"Stejarii" au putut să ceară pensie abia din 2004, an în care sportul românesc era condus de Octavian Morariu. Ei nu deţin nici un titlu european, mondial sau medalie olimpică, dar au cîştigat Cupa Europeană FIRA
Printre cei 525 de campioni ai României care beneficiază de rentă viageră se regăsesc şi 51 de rugbyşti. Şi nu este vorba despre medaliaţii cu bronz la Jocurile Olimpice, din 1924, de la Paris, "stejarii" de atunci nemaifiind în viaţă. Acea echipă a rămas singura selecţionată tricoloră care a urcat pe un podium olimpic, mondial sau european. Atunci, cine sînt cei 51 de "stejari"-rentieri?! Sînt componenţi ai echipei naţionale care a cîştigat Cupa Europeană FIRA-AER în 1969, 1975, 1977, 1981 şi 1983.
În anul 2000, cînd a intrat în vigoare Legea Sportului, rugbyştii nu aveau dreptul să ceară pensie, sportul cu balonul oval nemaifiind inclus de mulţi ani în programul olimpic. În 2004, cînd sportul românesc era gestionat la vîrf de Octavian Morariu, fost preşedinte al FR Rugby, a fost modificată legea. Atunci au fost incluşi printre beneficiari ai pensiei şi sportivii care au obţinut o medalie de aur la campionatele europene într-o probă ce a fost inclusă cel puţin o dată în programul Jocurilor Olimpice.
Dar şi aşa, "stejarilor" le lipsea medalia! Dar le-a venit în ajutor Federaţia Internaţională de Rugby, care a trimis la Agenţia Naţională pentru Sport o recomandare prin care susţinea că echivalentul Campionatului European este Cupa Europeană FIRA-AER!
Aşa au fost depuse 51 de cereri pentru rentă, o jumătate dintre "stejari" cu o Cupă cîştigată primind minimum de pensie, 2.334 lei, cei cu două, 3.501 lei.
Lista completă cu cei 525 de campioni ai României care beneficiază de rentă pe viaţă (click pe imagine pentru mărire)
Croaţia dă bani şi fotbaliştilor!
Pe lîngă medaliaţii olimpici şi campionii mondiali, Croaţia a recompensat şi fotbaliştii care în 1998 au cîştigat bronzul mondial în Franţa. Renta e fixă şi se dă după 45 de ani
Alături de Ungaria şi Bulgaria (ţări prezentate în ediţia de ieri a ziarului), şi Croaţia se înscrie în rîndul statelor care acordă rente viagere sportivilor medaliaţi olimpici şi campionilor mondiali.
În scurta sa istorie olimpică, prima participare fiind înregistrată în 2012, după destrămarea fostei Iugoslavii, Croaţia a cîştigat 23 de medalii la ediţiile de vară şi 11 la cele de iarnă. Au fost, în total, 10 titluri olimpice.
Pe lîngă medaliaţii olimpici, campionii mondiali primesc şi ei pensie pe viaţă din partea statului croat. Un capitol aparte l-a reprezentat însă echipa de fotbal care în 1998, în Franţa, a cîştigat prima şi singura medalie la un Campionat Mondial din istoria Croaţiei. Generaţia din care au făcut parte, între alţii, Prosinecki, Boban, Soldo, Suker sau Jarni primeşte şi ea rentă! La toţi sportivii însă, e reglementată limită de vîrstă! Nu poţi primi rentă decît după 45 de ani! Drept dovadă, din totalul de 233 de sportivi care au dreptul să primească rentă, doar 112 se bucură deja de bani, restul avînd de aşteptat împlinirea vîrstei.
Croaţii nu cumulează medaliile şi, indiferent de cîte titluri ai cîştigat, se acordă bani pentru cea mai valoroasă distincţie.
Sumele primite în Croaţia
Campion olimpic 5.400 kuna (710 euro)
Loc 2 JO, campion mondial 4320 kuna (568 euro)
Loc 3 JO 3240 kuna (426 euro)
Loc 3 CM fotbal 2160 kuna (284 euro)
{{text}}