, iar John Degenkolb a trecut primul linia de sosire în Gent-Wevelgem. După 12 ore de piatră cubică, plutonul a intrat în linie dreaptă pentru Turul Flandrei, al doilea Monument din sezonul de primăvară. 5 indicii pentru duminică:
1. Cine este omul cel mai puternic? Fabian Cancellara. Sagan a cîştigat E3 Harelbeke după o demonstraţie de forţă, controlînd cu autoritate o mini evadare de patru şi impunîndu-se la sprint, însă "Spartacus" a avut pentru prima oară după mult timp ghinion.
Elveţianul de la Trek a căzut cu 40 de kilometri înainte de final, după care a făcut o risipă gigantică de efort, înghiţind grup după grup şi scuturînd din trenă rutierii-balast. Un atac avertisment a avut loc cu 10 borne înainte de final, cînd o singură zvîcnire a lui Fabian Cancellara a scurtat ecartul faţă de Sagan cu 20 de secunde şi era să îl piardă pe drum pe Tom Boonen. În vîrstă de 33 de ani, elveţianul pare să îşi fi recalibrat motorul pentru cele două duminici care fac cît un sezon, Turul Flandrei şi Paris-Roubaix.
2. De ce nu Peter Sagan? Slovacul s-a distanţat în E3 Harelbeke, iar mulţi l-au văzut pe omul lui Cannondale în pole-position pentru Gent-Wevelgem. Sagan nu a găsit răspuns pentru sprintul lui John Degenkolb, dar, mai important, a arătat că, în continuare, nu se descurcă pe trasee ce depăşesc cu mult 200 de kilometri. Sagan nu a cîştigat niciodată o cursă peste 250 de kilometri, deşi a fost aproape şi în Milano-Sanremo, şi în Turul Flandrei. Nici în această ediţie, e foarte probabil ca slovacul în vîrstă de 24 de ani să nu pună mîna pe trofeu, mai ales că a arătat unele sincope de formă pe căţărările din E3 Harelbeke.
3. Ce face Tom Boonen? E bine. :D Cel mai titrat ciclist din plutonul care va lua startul în Turul Flandrei s-a reîntors pe şosea, după drama prin care a trecut alături de Lore, partenera sa de viaţă. Destul de ezitant în E3 Harelbeke, acolo unde şi-a luxat un deget la mîna dreaptă şi a fost nevoit să parcurgă în lacrimi 100 de kilometri, Boonen a revenit la sentimente mai bune în Gent-Wevelgem. Clasat al 5-lea, belgianul de la Omega Pharma-QuickStep a bravat cînd a urcat în autocarul echipei: "Puteam să cîştig clar, aveam picioarele, dar am fost închis în ultimii 500 de metri". De 3X învingător în Turul Flandrei, record pe care îl împărtăşeşte cu Achiel Buysse, Eric Leman, Johan Museeuw şi Fiorenzo Magni, Boonen cunoaşte "pietrele" şi le poate îmblînzi ca nimeni altul.
4. Care e miza? Turul Flandrei a ajuns la a 98-a ediţie, e într-al 101-lea an de existenţă şi înseamnă totul pentru Belgia. De Ronde van Vlaanderen este o sărbătoare a primăverii, un turnir lung de 260 de kilometri, în care cicliştii au de înfruntat zeci de căţărări pavate, drumuri înguste şi vreme cîinească. Fabian Cancellara şi Tom Boonen au dominat ultimul deceniu, dar nu au avut "plăcerea" de a se duela în ultimele două ediţii, fiind seceraţi alternativ de accidentări.
Dar ranchiuna sportivă dintre cei doi va avea două episoade încinse în următoarele două duminici. Autointitulat "cel mai bun rutier de pavate din istorie", Boonen deţine recordurile şi în Turul Flandrei, şi în Paris-Roubaix, dar poate fi egalat de Cancellara, în cazul în care elveţianul se impune în ambele. Cum ambii au 33 de ani, dar Cancellara este mai tînăr cu 6 luni, următorii doi ani devin o luptă cu toate armele pentru supremaţie. Numai lucruri bune sînt de aşteptat din ciocnirea a două orgolii titanice. ;)
5. În rest, cine poate fi supriza? Pentru varietate, îi putem enumera pe Jürgen Roelandts, Stijn Devolder, Greg Van Avermaet, toţi trei avînd prezenţe solide în cele două semiclasice din acest weekend. Însă există un singur nume care îşi merită prestigiul de challenger: Sep Vanmarcke. Belgianul a pierdut la sprint Paris-Roubaix 2013, după ce a rezistat ritmului infernal dus de Fabian Cancellara. Fără prea mult ajutor din partea lui Belkin, dar născut în Flandra de Vest, Vanmarcke a părut că nu forţează în E3 Harelbeke, acolo unde a fost singurul care a fost dispus să îl ajute pe Fabian Cancellara, în goana elveţianului după Sagan. Acum, cînd leii se separă de miei, e mai mult ca sigur că Vanmarcke va arunca în joc orice picătură de energie. Rămîne de văzut dacă va fi suficient.
Turul Flandrei are loc duminică, 7 aprilie, începînd cu ora 13:00. Cursa este transmisă de Eurosport. Cronica şi reacţiile vor fi pe GSP.RO.
Sporturi • Ciclism • TURUL FLANDREI, DUMINICĂ, EUROSPORT
5 întrebări înainte de Turul Flandrei » De la Fabian Cancellara la Tom Boonen
Fabian Cancellara și Tom Boonen, duelul care a animat Turul Flandrei în ultimul deceniu
Articol de Mitică Docan — luni, 31 martie 2014
Peter Sagan s-a impus în E3 Harelbeke
{{text}}