Am încercat să-i citesc pe cei patru inculpaţi în Dosarul Transferurilor care riscă închisoarea. Nu cu abilităţi de psiholog, ci de reporter în sala de judecată.
Pentru un jurnalist, termenele cazului interminabil nu-s un palmares cu care se poate mîndri. Suni repede la net cînd apar inculpaţii, rîzi amar la glumele dintre cei implicaţi, aştepţi ca magistraţii să acorde o nouă dată. Un fel de meciuri amicale pentru un fotbalist. :)
Luni însă filmul şi-a schimbat cursul obişnuit. Amînarea s-a transformat în pronunţare.
Dacă aveţi un animal în casă, ştiţi că se agită cînd urmează un cutremur. "Lotul transferurilor" a reacţionat la fel cînd a simţit finalul. Dintre cei opt Magellani ai fotbalului românesc, navigînd de la Rotterdam în Insulele Virgine, patru s-au metamorfozat, fiecare diferit, în Robinsoni Crusoe în derivă. Sînt cei ameninţaţi cu închisoarea: fraţii Becali, Borcea şi Copos.
Ioan Becali, 61 ani - Cel mai vocal inculpat e resemnat. De la "Sînt mafiot, nu stau de vorbă cu oricine", replica ce-l consacrase, impresarul se aşază de multe ori pe bănci alături de curioşi sosiţi cu pungi de rafie şi haine ponosite. Izbucneşte des, se-nţeapă cu judecătoarele, pare că orice ar zice în faţa instanţei, rezultatul va fi acelaşi. Exemplu, sfatul pentru Copos: "Crezi că te graţiază dacă eşti cuminte?". Glumele sale le dau siguranţă şi celorlalţi învinuiţi, fiind printre singurele momente cînd aceştia zîmbesc ori rîd.
Victor Becali, 53 ani - Încearcă să fie personajul tras în luptă doar din cauza legăturii de rudenie. Dă cele mai scurte declaraţii, stă mereu lîngă Giovanni, fratele alături de care deţine o avere de 55 de milioane de euro, estimată anul trecut. Vorbeşte în permanenţă cu avocaţii şi inculpaţii. Mult mai frămîntat decît Ioan, dă neastîmpărat din picioare şi îşi roagă frecvent colaboratorii să-i aducă alimente ori apă. Dacă, la telefon, e mereu volubil, devine tulburat cînd presa îi pune întrebări.
Cristi Borcea, 44 ani - Foarte agitat, dar gesturile de "Shakira" sînt o amintire. Puţin familiarizat cu termenii juridici, mereu nedumerit, caută ajutor din priviri, vineţiu la faţă. Pierdut în sala de judecată, e liniştit periodic de avocat, care-i face repetat cu ochiul. Pare că e-n stare de orice pentru a scăpa, îi fixează microfonul apărătorului ori acceptă să stea în picioare în detrimentul altora! Neliniştea sa e iritantă şi pentru complet, fiind atenţionat adesea de magistraţi, "staţi în loc, domnule Borcea!".
George Copos, 61 ani - Din cale-afară de umil. Lăcrimează, îşi freacă mîinile, genul elevului tocilar care ştie că a luat notă mare, însă se vaită că n-a scris nimic în faţa colegilor. Intră în contact cu majoritatea celor prezenţi în sală, indiferent că sînt prieteni ori necunoscuţi, încearcă să le cîştige încrederea. Cu 160 de milioane de euro în topul Forbes de acum un an şi jumătate, fostul patron rapidist nu arată ca un om avut: vine cu pacheţelul de acasă, afirmă, plouat, că "a pierdut tot" şi invocă divinitatea.
{{text}}