Voci importante ale vieţii publice continuă duelul argumentelor în cazul cererii de graţiere a lui Gică Popescu.
Mihai Gâdea, Antena 3: "E o filieră de demolatori!"
"Gică Popescu n-ar trebui să fie graţiat, spun unii. Problema, spun ei, nu e în faptul că Popescu nu şi-a recunoscut vina. Pentru că şi-a recunoscut-o în momentul în care s-a dus cu banii la Fisc.
Despre Gică Popescu nu poţi găsi să spui ceva de rău în mod normal. Dar ei spun!
Ce e revoltător sînt demolatorii care fac astfel de lucruri. E o filieră care se laudă că face asta. În lumea lor dacă demolezi pe cineva eşti un şmecher în viaţă".
Mircea Vasilescu, Dilema: "Vrem justiţie sau un Suveran?"
"Chestiunea cea mai gravă, după părerea mea, este aceasta: vrem Justiţie corectă şi europeană, da? Da. Ei bine, cînd Justiţia se pronunţă, argumentat şi conform legilor în vigoare, se găsesc nu ştiu cîţi inşi care cer excepţii: păi, cutare e un bun român; cutărică a dat bani la biserici şi îşi face cruci maaari de tot; cutărescu e un simbol naţional şi l-am cunoscut eu pe taică-su care era foarte de treabă, nu se poate pentru ca să înfunde puşcăria... Etc., etc. Nu înţeleg: vrem Justiţie europeană, modernă, imparţială? Vrem domnia legii? Sau vrem în continuare un Suveran care să dispună că X trebuie graţiat şi Y nu, după cum devine cazul, după numărul de like-uri primite pe Facebook sau după cine ştie ce criterii?"
Victor Ciutacu, în ziarul Naţional: "O condamnare făcută într-un mod jenant"
"Nu condamnarea surprinde la Popescu, ci modul jenant în care s-a făcut. Cum a calculat doamna luna şi cele zece zile de peste cei trei ani? E multă emoţie în povestea asta. Plus, ca de obicei, mult politic prost. Toţi s-au făcut ori purtători de cuvînt ai lui Gică, ori acuzatorii săi. Numai el nu zice nimic. Îmi pare rău, uman, pentru el. Avem o relaţie civilizată, de respect reciproc. Eu am făcut totusi unicul interviu tv cu el, despre condamnare, cînd era cu suspendare. În egală măsură însă, nu mă bucură nici închiderea celorlalţi. Nu m-am născut cu gena asta a satisfacţiei faţă de nenorocirea oamenilor. Oricum, jocul petiţiilor şi contrapetiţiilor free Gică e grotesc. Dacă are chef sau îi iese bine calculul politic, Băsescu ăl graţiază. Dacă nu, nu!?
Alina Mungiu-Pippidi, România Curată
"Ca această reţea criminală din fruntea fotbalului românesc şi toţi asociaţii lor să ajungă să stea la coadă la buletin în judeţele cu puşcării, o altă reţea de oameni, care nu e legată prin relaţii de rudenie, nici măcar de alianţă, şi nici măcar de prietenie, a trebuit să se formeze şi să se manifeste pe parcursul a mai mulţi ani.
Cei dintîi au fost jurnaliştii de investigaţie de la populara Gazetă a Sporturilor care au documentat acest caz, acum mai bine de şapte ani, şi care au luptat permanent să demaşte procedurile corupte din sport.
Pe urmă au fost activiştii pentru drepturile omului ca Monica Macovei, care a reuşit printr-o întîmplare istorică să ajungă la guvernare pentru o scurtă perioadă de timp.
Politicienii tineri la prima poziţie în stat şi dornici să se afirme ca Sebastian Bodu care citea GSP şi a pus fiscul pe urmele lor.
Pe urmă au fost magistraţi ca procurorii Daniel Morar şi Doru Ţuluş numiţi în acest interval de Macovei, care au continuat timp de şapte ani un caz, considerat falit de multă lume, cu consecvenţă şi profesionalism, curăţînd şi Curtea Supremă de corupţie în acest răstimp. Judecătoarele tinere venite prin noul Institut al Magistraturii şi cărora nu le pasă dacă fotbalul se închide un sezon (cum s-a sugerat pentru Italia, ar trebui închis un an, curăţat şi redeschis)".
