Liga 2

Cum vrea să scape Craiova de faliment » Plan de reorganizare gen Mititelu: în loc de soluţii, spune că "ne-a furat arbitrul Rainea în 1975"!

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Planul de reorganizare a Universităţii e o combinaţie hazlie de cifre care arată datoriile şi istorii despre ”o iubire alb-albastră” pe care au asuprit-o Steaua, Dinamo, Ceauşescu, arbitrii şi FRF.

Universitatea Craiova cere insolvenţa timp de trei ani, ca să evite falimentul, din cauza datoriilor acumulate. Statul are cei mai mulţi bani de recuperat de la clubul lui Mititelu, 4 milioane de euro, datorie acumulată între 2006 şi 2013.

Veniturile certe sînt mult mai mici. Mititelu se angajează în planul de reorganizare să vireze 300.000 de euro, să vîndă un teren şi nişte maşini care ar mai aduce 800.000 de euro şi să producă o jumătate de milion din drepturi TV şi din biletele de meciuri.

Ce argument mai are patronul: o dată cîştigate, diversele procese în care este angajat clubul ar mai produce 300 de milioane de euro şi ar stinge insolvenţa chiar mai devreme de trei ani.

Şi ca să convingă judecătorul, Mititelu îi istoriseşte despre Universitatea, despre cum s-a înfiinţat prima echipă din istoria clubului, aşezată în sistemul 2-3-5, în toamna lui 1948 şi cum a evoluat ea la statutul de "simbol al curăţeniei morale în fotbal", unul de care au tras de-a lungul timpului arbitrii, familia Ceauşescu şi Bucureştiul reprezentat de "duşmanii" Steaua şi Dinamo.

Ce crede Mititelu că ar trebui să-l convingă pe judecător să nu falimenteze Ştiinţa:

- "Universitatea e prima echipă din România care a jucat o semifinală de cupă europeană, în sezonul 1982-1983. Prima care a eliminat o formaţie din Anglia, pe Leeds în 1979. Are în palmares patru titluri de campioană şi şase Cupe"

- "Ion Oblemenco a fost golgeterul campionatului României"

- "În 1973, cu îngăduinţa lui CFR şi cu ajutorul arbitrului Anderco, Dinamo i-a învins pe clujeni cu 4-0 în ultima etapă. CFR a încheiat astfel ruşinos cel mai bun sezon al său din secolul trecut, ajutînd-o pe Dinamo să-i fure Craiovei primul titlu din istorie, pe care oltenii îl meritau"

- "Dobrin a venit în 1974 la Craiova, dar secretarii de partid au dat un ordin şi genialul mijlocaş s-a întors la Piteşti. În vara lui 1983, Gică Hagi a venit şi el la Universitatea, dar povestea cu Dobrin s-a repetat. Universitatea devenise coşmarul Bucureştiului. Nicu Ceauşescu s-a opus transferului şi a dat ordin ca Hagi să fie redirecţionat spre Sportul Studenţesc"

- "Erau anii în care Steaua îşi adjudecase metodele specifice pe care Dinamo le inventase şi Gică Popescu a fost nevoit să se acundă la Govora şi apoi la Calafat, fiindcă refuza transferul la echipa lui Ceauşescu"

- "În 1975, Universitatea a pierdut finala Cupei cu Rapid, 1-2, şi a acuzat arbitrajul lui Nicolae Rainea. Suporterii au ameninţat: «Dacă mai vine Rainea la Craiova, îl împuşcăm ca pe Kennedy la Dallas!». Arbitrul îi eliminase pe Deselnicu şi pe Berneanu"

- "Tot în 1975, 500 de suporteri au dormit la stadion ca să fie siguri că vor vedea meciul cu Dinamo, de a doua zi, cîştigat de Ştiinţa cu 3-0"

- "În 1989, Universitatea le învinge pe marile rivale bucureştene, favorizate de regimul comunist. Duble victorii cu Steaua, Victoria, FC Olt, Flacăra Moreni şi Dinamo anunţă, parcă, printr-o revoluţie fotbalistică, evenimentele din decembrie 1989. Craiova, simbolul curăţeniei morale în fotbal"

Vrea să rupă echipa de datorii
Planul de reorganizare conţine şi o desprindere a actualei societăţi care administrează clubul. Ce prevede divizarea pe care o propune Mititelu: activitatea clubului să treacă o nouă societate U Craiova SA, care să preia şi contractele cu lotul actual de jucători, şi statutul de afiliat la FRF, precum şi dreptul asupra mărcii "Echipa de Fotbal Universitatea Craiova".

Dar nu şi "drepturile şi obligaţiile de orice natură izvorîte din activitatea de fotbal profesionist pînă la data de 30 iunie 2014", care rămîn în patrimoniul actualei societăţi, Fotbal Club U Craiova SA. Inclusiv datoriile.

Creditorilor li se oferă drept şansă procesul cu Federaţia, continuat de vechea societate, în speranţa unor despăgubiri de la FRF. U Craiova SA se obligă să-i plătească un milion de euro societăţii actuale, de la care ar prelua statutul de club profesionist. Pe societatea "părăsită" ar rămîne şi o datorie de 45.716.400 lei către Adrian Mititelu şi Ileana Mititelu.

17 februarie e data la care creditorii clubului trebuie să se pronunţe cu privire la planul de reorganizare. Dacă-l acceptă, e nevoie ca şi tribunalul să-l confirme. Dacă creditorii ori tribunalul îl resping, societatea intră în faliment şi toate bunurile sînt scoase la vînzare, inclusiv marca Echipa de Fotbal Universitatea Craiova

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.