Cupa Romaniei

Bătălia 23, nici o remiză! Spectacolul e garantat diseară, în Steaua - Dinamo

Articol de Andrei Crăiţoiu  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Nici o partidă din Cupă între cele două echipe nu s-a terminat egal, chiar dacă s-a jucat într-o singură manşă sau a făcut parte dintr-o "dublă" tur-retur.

Steaua versus Dinamo e cel mai disputat meci şi în Cupa României, nu doar în campionat. Îşi păstrează titulatura de Derby de România şi în a doua competiţie internă. Diseară va fi, pe acest front, cea de-a 23-a bătălie directă.

Palmaresul e favorabil roş-albaştrilor: 13-8, în timp ce finala din 1988 a fost întreruptă în prelungirile timpului regulamentar, după ce "militarii" s-au retras de pe teren. Toate aceste confruntări au produs momente memorabile, însă două au făcut cu adevărat istorie:

Fair-play-ul din '70
În ultimul act din 1969-1970, scorul era egal, 1-1, cu goluri Florea Voinea şi Dumitrache. Dinamo a făcut 2-1, printr-un gol al lui Cornel Dinu, înscris însă cu mîna, dar "centralul" Gheorghe Limona nu văzuse incorectitudinea.

Mister şi-a recunoscut gestul în faţa arbitrului, golul a fost anulat, Steaua a înscris prin acelaşi Voinea şi a cîştigat Cupa. După mulţi ani, Dinu a explicat de unde a venit acel gest al său: "Încă de mic am fost crescut cu o educaţie neîndurătoare pe fond moral".

Controversa din '88
La 18 ani distanţă, tot ultimul act, tot 1-1 era scorul. În minutele de prelungiri, Balint a marcat, însă George Ionescu a indicat ofsaid. Steliştii au protestat vehement, iar Valentin Ceauşescu le-a făcut semn să se retragă de pe teren. FRF a remis un comunicat a doua zi prin care oferea Cupa roş-albaştrilor, însă după '89, clubul din Ghencea a renunţat la acest trofeu.

4 dueluri între Steaua şi Dinamo au avut loc pînă acum în semifinalele Cupei: Steaua a avut cîştig de cauză de 3 ori, ultima oară în 1999, cînd a cîştigat ambele manşe, 2-1 şi 3-1, în timp ce Dinamo s-a impus doar în 2002, 1-0 şi 3-1

6 goluri a marcat Florea Voinea în tricoul Stelei în meciurile cu Dinamo de Cupă, fiind jucătorul care conduce în topul golgeterilor, urmat de Lăcătuş (5) şi Răducioiu (4)

8 meciuri de Cupă între Steaua şi Dinamo s-au disputat după 1989, echilibrul fiind aproape perfect: 4 victorii Steaua, 4 succese Dinamo, golaveraj 17-14 în favoarea "cîinilor"

9 meciuri a bifat Lăcătuş în Cupa României în meciurile Steaua - Dinamo, fiind pe primul loc în acest top, urmat de Belodedici, Andone, Rednic şi Balint, toţi cu cîte 7 jocuri

10 e numărul record de goluri care s-au marcat într-un Steaua - Dinamo din Cupă, finala din 1990, cînd roş-albii s-au impus cu 6-4

11 finale de Cupă s-au disputat între Steaua şi Dinamo în toată istoria competiţiei, raportul fiind 6-4 pentru Steaua, a 11-a e cea rămasă sub semnul întrebării, din 1988

*click pe imagine pentru mărire

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.