Liga 1

Amintiri de acum 37 de ani! » Povestea primului derby Steaua - Dinamo disputat pe Ghencea

Articol de Liviu Manolache  —  vineri, 28 februarie 2014

27 octombrie 1977,  Steaua pe 7, Dinamo pe 3, în timp ce locul 1 era deţinut, surprinzător, de ASA-ul lui Loţi Boloni. Divizia A ajunsese la startul etapei a 15-a, runda în care cele două echipe se întîlneau pentru a 57-a oară pe prima scenă.

Trecuseră, deja, prin filtrul microbiştilor generaţia lui Alecsandrescu şi Zavoda I din anii 50, dar şi cea a lui Pîrcălab  şi Frăţilă din anii 60, singura din istoria "alb-roşilor" cîştigătoare a titlului de 4 ori consecutiv.

Deceniul 8 începuse cu Dinu, Lucescu, Dumitrache, Sătmăreanu, Voinea, Iordănescu...

"Derby" de nota 10!
Minutul 6, "puştiul" Tudorel Stoica a pierdut o minge în faţa golgeterului Europei, Dudu Georgescu, acesta din urmă "executîndu-l" fără milă pe Iordache. Răspunsul roş-albaştrilor a venit în doar 3 minute, prin Radu Troi. A urmat asediul roş-albaştrilor, pasele lui Anghelini şi Răducanu fiind finalizate aproape de fiecare dată de Viorel Năstase, nimeni altul decît eroul de pe Camp Nou.

El a fost cel care a dus în minutul 40 scorul la 3-1, scor decisiv în multe situaţii, nu şi în derby, acolo unde şi ultimele secunde sînt pline de trăiri, de emoţii. Dovada: Vrînceanu a profitat de relaxarea gazdelor şi a redus din handicap, exact în momentul cînd Constantin Dinulescu se pregătea să trimită echipele la vestiare!

La fel de spectaculoasă s-a dovedit a fi şi a doua parte a jocului, diferenţa fiind doar la numărul golurilor. Steaua a început în atac, "tripleta" Troi-Zahiu-Răducanu desenînd mijlocul terenului pe placul celor 25.000 de spectatori. Răspunsul a venit în minutul 67, atunci cînd Ion Moldovan a reluat din voleu centrarea lui Vrînceanu, 3-3! Aşa s-a şi terminat un joc la finalul căruia cei prezenţi s-au întors "cu toţii la necazurile fotbalistice de acasă şi la speranţele zilei de mîine", aşa cum nota Marius Popescu în cronica meciului din "Sportul".

27 octombrie 1977, al 57-lea duel s-a terminat nedecis, dar a rămas în istorie drept primul Steaua-Dinamo disputat în Ghencea. Au mai urmat în campionat alte 30 de partide disputate în casa Stelei, "templu" pentru suporterii "roş-albaştrii", fiecare meci avînd cel puţin o poveste.

Steaua: Iordache, Anghelini, Agiu, Sameş, Vigu, Stoica (Fl. Marin), Răducanu, Zahiu, Troi, Năstase, C. Zamfir (Ad. Ionescu) - antrenor E. Ienei

Dinamo: Eftimescu, Cheran, Sandu Gabriel, Sătmăreanu II, Lucuţă, Ion Marin (Ion Moldovan), Custov, Dobrău, Al Moldovan (Augustin), Dudu Georgescu, Vrînceanu - antrenor Ion Nunweiller III

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.