Solicitarea a fost făcută pe vremea cînd actualul ministru al Sportului ocupa funcţia de consilier al şefului MTS, Nicolae Bănicioiu.
Au trecut trei săptămîni de cînd Gazeta Sporturilor a semnalat faptul că pensiile acordate campionilor României sînt calculate printr-o interpretare excesivă a legii, lege ce prevede clar că "renta viageră reprezintă echivalentul a 1,5 salarii medii brute pe economie". Aproape 200 din cei 525 de rentieri primesc însă mai mult, ajungîndu-se pînă la 4,5 salarii medii.
Au fost trei săptămîni în care noul ministru al Tineretului şi Sportului nu a avut nici o reacţie oficială în legătură cu acest subiect. "Nu este un subiect tabu pentru mine, dar am nevoie de timp" a fost singura explicaţie a demnitarului oferită pe 25 martie. Gabriela Szabo este însă unul dintre beneficiarii de rentă.
Fosta atletă, campioană olimpică şi mondială, primeşte lunar 7.198 de lei, echivalentul a 3,225 de salarii medii brute pe economie, aceste venituri fiind scutite de plata impozitului.
Nu se mai publică
La sfîrşitul anului trecut, după ce MTS a făcut publice listele cu rentele, mai mulţi campioni au depus cerere de recalculare. Aceştia au observat că primesc mai puţini bani decît alţi colegi cu palmares egal sau chiar mai slab decît al lor.
Printre nemulţumiţi s-au aflat Sandra Izbaşa, Mihai Covaliu, Andreea Răducan, dar şi Gabriela Szabo. Conform unor surse din MTS, Szabo a considerat că i s-a greşit în jos calculul coeficientului, care în opinia sa ar fi trebuit să fie 3,775 salarii medii brute pe economie, adică cu 1.100 de lei mai mult decît a primit în 2013.
În acest an, MTS nu a mai publicat pe site-ul oficial nici un document cu plăţile efectuate privind rentele viagere.
10.211 lei primec, ca rentă, gimnastele Nadia Comaneci şi Daniela Silivaş, fiind cea mai mare sumă plătită de MTS
Palmares Gabriela Szabo
- aur JO Sydney 2000
- argint JO Atlanta 1996
- bronz la JO Sydney 2000
- 5 aur la CM
- 4 aur la CM de sală
- argint la CE 1998
- aur la CE 2000 de sală
{{text}}