Campionate

Ultimul portret » Marca a realizat chipul lui Luis Aragones din 2.000 de fotografii emblematice

Foto: Marca

Articol de Theodor Jumătate  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Luis Aragones, creatorul tiki-taka şi al "naţionalei" Spaniei, campion european în 2008 şi cel care a generat minunile de la CM 2010 şi CE 2012, n-a rezistat în teribila luptă cu leucemia.

Luis Aragones nu mai este. Sîmbătă dimineaţă, legendarul antrenor a murit, la 75 de ani. "A făcut imposibilul posibil. Nu a fost mare, a fost cel mai mare. Un geniu iubit de toţi. A schimbat mentalitatea unei ţări, a transformat Spania într-o echipă învingătoare".

Astfel l-a descris Pep Guardiola. Don Luis a remodelat destinul "naţionalei", i-a oferit aureola victoriei, a cucerit Euro 2008 jucînd într-un stil nou, tiki-taka, şi a inventat generaţia care a cîştigat apoi şi CM 2010, şi CE 2012.
Pentru Aragones, Marca a creat un premiu special, purtîndu-i numele, după Pichichi, Zamora, Di Stefano...

Pentru Aragones, Marca a realizat un portret special, din 2.000 de fotografii importante ale carierei antrenorului.

Pentru Aragones, "Furia Roja" va juca pentru prima oară în istorie în negru complet. Pe 5 martie, la amicalul cu Italia.

Pentru Eto'o, fostul său jucător de la Mallorca, "Aragones n-a fost doar un antrenor legendar. A fost tatăl meu. Querido Papa, îţi mulţumesc pentru tot ceea ce m-ai învăţat!".

"Wallace"
Înaintea finalei CE 2008, 1-0 cu Germania la Viena, Aragones îi spunea "Wallace" lui Ballack la şedinţa tehnică. "E Ballack", s-a amuzat Xavi.

"Ştiu că e Ballack, dar îi zic cum vor muşchii mei. Şi dacă eşti aşa isteţ, pronunţă numele numărului 7 neamţ (Schweinsteiger)", i-a răspuns ironic selecţionerul.

Apoi, pentru a-şi detensiona jucătorii, a mai făcut o glumă. Cînd jucătorii erau în tunel, gata să iasă pe teren, Luis s-a dus direct la Ballack: "Hei, Wallace, ce faci?". Ibericii au rîs şi au învins.

Magia lui don Luis:
- "Această profesie, de antrenor, a însemnat totul pentru mine. Parfumul ierbii îmi dădea puteri nebănuite cînd păşeam pe teren"
- "Fotbaliştii sînt ca actorii, se hrănesc din aplauze"
- "Finalele nu sînt făcute pentru a fi jucate, ci pentru a fi cîştigate"
- "Prefer să mă ucizi, dar să nu mă minţi!"
- "Filosofia fotbalului? Victorie, victorie şi iar victorie"

757 de meciuri de Primera a strîns ca antrenor Luis Aragones (record în Spania)

38 de victorii a adunat don Luis ca selecţioner al Spaniei (12 egaluri, 4 înfrîngeri)

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.