Auto

Surprize, surprize » Debut neaşteptat de sezon: Sebastien Vettel şi Lewis Hamilton au abandonat, Nico Rosberg e campion în Australia

Nico Rosberg a condus cursa de la un capăt la altul. Germanul se află la cea de-a 4 victorie din carieră după succesele din China (2012) și Monaco și Marea Britanie (2013)

Articol de Valentin Damian  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Melbourne a însemnat victoria lui Nico Rosberg, care a profitat de abandonurile lui Hamilton şi Vettel şi de lentoarea unui Alonso sau Raikkonen. Un debut fantastic în F1 pentru danezul Magnussen: locul doi.

Din 2008 încoace, Marele Premiu al Australiei, Grand Prix-ul care marchează startul unui nou sezon, a fost adjudecat de fiecare dată de către un nume greu din Formula 1: Button (2012, 2009), Raikkonen (2013), Vettel (2011), Alonso (2010), Hamilton (2008). Lipsea Rosberg, iar Webber nu mai este pentru că s-a retras!

Nico Rosberg n-a fost însă marele favorit în Australia, ci Lewis Hamilton, coechipierul său de la Mercedes, care obţinuse pole-position-ul şi care, în mod normal, nu mai avea grija unui Vettel, plasat în a doua jumătate a grilei, doar locul 12 în calificări.

Noul motor l-a curăţat pe Hamilton
Dar 2014 este sezonul cu cele mai multe şi mai importante schimbări din ultimii ani de F1, iar noul motor turbo V6 de 1.6 litri a început deja să răstoarne ierarhiile cu care ne-am obişnuit.

Chiar şi Mercedes, echipa care pare să fi descoperit toate tainele noului "motoraş", fiind considerată, astfel, de către specialişti marea favorită în acest debut de sezon, a avut probleme.

Lewis Hamilton a început prost, fiind depăşit atît de Ricciardo, cît şi de Rosberg. Britanicul avea probleme cu motorul monopostului! Cursa s-a teminat repede pentru el, fiind chemat definitiv la boxe. "Motorul meu mergea în 5 cilindri şi nu în 6", a explicat Lewis.

Final fericit însă pentru Mercedes, monopostul lui Rosberg a ţinut pînă la final şi a cîştigat. Germanul i-a "mîncat" repede pe Ricciardo şi Hamilton, instalîndu-se în frunte. Nici după intrarea Safety Car-ului, atunci cînd toate monoposturile se regrupează, n-au existat probleme pentru Rosberg. A terminat cu peste 20 de secunde în faţa lui Ricciardo.

Ricciardo, descalificat

Australianul Ricciardo a terminat la Melbourne pe locul doi. Un debut senzaţional pentru noul coechipier al lui Vettel, obţinut chiar în faţa conaţionalilor săi. Bucurie de scurtă durată pentru că Ricciardo a fost descalificat, după ce monopostul său a consumat mai mult carburant decît limita de 100 kilograme. Astfel, Red Bull nu a punctat în Marele Premiu al Australiei!

Treapta a doua a podiumului a revenit debutantului Magnussen, un danez de 21 de ani care este colegul de la McLaren al lui Jenson Button. O cursă bună şi pentru fostul campion mondial. A plecat din poziţia a 10-a, dar a terminat pe locul 4, iar după decizia FIA pe podium. La McLaren au revenit zîmbetele după un 2013 dezastruos!

Alonso şi Raikkonen, modeşti
La Ferrari, din nou tristeţe. Alonso a terminat cursa aşa cum a început-o: poziţia a 4-a, în timp ce coechipierul său, la fel de celebru, Kimi Raikkonen, a încheiat pe un modest loc 7.

Valtteri Bottas, la volanul unui monopost Williams competitiv, a fost un adevărat erou la Melbourne. Finlandezul a plecat de pe 15 după înlocuirea cutiei de viteze şi a progresat pînă pe locul al şaselea în turul 14. O pană l-a readus în coada plutonului, însă Bottas a fost impresionant pînă la final şi a terminat pe locul 5.

Coechipierul său, Felipe Massa, avea toate motivele să arate că Ferrari a greşit cînd a decis să renunţe la el. N-a apucat la Melbourne decît un tur pentru că japonezul Kobayashi i-a pus gînd rău: l-a lovit puternic din spate. Urmarea? Abandon pentru ambii piloţi. "Îmi pare rău pentru Felipe şi pentru toţi membrii echipei Caterham", şi-a cerut scuze la final asiaticul.

7 abandonuri
Sebastian Vettel se numără printre cei 7 piloţi care au abandonat. Germanul s-a plîns de sistemul de propulsie încă din turul de formare. După turul 7 a tras pe dreapta. La fel ca şi cei doi piloţi Lotus: dublu abandon din motive tehnice pentru Pastor Maldonado şi Romain Grosjean.

În schimb, Toro Rosso, sora mai mică a celor de la Red Bull, a terminat cursa în puncte cu ambii piloţi, Jean-Eric Vergne obţinînd locul 8 în fata debutantului Daniil Kvyat, rusul punctînd şi el la debutul său în Marele Circ. Perez (Force India) a profitat şi el de descalificarea lui Ricciardo, intrînd în primii 10 piloţi.

0 este cifra în dreptul punctelor Red Bull după MP Australia: Vettel, abandon Vettel, iar Ricciardo, descalificat

"Este greu de crezut ce-am realizat la Melbourne. Pentru mine pare ireal" (Kevin Magnussen)

VRUUUM de Luminiţa Paul » Despre precocitate

De ieri, Vettel nu mai e cel mai tînăr pilot care intră în puncte într-o cursă de Formula 1. Încă o mărgică neagră, după abandonul din Marele Premiu inaugural al noului sezon. Nu că i-ar păsa acum germanului prea mult de recordul de precocitate. Altele sînt problemele. E însă cineva căruia îi pasă, chiar mult: noul recordman, tînărul rus Daniil Kviat, de la Toro Rosso, clasat al 10-lea în Australia la exact 19 ani, 10 luni şi 11 zile.

Entuziasmul lui la debutul în F1 e mai contagios ca un guturai de primăvară. "A fost o după-amiază intensă, să închei în puncte îmi dă o senzaţie grozavă!", a spus el. Cel mai dur a fost să facă faţă lungimii cursei. Pînă ieri, stătuse cel mai mult pe pistă într-o competiţie timp de 35 de minute, iar acum a sărit la o oră şi jumătate.

"Mi-am terminat cam devreme lichidele, a fost greu pe ultimele tururi", a recunoscut puştiul. "Dar a fost bine". Poate chiar un pic mai mult de atît...

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.