Liga 1

VIDEO Seara în care aroganţele au îngenuncheat » Derby-urile rămîn derby-uri: Dinamo a reuşit un egal cît o victorie în Ghencea, scor 1-1

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Steaua a coborît cu picioarele pe pămînt, de la 8-1 în două meciuri entuziasmante cu inerta Concordia la un 1-1 chinuitor cu rivala trezită la viaţă.

Unirea Urziceni a lui Dan Petrescu a înviat şi s-a îmbrăcat în alb. Aceasta e senzaţia pe care o oferă Dinamo în Ghencea. Stoican a ridicat baricade. Doi fundaşi dreapta, Rus şi Ionuţ Şerban, piedici în calea cuplului Latovlevici - Tănase.

VIDEO: Vezi AICI fazele meciului!

Alţi doi gardieni în centru, Elton şi Boubacar, apoi Matei şi Rotariu gravitînd în jurul turnului Ţucudean, vînători pe devierile singurului vîrf al lui Dinamo. Şi presing doar în jumătatea albă a terenului. Flavius doar că n-a legat cu sîrmă ghimpată tabla magnetică din vestiar! Dar funcţionează ca pe tablă.

Tiki-taka nu merge importată
Şi datorită, sau din cauza?, lui Reghecampf. Stelistul crede că o echipă fără vîrf poate fi spectaculoasă şi eficientă chiar dacă nu e vorba despre Barcelona şi-i ţine pe bancă pe Piovaccari şi pe Kapetanos.

Înlocuitorul "striker-ilor" adevăraţi, atacantul fals Chipciu, chiar e fals, nu are nici o şansă cu Thicot şi cu Grigore, stoperi mai mari şi mai curajoşi decît el.

Mai multe imagini!

Steaua suferă fără un punct fix şi caută soluţii să rezolve altfel atacurile, Dinamo aşteaptă. Sînmărtean dă un exterior "trademark", însă destinatarul Varela e un fundaş central cam rudimentar chinuit pe o poziţie ce ar necesita viteză şi măcar un strop de tehnică. Africanul ajunge tîrziu şi apoi ratează preluarea.

Şoc!
Tănase încearcă să scurteze calea către poartă cu şuturi, dar cînd trage Dodel, mingea plînge pînă la poartă! Trimite slab, şuturi ca nişte pase pentru Bălgrădean. Goalkeeperul lui Dinamo îşi provoacă singur emoţii, cu ieşiri nesigure pe care îi cam tremură mîinile.

O repriză întreagă, acestea sînt singurele momente de suspans. Reghecampf renunţă în pauză la principii create pentru Messi şi pentru Iniesta, nu pentru Chipciu şi pentru Tănase. Intră Piovaccari, Steaua are vîrf şi se deschide tot mai mult.

Atît de mult, că uită de Ţucudean, atacantul pe care inclusiv propria echipă îl ignorase, preocupată să strice tot ce încercau adversarii. "Ţucu" urmăreşte o minge, e secerat în careu şi arbitrul Tudor fluieră penalty.

Din nimic! Steliştii din tribune se închină, lumea a venit ca să asiste la sacrificiu, să vadă scorul-fluviu pe care-l anunţau forma bună a favoriţilor şi slăbiciunile rivalilor. Slăbiciunea nu implică întotdeauna modestie.

Penalty de "nebuni"!
Dragoş Grigore execută penalty-ul într-un stil arogant-iresponsabil, o "scăriţă" de analizat cu psihiatrii în faţa reluărilor, nu cu specialişti în fotbal.

Rezultatul completează nebunia: Tătăruşanu agaţă mingea, dar ea se învîrte cu totul dincolo de linia porţii înainte ca portarul s-o scoată în teren. E gol pentru Dinamo, o echipă considerată outsider pentru derby şi pentru propria istorie a clubului din Ştefan cel Mare.

"Cîinii" din tribune, 2.000, definesc tradiţia de suporter: să ajungi să sari şi să ţipi pentru Boubacar şi pentru Elton, doar fiindcă te-ai îndrăgostit de echipa lui Mateuţ şi a lui Răducioiu sau de a lui Claudiu Niculescu.

