Liga 1

Ca în România: FRF comandă Arena Primăriei! Situaţie incredibilă la Derby de România

Articol de Andrei Crăiţoiu  —  joi, 13 februarie 2014

Forul condus de Mircea Sandu a blocat, după ce a semnat un contract de exclusivitate cu ALPAB, pentru perioada 1-6 martie, disputarea marelui derby pe Naţional Arena, care e redirecţionat în Ghencea


Avem stadion exclusiv de fotbal, care a costat peste 200 de milioane de euro, dar nu putem vedea acolo, în această primăvară, cel mai aşteptat şi mai atractiv meci din fotbalul românesc. Steaua - Dinamo n-are loc pe Arena Naţională pentru că proprietarul bazei, Primăria Capitalei, prin intermediul Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti, a oferit Federaţiei Române de Fotbal un contract de exclusivitate pentru folosirea bazei în perioada 1-6 martie, iar Derby de România e stabilit pentru 1 martie, ora 21:00.

Mai departe, FRF a trecut la o poziţie de forţă şi a înştiinţat în mod oficial clubul Steaua că nu va putea disputa pe Arenă meciul cu Dinamo. Steaua s-a adresat ALPAB, cu care a avut o colaborare extinsă în ultimii 2-3 ani, însă a fost refuzată în mod categoric: "Deja am oferit stadionul FRF, care are exclusivitate, descurcaţi-vă cu ei!". Dacă Derby de România nu va fi reprogramat sau nu se va găsi o altă soluţie, atunci se va disputa în Ghencea, pe 1 martie.

Sandu: "Nu se poate, punct!"
Mircea Sandu a avut ieri o poziţie de forţă atunci cînd a comentat subiectul. "Dacă Steaua şi Dinamo vor să joace pe Naţional, atunci pot juca sîmbătă, dar după meciul României cu Argentina. Înainte, nu! În această perioadă, iarba se reface foarte greu, chiar deloc, aşa că trebuie să protejăm gazonul. N-avem nimic cu Steaua, din contră! Prin această decizie se protejează şi Steaua, şi celelalte echipe din ţară care vor da jucători la naţională. Mă gîndesc că, împreună cu Liga, putem găsi soluţii pentru reprogramarea partidei. Să discute dacă există o "fereastră", dacă şi televiziunea e de acord. Steaua - Dinamo nu se poate juca sîmbătă, pe 1 martie, pe Arena Naţională. PUNCT!", a spus Sandu la Digi.

REACŢIA ALPAB
"FRF are rezervare între 1 şi 6 martie"
Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti a răspuns ieri solicitării GSP de a oferi un punct de vedere: "Situaţia este foarte simplă şi extrem de clară. Federaţia Română de Fotbal a venit la ALPAB în cursul săptămînii trecute pentru a face un contract de închiriere a stadionului în vederea meciului România-Argentina. Chiar dacă meciul se desfăşoară pe 5 martie, FRF a cerut să facă un contract de închiriere pentru perioada 1-6 martie! Deci în interiorul stadionului nu poate intra nici un fel de persoană fără acordul FRF! După semnarea contractului, Federaţia a anunţat clubul Steaua că nu poate juca nici un meci pe Arena Naţională în această perioadă".

Primăria se spală pe mîini: "Vorbiţi la ALPAB"
Gazeta a sunat ieri şi la diverse persoane din Primărie pentru a explica situaţia creată. "Primăria Bucureşti nu are nici un fel de implicare în procesul de închiriere a stadionului. Singura structură care administrează de trei ani Arena Naţională este ALPAB-ul, peste care nu se poate trece şi interveni!" a fost singurul punct de vedere oferit de instituţia condusă de Sorin Oprescu.

Primăria pierde 30.000 de euro
Acceptînd doar disputarea meciului amical România - Argentina pe Arena Naţională, nu şi a derby-ului Steaua - Dinamo, practic Primăria Capitalei, prin intermediul ALPAB, pierde încasări de 30.000 de euro. Cam aceasta e suma pe care clubul din Ghencea o achita proprietarului pentru un meci la care se deschid toate cele 3 inele.

