"

- Cum a fost 2013 pentru tine?
- Un an zdruncinat! Cum să-l numesc altfel? Oltchim s-a desfiinţat după semifinala blestemată cu Gyor, am ratat apoi Campionatul Mondial din Serbia, deşi am jucat bine şi am arătat potenţial! Nu sînt superstiţioasă, dar 13 a fost cu ghinion!

- Ce nu ţi-a ieşit ţie în anul care tocmai s-a încheiat?
- Nu pot să nu mă gîndesc şi acum cum am ratat calificarea în finala Ligii Campionilor, cu Oltchim! Cum am pierdut cu Polonia, la Mondiale! Cum echipa la care am crescut, m-am realizat ca jucătoare, nu mai există! Mi-aş dori enorm ca toate aceste lucruri să nu se fi încheiat aşa! Măcar semifinala cu Gyor să fi avut alt deznodămînt, pentru că eu spun că acolo a fost vorba şi de ghinion. De neşansă. Nu a fost să fie, parcă nu a vrut Dumnezeu!

- Ce-ţi doreşti de la 2014?
- În primul rînd să fiu sănătoasă. M-a ferit Dumnezeu de accidentări pînă acum. Vreau să am aceeaşi putere de muncă şi să am şi rezultate la Braşov. Am început un alt drum la Corona şi sînt premise că putem face lucruri frumoase.

- Te gîndeşti să cîştigi un nou titlu de campioană cu Corona?
- Ar fi ceva extraordinar. E drum lung pînă acolo. Campionatul e la început, va urma play-off-ul, sînt mulţi factori de care depindem. Important e să avem linişte la echipă, să avem acelaşi sprijin din partea sponsorilor, a Primăriei, a celor de lîngă echipă.

- Ai spus, după Mondialul din Serbia, că drumul tău la echipa naţională se va opri.
- Aşa e! Asta am simţit, durerea ratării turneului final era foarte mare. Repet, fizic mă simt bine, simt că mai pot continua, dar nu ştiu ce va fi. Poate rana asta se va vindeca şi o să mai joc. Întotdeauna am făcut-o cu plăcere, senzaţia de a îmbrăca tricoul "naţionalei" e unică.

- Dacă ai avea puterea să schimbi un singur lucru care s-a întîmplat în 2013, în handbal, care ar fi acela?
- Rezultatul de la Veszprem, la semifinala cu Gyor. Măcar să avem posibilitatea să mai jucăm acele ultime minute. Dar astea sînt poveşti ce încep cu «dacă»!

14 titluri de campioană are în palmares Brădeanu: 7 în Ungaria, cu Gyor, 7 în România: 6 cu Oltchim, unul cu Rapid

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.