Sînmărtean nu ajută
Steaua pare sedată, pică de tot după penalty şi Dinamo e de două ori aproape de 2-0 pentru ea. Dau gol şi roş-albaştrii, dar e ofsaid. Culmea, "cîinii" atacă mai mult acum, cînd conduc, atraşi de spaţiile lăsate de campioană, fosta forrmaţie muncitoare şi eficientă ameţită de un 8-1 obţinut în două manşe cu Chiajna.

Reghecampf se bîţîie pe margine disperat. Antrenorul a cîştigat titlul după 7 ani şi acum a încercat să-şi transforme echipa-tanc într-una creativă şi fină. Dar n-a mers. Sînmărtean se împiedică în aglomeraţia pe care Dinamo o păstrează în faţa careului ei. Uriaşul adormit din Ştefan cel Mare s-a trezit doar un pic şi Steaua e uimită de asta.

Salvatorul "francez"
Norocul ei s-a numit aseară Keşeru, fotbalistul plătit cu 400.000 de euro pe an şi care pînă acum nu bifase nimic notabil în tricoul roş-albastru, dar care aseară aproape că şi-a salvat tot sezonul cu o preluare şi mai ales cu un şut perfect pentru un 1-1 mai degrabă nemeritat pentru "militari".

Se termină egal, dar pentru Dinamo are valoare de victorie, mai ales la modul în care s-a jucat. În schimb, roş-albaştrii rămîn în postura de favoriţi la cîştigarea campionatului, dar au aflat ceva aseară. Că există şi altfel de echipe decît Chiajna.

6 ani şi jumătate au trecut de la ultimul succes obţinut de Steaua în faţa celor de la Dinamo, în Ghencea, 1-0 în noiembrie 2007, de atunci s-au mai disputat 4 întîlniri, inclusiv cea de aseară, 3 victorii Dinamo şi două remize

"Nu am văzut un derby mai slab. Tot s-a spus că Steaua bate la nu ştiu cîte goluri, dar mă aşteptam să fie echilibrat. Dinamo s-a întrecut pe ea, nu ştiu cînd va mai face un astfel de meci. Aroganţa Stelei a ajutat-o pe Dinamo" (Dumitru Dragomir)

"Pentru un atacant e foarte important să marcheze, dar pentru mine e şi mai important că am făcut-o în derby. Am jucat într-o atmosferă senzaţională" (Claudiu Keşeru)

"Mă tot gîndeam de ceva timp să încerc să bat scăriţă la un penalty, dar nu fixasem acest lucru pentru un meci anume. S-a întîmplat acum, mă bucur că am marcat, deşi mingea a ajuns destul de greu în poartă" (Dragoş Grigore)

CE-A SPUS REGHE DUPĂ MECI
- "Sîntem dezamăgiţi că nu ne-am ridicat la nivelul pe care îl aşteptam. Au fost foarte multe greşeli la care nu speram, pentru că noi vorbiserăm altceva cu jucătorii. N-am avut atitudinea pe care trebuia să o avem. Nu cred că trebuie să fac o analiză acum, dar trebuie să vedem ce vom face pe viitor"
- "Trebuie să-i felicit pe cei de la Dinamo, care au jucat foarte bine, au fost agresivi, au cîştigat foarte multe mingi la mijlocul terenului. În timp ce noi, deşi ne-am dorit să cîştigăm acest meci, nu am fost lucizi, am dat pase la adversari. Ne-am surprins singuri!"
- "L-am schimbat pe Popa pentru că voiam să trimitem un atacant pe teren, iar cu mutarea lui Chipciu credeam că vom începe să avem joc pe benzi, să construim mai mult. Am jucat cu mingi lungi şi cu siguranţă acest lucru nu e jocul nostru"
- "Am reuşit în primele trei meciuri să marcăm foarte multe goluri, dar din păcate la acest meci nu s-a mai întîmplat. A fost un meci frumos, atît noi, cît şi Dinamo am încercat să marcăm, trebuie să facem o analiză, iar la meciurile din Cupă să ne schimbăm atitudinea"

