Sporturi   •   Tenis   •   SIMONA HALEP

Simona, parlez-vous français? » Halep a acordat un interviu amplu în Tennis Magazine: ”Simt nevoia să progresez în etape”

Articol de Luminiţa Paul, Roxana Fleşeru   —  luni, 17 martie 2014

Românca a discutat cu jurnaliştii din Hexagon în timpul turneului GDF Suez de la Paris şi a povestit despre primul antrenor, despre extraordinarul său parcurs din 2013, dar şi despre viaţa sa din afara terenului.

Roger Federer zîmbeşte elegant de pe coperta lucioasă a numărului din aprilie a revistei Tennis Magazine. La pagina 56, Simona Halep e surprinsă într-un moment de concentrare. Cu această poză se deschide interviul de şase pagini realizat cu românca în vîrstă de 22 de ani, care a uimit pe toată lumea după un 2013 magnific.

"E o tînără plăcută, fermecătoare, cu un discurs cursiv", este caracterizarea făcută Simonei în introducerea scrisă de Remi Bourrieres şi Jean-Baptiste Baretta.

Primul subiect atins a fost pătrunderea în Top 10 şi evoluţia jocul ei de la începutul lui 2013 încoace, timp în care a cucerit 6 trofee "nici eu nu ştiu cum", după cum spune ea zîmbind. Dintre toate victoriile, adaugă Halep, cele mai însemnate au fost cele de la Sofia şi Nürnberg.


Amintiri din juniorat

Călătoria în timp merge şi mai înapoi, la anul 2008, cînd Simona cîştiga titlul la juniori la Roland Garros. "Şi atunci visul meu era să cîştig un trofeu de Mare Şlem, nu să devin numărul unu mondial. Iar acum dacă ar fi să aleg, tot la Paris aş vrea să triumf. Iubesc oraşul şi oamenii de aici".

Atunci, în 2008 Simona Halep s-a luptat pentru trofeu tot cu o româncă, Elena Bogdan, care n-a avut însă acelaşi traseu. Cei doi jurnalişti au fost curioşi să afle ce s-a întîmplat cu ea.

"Joacă în continuare tenis, dar în circuitul ITF. Stă în România şi ştiu că nu călătoreşte foarte mult la turnee. Nu am mai aflat prea multe despre ea, nu ne-a mai întîlnit demult pentru că nu ne antrenăm în acelaşi loc", a explicat Simona.

Elena Bogdan ocupă acum locul 614 WTA, cel mai bună poziţie a ei fiind locul 151, atins în 2011.


Românca a mai dezvăluit şi care au fost cele două momente care i-au schimbat cariera: operaţia de reducere a sînilor din 2009 şi momentul în care antrenorul său de atunci, Daniel Dragu, a determinat-o să-şi schimbe priza la lovitura de dreapta."Eu aveam una prea închisă, aşa cum au spaniolii. El m-a făcut să folosesc una deschisă. A fost o decizie foarte bună".

La Paris, în februarie, cînd a fost realizat interviul, colaborarea dintre ea şi belgianul Wim Fissette abia începuse."E un tip de treabă, cred că nu o să ne meargă foarte rău împreună. Sper că alături de el să cresc la serviciu şi la lovitura de dreapta".

O persoană sociabilă

Subiectul managerului nu avea cum să nu fie atins, mai ales că Virginia Ruzici a cîştigat la Roland Garros şi locuieşte la Paris de peste 30 de ani. "Îmi împărtăşeşte din experienţa ei, ştie ce se petrece în teren şi în afara lui, mă înţelege foarte bine. Îmi dă foarte multe sfaturi despre ce trebuie să fac în afara terenului, partea din teren o lasă în seama antrenorului".

Iar la final, Remi Bourrieres şi Jean-Baptiste Baretta au vrut să afle ce fel de fată e Simona. "Sînt o persoană sociabilă. Vorbesc cu toată lumea. Încerc să fiu relaxată mereu şi să trăiesc clipa pentru că viaţa e scurtă. Trebuie să fii bucuros şi să zîmbeşti în fiecare zi. Familia este foarte importantă pentru mine, fără ei nu aş fi jucat tenis şi nu aş fi fost în faţa voastră cu zîmbetul pe buze. Cu banii pe care i-am cîştigat în ultima perioadă am reuşit să-i răsplătesc cu mici cadouri".

Naturală, sinceră şi relaxată, este concluzia interviului din Tennis Magazine. Simona cucereşte lumea.

N-a uitat de nici un antrenor

Simona a fost rugată să povestească despre primii săi ani în tenis. Ea i-a menţionat pe toţi cei care i-au marcat cariera. "Ioan Stan a fost cel care m-a văzut şi i-a sfătuit pe părinţii mei să mă ducă la tenis. Cu el am lucrat doi ani şi jumătate. Văzînd cît am progresat m-a trimis la Nicuşor Ene. La zece ani am început să lucrez cu Daniel Dragu, cu care am reuşit să cîştig primul titlul naţional şi european. El a fost cel care i-a dat jocului meu o tentă ofensivă. La 15 ani, l-am întîlnit pe Corneliu Idu, cel care m-a susţinut finaciar în aceea vreme şi care mi-a oferit posibilitatea să lucrez cu Liviu Panait, cel cu care am cîştigat Roland Garros-ul la juniori". Apoi ea s-a mutat la Bucureşti şi a lucrat cu Firicel Tomai timp de patru ani.

Se mută la Miami

Săptămîna aceasta, Halep va juca în turneul WTA Premier Mandatory de la Miami, cu premii de 5.427.105 de dolari. Tragerea la sorţi a tablourilor principale se va face azi, iar primele meciuri vor fi pe 18 martie. Turneul durează pînă pe 30 martie, cînd e programată finala masculină, iar cea feminină e cu o zi mai devreme.

"Eu simt nevoia să progresez în etape. Toată cariera mea a fost aşa, în afară de anul trecut nu am avut niciodată o ascensiune atît de fulgerătoare. Am ritmul meu" (Simona Halep)

"Sînt o persoană emotivă şi în afara terenului de tenis. Semăn cu tatăl meu. Nu e o caracterisstică a românilor. Bine, Ilie Năstase era şi el un tip emoţional, dar în altă direcţie" (Simona Halep)

"Cu celelalte jucătoare din România sînt doar amică, nu prietenă. De fapt, în circuit nu am nici o prietenă pentru că mai ales la fete există o rivalitate imensă. Cea mai bună prietenă a mea nu are nici o legătură cu tenisul, e studentă în România" (Simona Halep)

Revista Tennis Magazine se găseşte la chioşcurile de presă din România. Are 102 pagini şi costă 25,6 lei

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.