Principala modificare, si cea pe care o consideram de maxim interes si atentie, este aceea legata de faulturi. Astfel, potrivit noului regulament, nu mai exista greseli personale ci doar greseli de echipa, iar un jucator poate comite oricate faulturi, fara a fi eliminat din joc, in schimb echipa sa va fi penalizata in functie de numarul de faulturi acumulate.
Iata cum suna noul regulament in ceea ce priveste faulturile:
- O echipa este in situatie de penalizare cand a comis 6 (sase) faulturi. Dupa ce echipa a comis 9 (noua) faulturi, orice fault suplimentar va fi considerat fault tehnic. Pentru evitarea oricarui dubiu, jucatorii nu sunt eliminati din joc pe baza numarului de faulturi personale (cu exceptia celor descalificatoare).
- Faulturile de echipa cu numerele 7, 8, 9 vor fi penalizate cu 2 (doua) aruncari libere in orice situatie (chiar daca sunt pe aruncare, sau nu – situatia clasica de echipa in penalizare).
- Incepand cu cel de al zecelea fault de echipa, precum si orice fault tehnic sau antisportiv, penalizarea se face prin 2 (doua) aruncari libere si posesia mingii. Aceasta clauza este aplicata de asemenea si faulturilor pe aruncare.
- In urma posesia pastrate dupa ultima aruncare libera derivata dintr-un fault tehnic sau antisportiv, jocul va fi reluat prin checkball din spatele semicercului de 6,75m.
Federaţia Internaţională de Baschet (FIBA) a făcut publice modificările de regulament pentru baschetul 3×3, care se vor aplica din acest sezon în toate competiţiile FIBA Endorsed.
{{text}}