Campionate

Xavi Hernandez se teme: "Nu ştiu dacă îmi voi încheia cariera la Barça. Oricum, pentru succesorul meu va fi un adevărat iad"

foto: Reuters

Articol de Cristina Negrilă  —  miercuri, 08 ianuarie 2014

Xavi Hernandez nu e convins că-şi va încheia cariera la FC Barcelona. Mijlocaşul catalan a mărturisit într-un interviu acordat revistei Panenka, citat de mundodeportivo.es şi sport.es, temerea sa ca s-ar putea despărţi de echipa lui de suflet.


"Nu ştiu dacă îmi voi încheia cariera aici, la Barça. Mie mi-ar plăcea. Dar nu ştiu ce va fi. Mă simt bine din punct de vedere fizic, chiar mai bine decît în precedentele sezoane. Nu am vrut să pierd nici un meci în trecut şi uneori am avut de suferit. Acum ştiu că mă pot menaja, că trebuie să-mi dozez efortul. Aici, în Spania, lumea exagerează cînd e vorba de un jucător trecut de 30 de ani. Şi, sincer, eu acum mă simt cel mai bine. Sînt mai matur, stau mai bine fizic, pentru că am învăţat mai mult"

Despre stilul său de joc:
"Sînt mic de înălţime şi lent, dar gîndesc rapid. Cred că aş fi dat randament mult mai bun prin anii '70, '80, cînd jocul îţi permitea să gîndeşti mai mult.
Cel mai mult îmi place jocul de pase. La naţională, mă enervez uneori cînd nu pasăm. 
Aş putea spune chiar că urăsc mai mult să pierd o minge decît să ratez un penalty. Eu am fost crescut să joc aşa, am adaptat fotbalul la condiţia mea fizică şi tehnică. Sînt fericit să joc la Barça, să am acest stil. Poate aş fi fost fericit jucînd pentru altă echipă, habar nu am, dar prioritatea mea a fost întotdeauna Barça.

Mă consider un reprezentant al acestui stil al Barçei şi al La Masia şi sînt foarte mîndru de asta. Plus că aşa am fost învăţat de mic. Primul antrenament de care-mi aduc aminte la Barça a fost unul de pase şi un meci fără porţi".

Despre criticile la adresa jocului Barcelonei:
"Vă spun un lucru: merg prin Europa şi lumea nu înţelege de ce sîntem criticaţi pentru jocul nostru? Dar asta e Barça, aşa e aici. Fanii, presa nu ar trebui să se gîndească doar la rezultat, meciurile trebuie analizate mai în amănunt. Ne înşelăm dacă noi credem că am juca mai bine folosind alt stil"

Nu vrea să se implice în politică
"Eu respir fotbal. Nu mă interesează politica. Nu-mi pasă dacă un jucător e catalan, basc, andaluz etc. Cea mai mare mîndrie pentru cariera lui e să joace pentru Spania. Să ajungă la un Mondial, la un European. Cei care mă cunosc ştiu că nu vorbesc despre politică. Nici nu voi vorbi. Nu-mi place să intru în astfel de discuţii şi nu o voi face. Sînt fotbalist şi o spun răspicat. Cea mai mare dorinţă a mea era să joc pentru naţionala Spaniei. Despre ce vorbim atunci?"


Despre Luis Aragones şi stilul Barça în naţionala Spaniei
"Uneori devin încăpăţînat în ceea ce priveşte posesia, stilul, dar rezultatele mi-au dat dreptate. Mulţumită acestui stil, naţionala Spaniei, sub comanda lui Aragones, a devenit o forţă. El mereu spunea că din punct de vedere fizic nu sîntem cei mai buni, dar că la nivel tehnic eram între primele 5 naţionale din lume. Şi ne-am axat pe asta. Iar timpul a demonstrat că nu ne-am înşelat".

Despre stilul lui Gerardo Martino
"Stilul nu se negociază aici, la Barcelona şi în Spania. E ridicol să spui: Barça îşi schimbă stilul. Asta aud de ceva vreme. Cum să schimbăm stilul dacă de 5 ani căştigăm atît şi sîntem un reper pentru fotbalul din Europa? Cînd alţii se inspiră de la noi. Iar aici se tot spune că jucăm diferit. Mi se pare scandalos! Să facem dezbateri, dar pe alte subiecte, nu pe tema stilului!"

Despre cel care-i va lua locul la Barcelona:
"Nu ar trebui să fie comparat cu mine. Şi nu o spun pentru că aş fi arogant. Dar pentru cel care va veni după mine va fi un adevărat iad. Cînd aveam 18 ani şi era în joc viitorul meu, nu mi-au făcut deloc un bine cei care m-au comparat cu Guardiola".

Despre Jose Mourinho:
"Ceea ce ştiu e că Mourinho e un antrenor de rezultat. Şi el se mîndreşte cu asta. I se spune The Special One pentru că a cîştigat trofee în mai multe ţări. Dar mie nu-mi place cum joacă echipele lui. Cine îşi aminteşte de Inter campioana a Europei? Nimeni. În schimb, toţi îşi amintesc de Olanda lui Cruyff. Di Matteo a cîştigat Liga Campionilor, dar după părerea mea, echipa lui nu a jucat nimic. Pe mine m-a ajutat mult Mourinho şi am amintiri frumoase cu el. Dar, din punctul meu de vedere, el n-a lăsat nimic în urmă, o moştenire în fotbal"

Despre planurile de viitor după ce va pune ghetele în cui:
"Nu ştiu dacă voi fi antrenor, pentru că încă joc şi nu m-am gîndit măcar la asta. Îmi place foarte mult fotbalul şi voi lucra tot în acest domeniu. Cruyff mi-a zis la un moment dat: «Cînd o să te retragi o să-ţi doreşti să rămîi aproape de fenomen». Şi cel mai aproape de teren rămîi ca antrenor. Nu mă văd stînd la birou".

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.