Altele

Tragedie pe Everest: o avalanşă a omorît 9 oameni! România are două expediţii pe Everest, dar nu sînt în primejdie

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Friday, 18 April 2014

O avalanşă s-a produs în această dimineaţa pe muntele Everest, provocînd moartea a 12 ghizi nepalezi, alţi cinci fiind salvaţi, potrivit unui nou bilanţ anunţat de un oficial din cadrul Ministerului Turismului din Nepal, citat de Mediafax

Acesta este cel mai grav accident înregistrat vreodată pe cel mai înalt munte din lume, a declarat la rândul său Elizabeth Hawley, expert în ascensiuni în Nepal.

Avalanşa s-a declanşat la ora locală 06.45 (04.00 ora României), la aproximativ 5.800 de metri altitudine, într-o zonă supranumită "popcorn field", pe versantul sudic, care duce la gheţarul Khumbu. Un grup de 50 de persoane se aflau în acel moment pe versantul sudic al Everestului.

România are două echipaje pe Everest, ambele fiind plecate pe 3 aprilie.  Oana Harabagiu, Tiberiu Pintilie, Stelian Păvălache şi Adrian Faco formează prima expediţie, în timp ce Horia Colibăşeanu şi Peter Hanor o formează pe a doua. Cele două echipaje şi-au programat ascensiunea pe versantul nordic, la finalul lunii aprilie sau începutul lunii mai, şi NU sînt în vreun pericol.

Cel mai negru sezon din istoria Everestului, de pînă acum, a fost în 1996, atunci cînd 15 oameni au murit. Despre acele evenimente s-a scris o carte, "În aerul rarefiat, publicată şi în România.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.