Ce a spus Mihai Stoica după meci
- "Îl felicit pe Stoican pentru modul în care s-a prezentat Dinamo. S-a dovedit încă o dată că un derby nu se cîştigă dinainte"
- "Rezultatul e echitabil, chiar dacă raportul cornerelor a fost de 11-0, ceea ce arată o superioritate clară. Totuşi, raportul ocaziilor nu ne mai aparţine"
- "Am avut o evoluţie palidă, dar şi Barcelona a jucat la fel la Sociedad şi a pierdut cu 3-1. Important e că am mai adăugat un punct în clasament la distanţa faţă de Astra"
- "Putem să învăţăm mult din această remiză şi nu cauţionăm pe nimeni. Cîţiva jucători au comis erori inexplicabile, însă eu văd partea pozitivă şi sper ca golul pe care l-a marcat să-l descătuşeze pe Keşeru, care a avut ceva probleme de acomodare, dar are deja un gol şi un assist”

Ce-a spus Stoican după meci la DigiSport
- "Sînt dezamăgit că am luat doar un punct, nu e aceeaşi bucurie ca atunci cînd învingi rivala de-o viaţă. Sînt convins că am făcut un meci bun şi s-a văzut asta. Am venit să cîştigăm, de aceea nu ne-am retras în apărare după ce-am deschis scorul"
- "Băieţii au fost fantastici, dar sînt trişti după ratarea victoriei, pentru că ar fi închis gura tuturor celor care au vorbit echipa de rău. Ne-a fost greu în săptămîna premergătoare derby-ului, însă am arătat că putem juca de la egal la egal cu orice echipă"
- "Eu am entuziasm, pun suflet, îmi fac treaba cu drag, cum consider eu, sînt sigur pe munca mea"

ALTE ŞTIRI DE LA MECI:

Dinamo a mai cerut un penalty
În minutul 36, oaspeţii i-au solicitat lui Tudor să le ofere o lovitură de la 11 metri după un duel Szukala - Matei. Reluările au demonstrat însă că atacantului dinamovist i-a alunecat piciorul stîng. "Tudor a judecat foarte bine faza, Matei alunecă, deci nu se impunea ca arbitrul să intervină, a luat decizia corectă lăsînd jocul să continue", a explicat Ion Crăciunescu. Şi la faza din repriza secundă, cînd Tudor a indicat punctul cu var după intervenţia lui Tătăruşanu asupra lui Ţucudean, Tudor a luat decizia corectă.

Grigore, gol valabil...
Cel desemnat de Flavius Stoican să execute penalty-ul, a bătut stil scăriţă, Tătăruşanu a atins cu mîna dreaptă balonul, care a căzut însă în poartă. Ajutat de arbitrul adiţional, Tudor a validat golul. Reluările TV au demonstrat că mingea a trecut cu întreaga circumferinţă linia porţii.

...Piovaccari, gol din ofsaid
La jumătatea reprizei secunde, a marcat şi Steaua, prin Piovaccari, reuşită anulată pe motiv de ofsaid. Ca şi la faza penalty-ului, reluările au arătat că brigada a luat din nou o decizie foarte corectă. În momentul în care Keşeru a şutat la poartă, italianul se afla măcar un metru şi jumătate în ofsaid, Piovaccari a continuat faza şi, după respingerea lui Bălgrădean, a introdus balonul în poartă.

Fără Sînmătean cu CFR
În finalul partidei, Tudor i-a acordat cartonaş galben lui Sînmărtean. Este cel de-al 7-lea avertisment din acest campionat, astfel că mijlocaşul nu va putea juca în etapa viitoare, cînd Steaua se va deplasa la Cluj, pentru un alt derby, cel cu CFR. Va fi primul meci pe 2014 cînd Reghecampf nu-l va putea folosi pe fotbalistul adus în această iarnă de la Vaslui.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.