"Grupul de Iniţiativă «Salvaţi Parcul Andrei Mureşanu!»" solicită Primăriei stoparea construcţiilor, care ar desfiinţa un spaţiu destinat sportului pentru publicul larg, în mod gratuit. Protestatarii invocă şi distrugerea spaţiilor verzi pentru amenajarea bazei.
Înaintea alegerilor FRF, Rise Project prezenta o anchetă prin care Răzvan Burleanu, devenit între timp şef peste fotbalul românesc, a concesionat în mod controversat două terenuri în Oneşti şi Ploieşti. Ambele pentru minifotbal şi cu participarea la licitaţie a trei firme din familie.
Cad stejarii pentru a face loc tribunelor
Amenajările pentru spaţiul din Ploieşti, 5.219 mp situaţi în parcul Andrei Mureşanu, au început deja de la sfîrşitul anului trecut într-o zonă unde există terenuri sportive cu acces public, neîngrijite de autorităţi.
Au fost tăiaţi trei stejari, un plop şi cinci tuia, ar trebui ca în perioada următoare să mai cadă încă patru stejari perfect sănătoşi, aflaţi acum pe zona unde e proiectată una dintre tribunele minicomplexului.
Comunitate de peste 20.000 de oameni afectată
Cum ar trebui să arate viitoarea bază?
- teren de minifotbal acoperit (20m x 40m), cu o tribună de 200 de locuri;
- o clădire cu vestiare, cabine de duş, grupuri sanitare, saună, masaj, minibar şi spaţii de alimentaţie publică;
- teren de minifotbal descoperit (20m x 40m), cu o tribună de 200 de locuri;
- teren de tenis cu piciorul (20m x 10m);
- parcare de 20 de locuri;
- drum special de acces.
Toate vor duce la distrugerea spaţiului verde din perimetrul afectat şi la scoaterea din circuitul public a terenurilor respective, unde o comunitate de peste 20.000 de oameni din cartierul de nord al Ploieştiului găseşte de zeci de ani locul pentru relaxare şi sport, în fostul Parc al Pionierilor.
De la "gratuit şi neîngrădit" la "contra-cost şi delimitat de un gard"
E exact semnalarea lansată în mediul virtual de "Grupul de Iniţiativă «Salvaţi Parcul Andrei Mureşanu!»", formată din locuitori din zonă. "Nimeni dintre cei care astăzi vin în parc să joace tenis de cîmp, badminton, baschet sau volei, să alerge sau să meargă pe bicicletă nu va mai avea ce să caute aici. Cele două terenuri de sport asfaltate - locuri potrivite tuturor jocurilor, timp de 50 de ani - vor fi dedicate exclusiv fotbalului", sună unul dintre argumentele potrivnice proiectului.
Şi încă un motiv invocat de ploieşteni: "Pentru a vă putea recrea pe acest teren, în viitor, va trebui să plătiţi o taxă de acces. Ceea ce a fost dintotdeauna gratuit şi neîngrădit va fi, de acum, contra-cost şi delimitat de un gard".
"Luăm în calcul să mergem în justiţie"
Grupul de iniţiativă a înaintat deja către Primărie o scrisoare deschisă, în care solicită reevaluarea proiectului şi eventuala lui relocare într-o zonă în curs de dezvoltare, care să nu afecteze comunitatea locală. "Aşteptăm un răspuns şi luăm în calcul inclusiv varianta de a ne adresa justiţiei pentru a rezolva această problemă", punctează pentru GSP unul dintre liderii ploieştenilor, Andrei Blumer.
100 lei pe oră ar urma să fie preţul pentru închirierea terenurilor din baza lui Răzvan Burleanu
"O investiţie precum aceasta poate da plusvaloare unui oraş, însă atunci cînd e vorba să ducă la distrugerea unui loc de recreere al unei întregi comunităţi, ea intră sub zodia actelor toxice în detrimentul cetăţenilor, a actelor care prejudiciază viaţa unei colectivităţi" (pasaj din scrisoarea deschisă adresată Primăriei Ploieşti)
"Au început să apară nişte indivizi care fac măsurători, dar probabil mai aşteaptă vreo două săptămîni cu lucrările, termenul pînă la care mai poate fi atacată în justiţie decizia Consiliului Local. Nu vom sta cu mîinile în sîn!" (Andrei Blumer, reprezentant comunitate)
{{text}}