Dan Dumitrescu, Jurnalul naţional: "Observ că a fost scos de la naftalină Dumitru Graur"
"Oponenţii lui Gică Popescu formează cea de-a doua categorie a daţilor prin gropi. Un singur exemplu. Observ că a fost scos de la naftalină Dumitru Graur. Televiziunile care l-au rejectat cîndva, pe bună dreptate, îi redescoperă acum calitatea de fătător de opinii. Şi rectul nu se dezminte. Graur îl condamnă cu mînie proletară, dintr-o înălţime pretins imaculată, pe Gică Popescu. Şi mă întreb de ce n-o fi venit Graur la emisiune costumat în geacă de piele. D-aia străină, de drac şi degeaba. Şi mă mai întreb dacă nu cumva ar putea să-i ajute Dumitru Graur pe cei care caută casetele dispărute din portofoliul TVR".
Dan Tăpălagă, Hotnews: "Sentimentul masiv că se face, în sfîrşit, dreptate"
"Efectul condamnarilor din fotbal depăşeşte graniţele acestui sport. Publicul a avut sentimentul masiv că se face, în sfîrşit, dreptate într-o ţara în care încrederea în justiţie şi în instituţii, in general, se afla în cădere. Pînă şi alegerea unui tînăr de 30 de ani în fruntea Federaţiei Române de Fotbal se înscrie, parcă, tot în seria actelor demonstrative. De notat că noul şef FRF s-a pronunţat împotriva graţierii lui Giga Popescu, în răspăr cu majoritatea politicienilor".
Radu Moraru, Naşul TV: "Ceva nu e în regulă cu acest neam!"
"Gica Popescu, cetăţeanul, sportivul, ambasadorul, căpitanul, omul care a bucurat zeci de milioane de fani romani, barcelonezi, turci sau doar fani ai fotbalului spectacol, da, Gică Popescu va sta în puşcărie 3 ani fiindcă l-au îmbîrligat fraţii Becali să-ţi pună semnătura pe primul său contract de impresar. A greşit, a făcut bani din greşeală, să plătească! O spun aproape 50% dintre cei care au replicat la sondajele presei!
Cît de duri sînt românii cu cei buni şi cît de laşi şi îngăduitori sînt cu cei care le nenorocesc viaţa lor şi mai ales viitorul copiilor lor. Ceva nu e în regulă cu acest neam!
Eu cred că Gică Popescu poate fi salvat prin graţierea prezidenţială şi poate fi redat României, la schimb cu iertarea noastră. De aceea există instituţia graţierii în toată lumea civilizată, pentru a da o nouă şansă acolo unde Justiţia este şi trebuie să fie dură!".
Moise Guran, Biziday: "O minciună repetată de mai multe ori nu devine adevăr"
"Sentinţa probabil că l-a năucit pe Gică Popescu. M-a năucit pe mine, darmite pe el. Deşi procurorul a cerut închisoare cu suspendare, instanţa a pronunţat o sentinţă definitivă de trei ani şi zece luni cu executare.
Pentru el, pentru familia lui, pentru mine sau poate pentru generaţiile de puşti care au nevoie de alţi idoli, de alte valori, de alte caractere, istoria care nu s-a întîmplat devine banc, iar realitatea devine dramă.
Societatea se răzbună cu duritate pe un grup de oameni care au avut atît de multă putere încît au reuşit de fiecare dată să scape deasupra ei, să facă alte legi, alte reguli, să o domine şi chiar să o supună. Iar Popescu este, vrea, nu vrea, unul dintre ei.
Plecînd acum spre penitenciar, Gică Popescu îmi dă şi mie, dar le dă şi altora mai tineri decît mine o ultimă lecţie de viaţă… Răsturnarea valorilor este o iluzie. Binele şi Răul se separă mai devreme sau mai tîrziu, calea dreaptă este numai una, chiar dacă cei puternici merg deseori pe lîngă ea, iar o minciună repetată de foarte multe ori NU devine adevăr".
{{text}}