Diverse

FOTO A cîştigat Turneul celor 4 Trambuline la debut » Thomas Diethart a egalat recordul lui Jacobsen

+3 Foto
FOTO: Reuters

Articol de Vlad Nedelea  —  miercuri, 08 ianuarie 2014

Thomas Diethart a reuşit performanţa la care orice săritor cu schiurile visează de cînd îşi începe cariera.

Austriacul în vîrstă de doar 21 de ani a cîştigat Turneul celor 4 Trambuline la cea de-a 62-a ediţie a competiţiei.

Diethart a terminat turneul cu 1.012,6 puncte, fiind urmat de conaţionalul său, Thomas Morgenstern, care a stîns 994,3 puncte, iar pe locul 3 s-a clasat elveţianul Simon Ammann, cu 992,4 puncte.

L-a egalat pe Anders Jacobsen

Austriacul a devenit la doar 21 de ani primul sportiv care cîştigă turneul la prima sa participare de la Anders Jacobsen, care a făcut asta în urmă cu 7 ani.

Totodată Diethart l-a oprit astfel pe Simon Ammann, care a ratat încă o dată şansă de a deveni primul elveţian care cîştigă această competiţie.

"A fost o lutpă mentală. Ştiam că trebuie să sar perfect pentru a cîştiga. Atmosfera din tribune de copleşeşte, dar m-am gîndit mereu că am o şansă uriaşă şi trebuie să profit de ea", a spus Diethart.

"Am fost obsedat de ideea de a cîştiga şi prima mea săritură a fost una slabă. Felicitări însă lui Thomas pentru că a răsturnat toate calculele făcute înainte", a spus Simon Ammann.

Oberstdorf, primul său podium

Thmoas Diethart a început promiţător turneul, terminînd pe locul 3 pe trambulina Schattenbergschanze de la Obersdorf, cu 297,3 puncte, consemnînd totodată primul său podium din Cupa Mondială.

Austriacul a fost depăşit de Anders Bardal din Norvegia (297,9 puncte) şi Simon Ammann din Elveţia, cu 301,9 puncte.

Deşi cu prima săritură, de 139 de metri a fost la egalitate cu Ammann, iar cu a doua de doar 134,5 metri i-a depăşit pe primii doi, stilul execuţiei nu a fost apreciat.

S-a răzbunat la Garmisch

Dacă la Oberstdorf a fost o surpriză, Diethart a devenit favorit după ce a cîştigat a doua etapă, de această dată de pe Olympiaschanze din localitatea Garmisch-Partenkirchen.

Două sărituri fabuloase, de 141 şi 140.5 metri i-au adus primul loc la o diferenţă destul de mare de Thomas Morgenstern. Primul a avut 296,1 puncte, în timp ce al doilea abia 285,1 puncte.

Simon Ammann a terminat pe 3, cu doar 278,5 puncte şi se îndepărta destul de mult de prima poziţie.

Modest la Innsbruck

Diethart nu s-a mai descurcat la fel de bine pe trambulina Bergiselschanze din Innsbruck, fiind abia al 5-lea, cu 122.7 puncte, totuşi a fost avantajat că diferenţa dintre el şi Ammann a fost de mai puţin de 4 puncte, păstrînd asfel aproape 10 puncte avans în clasamentul general.

Anssi Koivuranta a terminat pe primul loc, Ammann pe 2, Stoch şi Schliernzauer au fost pe 3 şi 4. Aceasta a fost singura clasare a lui "Schliri" în top 5, avînd o evoluţie mult sub aşteptări.

Succesul de la Bischofshofen

Diethart s-a încoronat ca rege al Turneului celor 4 Trambuline pe trambulina Paul-Ausserleitner-Schanze, unde din nou l-a depăşit categoric pe Simon Amman, care a terminat pe 4.

Cu două sărituri extrem de lungi, de 138.5 şi 140 de metri, austriacul i-a depăşit în ordine pe Peter Prevc (Slovenia), Thomas Morgenstern (Austria), Simon Amman (Elveţia) şi Noriaki Kassai (Japonia).

Cea mai lungă săritură din această etapă i-a aparţinut lui Morgenstern, 142 de metri, fiind la doar un metru de recordul trambulinei, stabilit în 2005 de Daiki Ito.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.