... Steaua 400.000 de euro
Şi clubul patronat de Gigi Becali va avea foarte mult de pierdut din faptul că nu va putea evolua pe Arena Naţională. Faţă de Ghencea, ar fi adus un număr dublu de spectatori, dar ar fi putut stabili şi preţuri mai mari la bilete, ţinînd cont de confortul şi facilităţile care există pe Arena Naţională. Un Steaua - Dinamo cu 50.000 de spectatori pe Arenă ar fi adus încasări şi de 550.000 de euro, în timp ce în Ghencea, cu doar 25.000 de spectatori şi bilete mai ieftine, venituri de doar 150.000 de euro.

Medie de 43.000 de spectatori la Derby, pe Arena Naţională
Data Meciul Spectatori
11.08.2013 Dinamo - Steaua 1-2 28.574
10.05.2013 Dinamo - Steaua 0-2 43.789
04.11.2012 Steaua - Dinamo 3-1 49.112
17.05.2012 Steaua - Dinamo 3-2 49.759


COMPARAŢIE
Cum îşi tratează statul partenerii
Pe întreg anul 2013, Primăria Capitalei, prin intermediul ALPAB, a negociat şi încheiat contracte de închiriere a stadionului şi cu Steaua, şi cu FRF. Totuşi, între cele două entităţi există o foarte mare diferenţă. Clubul din Ghencea a fost un partener care a însemnat pentru ALPAB un venit de aproape o jumătate de milion de euro, în timp ce dinspre Casa Fotbalului au rezultat încasări de două ori mai mici.

Colaborare pe 2013
Steaua
- a disputat nu mai puţin de 16 meciuri, în 2013, pe Arena Naţională, din postura de organizatoare, plus Supercupa României
- 480.000 de euro a fost suma aproximativă pe care a achitat-o către ALPAB, pentru meciurile disputate în 2013 pe Arena Naţională

FRF
- a închiriat stadionul, în 2013, pentru 8 evenimente: 6 meciuri ale echipei naţionale, finala Cupei României şi Supercupa
- 240.000 de euro a fost suma aproximativă pe care a achitat-o către ALPAB, pentru meciurile disputate anul trecut pe Arena Naţională

Colaborare la începutul lui 2014
Steaua
- i-a fost refuzată solicitarea de a disputa meciul cu Dinamo pe Arena Naţională
FRF
- i-a acceptat un contract de exclusivitate pe perioada 1-6 martie pentru meciul amical cu Argentina


La alţii se poate, la noi nu
În România nu e admis ca pe acelaşi stadion, cu 4 zile înaintea unui joc al "naţionalei", să se joace o altă partidă, foarte importantă, de campionat, dar în toate ţările civilizate din Europa există contraexemple. Poate cele mai edificatoare sînt cele din Anglia şi Spania, fix din aceeaşi perioadă ca şi "cuplul" Steaua vs Dinamo - amicalul România vs Argentina. Pe Wembley, stadion deţinut chiar de Federaţia Engleză de Fotbal, se joacă pe 2 martie, iar la 3 zile urmează amicalul Anglia - Danemarca.

ANGLIA (Wembley)
2 martie 2014: Manchester City - Sunderland (finala Cupei Ligii)
5 martie 2014: Anglia - Danemarca (amical)

SPANIA (Vicente Calderon)
2 martie 2014: Atletico Madrid - Real Madrid (campionat)
5 martie 2014: Spania - Italia (amical)

OLANDA (Amsterdam ArenA)
6 octombrie 2013: Ajax - Utrecht 3-0 (campionat)
11 octombrie 2013: Olanda - Ungaria 8-1 (oficial)

19 noiembrie 2013: Olanda - Columbia 3-0 (amical)
23 noiembrie 2013: Ajax - Heracles 3-0 (campionat)

GRECIA (Georgios Karaiskakis)
10 noiembrie 2013: Olympiakos - PAOK 4-0 (campionat)
15 noiembrie 2013: Grecia - România 3-1 (oficial)

ELVEŢIA (Basel, St. Jakob Park)
11 august 2013: Basel - Zurich 1-2 (campionat)
14 august 2013: Elveţia - Brazilia 1-0 (amical)


Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.